Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

0

Οι Έλληνες του εξωτερικού
Σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε ΗΠΑ, Καναδά και άλλες πολιτισμένες χώρες, οι πολίτες των χωρών αυτών συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας τους παρότι βρίσκονται να ζουν προσωρινά ή μόνιμα σε άλλη χώρα. Σε Ευρωπαϊκό δε επίπεδο μόνον η Ελλάδα αρνείται το δικαίωμα αυτό στους δικούς της πολίτες. Εμμένοντας σε μια λανθασμένη εγωιστική αντίληψη, αποκλείει τους χιλιάδες αυτούς Έλληνες στο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ένα δικαίωμα που το είδαμε πρόσφατα μάλιστα να παρέχει στους πολίτες της η Τουρκία κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Αρνείται η κυβέρνηση στους Έλληνες του εξωτερικού ένα δικαίωμα που το έχουν άλλοι λαοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
-Αυτό λοιπόν και από μόνο του είναι αρκετό να μας κατατάξει στις πίσω, πολύ πίσω θέσεις, κι είναι κρίμα.
Γ.Δ.


Μειώνεται η ΚΑΠ
Λίγα λόγια προς τους φίλους αγρότες που διαβάζουν τη στήλη. Θα τους κακοκαρδίσω αρχή της εβδομάδας αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Λοιπόν το έχουν υπόψιν τους ότι από το 2020 θα έχουν μείωση στη χρηματοδότηση της ΚΑΠ;
Δηλαδή σε δύο χρόνια και λίγους μήνες, τα κοινοτικά κονδύλια θα μειωθούν. Αυτά που διατηρούν τον αγροτικό τομέα ακόμη στη χώρα μας. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι ο μειωμένος προϋπολογισμός της ΚΑΠ και ο δεύτερος διότι θ’ αλλάξει ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων ανάμεσα στις χώρες.
Γ.Δ.


Πανηγυρισμοί!
Το Ζάππειο.. μας τελείωσε, οι Πρέσπες… μας τελείωσαν, πανηγυρίσαμε για τις συμφωνίες –εθνικές και οικονομικές- και επιμηκύνσεις και τώρα, επιστρέψαμε στην πραγματικότητα.
Με αναλύσεις επί αναλύσεων για τις εν λόγω συμφωνίες, αντιδράσεις επί αντιδράσεων και αντιπαραθέσεις επί αντιπαραθέσεων, πορευόμαστε στο αύριο εν μέσω «κυματισμών» αφού και στα δύο αυτά ζητήματα, υπάρχουν εκκρεμότητες «ανοιχτές».
Η κυβέρνηση την ίδια ώρα «ακροβατεί» σε μια εύθραυστη πλειοψηφία (με τον άλλο εταίρο, τους ΑΝΕΛ, να είναι αντιμέτωποι με τα εσωτερικά τους προβλήματα), έχοντας παράλληλα να απαντήσει και στα ερωτήματα που τίθενται από την ίδια την κοινωνία, όσον αφορά τόσο τα διπλωματικά μέτωπα όσο και την οικονομική προοπτική της χώρας.
Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει. Και όσο κι αν έχουμε πια συνηθίσει τις δυσκολίες και τους…αγώνες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά.
Και όταν οι «δυσκολίες» εκλείψουν, τότε θα πανηγυρίσουμε κι εμείς!
Γ.Μ.


Νέος αντιπρόεδρος
Για όσους δεν το πληροφορήθηκαν, τους ενημερώνει η στήλη πως ο νέος αντιπρόεδρος στη βουλή στη θέση του Δημ. Καμμένου ορίστηκε ο γνωστός Κώστας Ζουράρις. Γνωστός όχι για κάτι σημαντικό φυσικά. Από έργο μηδέν. Γνωστός για τις γλωσσικές του ακροβασίες και νεολογισμούς. Φανταστείτε τι έχουμε να ακούσουμε όταν θα διευθύνει κάποια συζήτηση στη βουλή.
-Ο νέος ρόλος του ήρθε κουτί.
Γ.Δ.


Έπαρση και αλαζονεία
Μ’ επισκέφτηκε φίλος στο γραφείο και μάλιστα πρωϊνές ώρες κι αφού είπαμε τα γνωστά για την υγεία, το Μουντιάλ και την τοπική πολιτική σκηνή πίνοντας τον σκέτο ελληνικό, μου είπε εμμέσως πλην σαφώς κάποια πράγματα. Για τοπικό παράγοντα της πολιτικής που έχει καβαλήσει το καλάμι, είναι γεμάτος έπαρση και αλαζονεία, θεωρώντας ότι είναι σπουδαίος και σημαντικός.
Του εξήγησα ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αυτό που γίνεται ιδιαίτερα διακριτό στις μικρές κοινωνίες όπως της Ξάνθης. Δεν το αρνήθηκε, αλλά συμπλήρωσε πως το φαινόμενο γίνεται κατακριτέο διότι ου περί ο λόγος δημόσιος άνδρας στερείται κι ενός ακόμη στοιχείου, αυτό της σοβαρότητας. Δηλαδή, πέραν της έπαρσης και αλαζονείας έχουμε και την ελαφρότητα συμπλήρωσε. Του ζήτησα να μου πει ποιον τελικά εννοεί διότι εγώ σκέφτηκα αρκετούς εν Ξάνθη. Με το που άκουσα το όνομα, αμέσως θυμήθηκα τον μακαρίτη Γιώργο Παυλίδη όταν σε φιλική συζήτηση έγινε αναφορά στο πρόσωπο κι εγώ εκφράστηκα θετικά. Ο Παυλίδης είχε άλλη άποψη και μου την κατέθεσε. Τώρα τον δικαιώνω…
Γ.Δ.


Ψυχραιμία
Τις διαφορές στην πολιτισμένη κοινωνία που λειτουργεί με σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους νόμους, δεν τις λύνεις με τη χρήση βίας. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει γνωστό στο νεαρό Ηλιάδη, γιο του αντιδημάρχου που ζει χρόνια στην Ξάνθη. Οι γροθιές δεν είναι μέσον επίλυσης διαφορών. Κι όταν χρησιμοποιούνται, τότε το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Πολλώ μάλλον, όταν οι γροθιές χρησιμοποιούνται σαν αιτία γιατί κάποιος δημοτικός σύμβουλος άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του να κρίνει και κατακρίνει τα έργα και τις ημέρες του αντιδημάρχου πατρός. Ο γιος Ηλιάδης με λάθος τρόπο, πρωτόγονο και καταδικαστέο, «υπερσπίστηκε» τον πατέρα του, γρονθοκοπώντας τον ασκώντα κριτική. Πράξη καταδικαστέα που τιμωρείται και η οποία υποβαθμίζει τον δράστη στο κατώτατο σκαλί της κοινωνικής λειτουργίας. Ο παρορμητικός γιος, από ευαισθησία και αγάπη για τον πατέρα του, αντί διαλόγου, προτίμησε τον ξυλοδαρμό.
Πέρα από το γεγονός πως ο ίδιος δεν θεμελιώνει κανένα δικαίωμα επέμβασης σε υπόθεση του πατέρα του. Ο οποίος ως δημόσιο πρόσωπο θα δεχτεί κριτική για τα έργα και τις παραλήψεις, όπως και επαίνους βέβαια. Όποιος δεν αντέχει την κριτική, πάει σπίτι του, δεν ασχολείται με τα κοινά. Δηλαδή μετά την επίθεση κατά του Φανουράκη να περιμένουν και τα Μέσα Ενημέρωσης επίθεση στην όποια κριτική;
Δηλαδή η οικογένεια Ηλιάδη πρέπει να δέχεται μόνον επαίνους κι όχι κριτική; Αλήθεια υπάρχει αυτή η αντίληψη στα μέλη της οικογένειας; Εάν ναι, είναι λυπηρό και σημαίνει απουσία Δημοκρατικής αντίληψης και λειτουργίας και σεβασμού στην όποια διαφορετική άποψη του άλλου. Ο οποίος δεν είναι εχθρός, είναι πολιτικός αντίπαλος στο χώρο του δήμου Ξάνθης.
Το φαινόμενο αυτό και η ενέργεια του γιου του αντιδημάρχου, είναι κατακριτέα πέρα για πέρα. Μας λυπεί δε διότι γνωρίσαμε τον αντιδήμαρχο Ηλιάδη ως έναν ήρεμο, εργατικό, χωρίς πολλά λόγια, άνθρωπο της προσφοράς.
Γ.Δ.


Χαρμολύπη
Χαρμολύπη δημιούργησε την Κυριακή το βράδυ ο αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ της Γαλλίας και της Κροατίας στον τελικό. Χαρά για τον όμορφο τελικό, τη νίκη του ποδοσφαίρου και λύπη για το τέλος των αγώνων. Σαν γνήσιοι φίλαθλοι παρακολουθήσαμε αγώνες διάφορους. Είδαμε παίκτες πολλούς, συστήματα, γκολ, πέναλτυ αρκετά, επιτυχίες και αποτυχίες. Εξάλλου τίποτε στο ποδόσφαιρο δεν είναι σίγουρο, δεδομένο. Απεναντίας ισχύουν οι ανατροπές.
Όπως συνέβη με την ομάδα της Κροατίας των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Που κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Όπου εκεί χαρήκαμε χαρισματικούς παίκτες (όπως και σε άλλους αγώνες), εκεί όταν είδαμε την πολύχρωμη πολυπολιτισμική ομάδα της Γαλλίας που με νεανικό σφρίγος, με ταλέντο και μέθοδο κέρδισε στον τελικό τους άξιους και αγωνιστικούς Κροάτες με 4-2. Διαπιστώσαμε παράλληλα την απήχηση και τη δύναμη του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε ολόκληρη την κοινωνική κλίμακα των χωρών. Πλουσίων και φτωχών, Ευρωπαϊκών ή Ασιατικών. Είναι όντως ο βασιλιάς των σπορ, των αθλημάτων και η τηλεοπτική κάλυψη μας βοήθησε να το απολαύσουμε!
-Ραντεβού μετά 4 χρόνια.
Γ.Δ.


Στα παλιοσίδερα
Σ’ έναν βαθμό έχει δίκιο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ όταν υποστηρίζει ότι η Αμερική πληρώνει τα περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ έναντι των υπολοίπων μελών-χωρών. Και μόνο να σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι η Ψωροκώσταινά μας, η Ελλάδα πληρώνει το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες ετησίως, έναντι του 1,5% που πληρώνει η Γερμανία!
Ποιοι, εμείς, πληρώνουμε κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες από τους Γερμανούς! Είναι να σού’ ρχεται τρέλα μ’ αυτήν την ιστορία όπως την έστησαν οι Γερμανοί.  Φαντάζεστε αλήθεια πόσα δισ. ξοδεύουμε ετησίως για αμυντικές δαπάνες; Και φαντάζεστε που και πως θα ήταν η χώρα μας εάν το 50% αυτών των δισεκατομμυρίων επενδύονταν στην Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια; Είναι τρέλα, είναι φοβερό που ξοδεύτηκαν τόσα δισ. Στα παλιοσίδερα δυστυχώς…
Γ.Δ.


Δεν ανεχόμαστε τραμπούκικες συμπεριφορές
Συγκλονισμένη και ενοχλημένη είναι η τοπική κοινωνία από το πρωτοφανές περιστατικό επίθεσης που δέχτηκε ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλης Φανουράκης από το γιο του αντιδημάρχου Θωμά Ηλιάδη. Ο νεαρός ανέλαβε να δώσει ένα μάθημα στον κ. Φανουράκη, στέλνοντας τον στο νοσοκομείο,  επειδή δεν του άρεσε η κριτική που ασκεί στον πατέρα του για το θέμα των ασφαλτοστρώσεων της οδού Μιαούλη και για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του. Μάλλον έτσι έμαθε ο Ηλιάδης τζούνιορ να αντιδρά σε ότι δεν του αρέσει… κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο! Κάποιος πρέπει να του μάθει ότι εδώ λύνουμε δημοκρατικά τις διαφορές μας, με διάλογο και όχι με ξύλο και ασκώντας τρομοκρατία και ότι ο πατέρας του είναι εκεί που είναι με τις ψήφους των συμπολιτών μας και ότι κάτι τέτοιες τραμπούκικες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από την τοπική μας κοινωνία.
Μ.Ξ.


Πληρωμένα τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία
Βούιξαν τα αθηναϊκά κανάλια  και ο Τύπος το Σαββατοκύριακο για την δράση Ρώσων πρακτόρων και τον χρηματισμό σε βουλευτές και  πρόσωπα της αυτοδιοίκησης αλλά και σε εκκλησιαστικούς παράγοντες της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να πυροδοτούν αντιδράσεις και να παρεμποδίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι  εξηγούνται και οι απελάσεις ρώσων διπλωματών αλλά ίσως έτσι να  εξηγούνται και τα πολλά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη της βορείου Ελλάδας και στην πόλη μας και οι άγνωστοι τις περισσότερες φορές διοργανωτές τους. Δεν λέμε ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν πληρώθηκαν από ρώσους αλλά ότι αποτέλεσαν την λαϊκή μάζα που μέσα στην πατριωτική της παραζάλη έγινε όργανο κάποιων που τα έπαιρναν …για να είναι «Μακεδονομάχοι»!
Κι όλοι βέβαια γνωρίζουμε γιατί οι ρώσοι είναι αντίθετοι με τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν αφορά διόλου το όνομα Μακεδονία ούτε την ταυτότητα και άλλα τινά αλλά ότι τα Σκόπια θα μπουν το ΝΑΤΟ φεύγοντας από την σφαίρα επιρροής τους και θα μειωθεί έτσι η παρέμβασή τους στα Βαλκάνια ενώ θα έχουν τους αμερικανούς στο μαλακό τους υπογάστριο.  Έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…