87 άτομα εκπαιδεύτηκαν στην ΑΜΘ- Πρακτική εκπαίδευση στο χωράφι, το επόμενο στάδιο
Την πρώτη φάση, αυτή της θεωρητικής εκπαίδευσης, ολοκλήρωσε η αγροτική πρωτοβουλία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης», η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του αγωγού στη χώρα.
Η πρωτοβουλία ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ, την οποία ο ΤΑΡ ως «Αγωγός Καλής Ενέργειας» πραγματοποιεί και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται, αφορά σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες. Σκοπός του προγράμματος είναι να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών με δυναμική· προϊόντων που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, όπως μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Η δράση υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ εποπτεύεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη – συνεργάτη του ΤΑΡ στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές του επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στην ανοιχτή πρόσκληση που ακολούθησε την ανακοίνωση τoυ προγράμματος «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ» υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στην ευκαιρία να λάβουν επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο· να βελτιώσουν ή/και να εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες και μονάδες παραγωγής τους· να αναδείξουν τα προϊόντα τους· και να μεγιστοποιήσουν εν τέλει το εύρος της δραστηριότητάς τους.
Συνολικά 373 ωφελούμενοι –κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι, προερχόμενοι από μικρές τοπικές μονάδες παραγωγής ή συνεργατικά σχήματα– παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018. Διάστημα κατά το οποίο οι επιστήμονες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παρέδωσαν σχεδόν 1.000 ώρες εκπαίδευσης και κατάρτισης ανά τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα,
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκαν 39 εκπαιδεύσεις σε τοπικά προϊόντα, όπως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ελιές και ελαιόλαδο, πετιμέζι, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα (καθώς και σεμινάρια για τη σύνδεση μελισσοκομίας και τουρισμού), με τη συμμετοχή 87 ατόμων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν 80 εκπαιδεύσεις σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα. Συμμετείχαν 115 άτομα, όπως ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος Μανώλης από τη Σκύδρα.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν 80 εκπαιδεύσεις στις κατηγορίες αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, φασόλια, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, με 171 συμμετέχοντες.
Η ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ περνάει πλέον στη δεύτερη φάση, της πρακτικής εφαρμογής και εξατομικευμένης υποστήριξης των ωφελούμενων στο χωράφι. Από το φθινόπωρο δε, θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση στην επεξεργασία και περαιτέρω διάθεση των προϊόντων. Επιδίωξη όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει ως νέο και καινοτόμο παράδειγμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ευρύτερα.