Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ΗΜ &ΜΥ ο Αθανάσιος Φωκάς

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ΗΜ &ΜΥ ο Αθανάσιος Φωκάς

0

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του διεθνούς φήμης μαθηματικού, καθηγητή του Cambridge

Τα ρητορικά του προσόντα, αλλά και την αφοσίωσή του στο μαγικό κόσμο των μαθηματικών ξεδίπλωσε στην ομιλία του με θέμα: «Αντίληψη, Μαθηματικά και Αισθητική»

Στην Ξάνθη και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ βρέθηκε ο διεθνούς φήμης μαθηματικός και πανεπιστημιακός Αθανάσιος Φωκάς, το απόγευμα της Τετάρτης, ο οποίος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος σε τελετή που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο Α2.

Στην τελετή αναγόρευσης μίλησαν για την τιμή που περικλείει για το Ίδρυμα συνολικά η αναγόρευση του καταξιωμένου καθηγητή του Cambridge σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών ο Παντελής Μπότσαρης εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Χρήστος Καραγιάννης και ο πρόεδρος του τμήματος Ιωάννης Μπούταλης. Για τη διαδρομή, το έργο και την παρακαταθήκη που δημιούργησε ο χαρισματικός και εγνωσμένου κύρους μαθηματικός αναφέρθηκε παρουσιάζοντάς τον ο καθηγητής του τμήματος Γεώργιος Γραββάνης, που ανέλαβε και την πρωτοβουλία της πρότασης αναγόρευσης, μαζί με τους καθηγητές Χρήστο Σχοινά και Αμαλία Μεϊμαρίδου.

Για την τιμή που περικλείει για το Ίδρυμα αυτή η αναγόρευση μίλησαν οι πανεπιστημιακές αρχές

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακαδημαϊκοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, καθώς και προπτυχιακοί φοιτητές της Πολυτεχνικής.

Προσηνής, ευπροσήγορος, απλός και άμεσος ο ίδιος ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς πραγματοποίησε την ομιλία του με θέμα: «Αντίληψη, Μαθηματικά και Αισθητική», θέτοντας στο επίκεντρο τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πώς αντιλαμβάνεται τις εικόνες και τις διαστάσεις του χώρου.

Το βιογραφικό του

Ο Αθανάσιος Σ. Φωκάς είναι Έλληνας μαθηματικός και πανεπιστημιακός. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και είναι γιος του Σπύρου Φωκά και της Αναστασίας Λαγγούση. Αδερφός του ήταν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος. Σπούδασε αεροναυπηγική στο πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου και ιατρική στο Μαϊάμι (1986). Το 1979 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα εφαρμοσμένων μαθηματικών από το Ινστιτούτο τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Το 1986 εξελέγη καθηγητής του τμήματος μαθηματικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Clarkson, το 1996 ανέλαβε την έδρα εφαρμοσμένων μαθηματικών του Imperial College και το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Έχει τιμηθεί πλείστες φορές για το επιστημονικό του έργο. Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο “J.W. Graham Research Prize”, της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το 2000 με το «Naylor» της Μαθηματικής εταιρείας του Λονδίνου, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία παγκοσμίως, το 2005 με τον σταυρό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, από τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας, ενώ το 2006 με το αριστείο του ιδρύματος Μποδοσάκη.Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο Κλάρκσον πραγματοποιούνται διαλέξεις με τίτλο: «The Fokas Distinguished Lecture Series». Είναι μέλος σε πολλές επιτροπές, επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

(από τη Βικιπαιδεία).

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…