Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

0

 Άλλη εποχή
Το ζευγάρι προφανώς ζει σε άλλη εποχή, πολλά χρόνια πίσω, ενδεχομένως και σε μια άλλη χώρα της Ανατολής. Άλογο με κάρο, στη δε καρότσα, επιβάτες ένα ζευγάρι Ρομά. Κινούνταν στην οδό Καραολή, γύρω στις 12 η ώρα της Δευτέρας, οδηγώντας ήρεμα και χαλαρά το κάρο τους. Οδηγώντας και συζητώντας, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ορίου ταχύτητας.
Το «όχημα» κινείται αργά, ακολουθώντας το δικό του ράθυμο ρυθμό που σπάνια σήμερα συναντά κανείς. Η φωτογραφία μάρτυρας της βόλτας του ζευγαριού εν Ξάνθη το 2018.
Γ.Δ.


Ζητάει αυξήσεις η ΔΕΗ
Βάλθηκαν να μας τρελάνουν. Για τη διοίκηση της ΔΕΗ ο λόγος. Που ο πρόεδρός της, εντελώς εκτός πραγματικότητας, ζήτησε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να αυξήσουν την τιμή της κιλοβατώρας!
Εύκολη λύση θα πείτε και θα συμφωνήσω μαζί σας. Αντί για νοικοκύρεμα, βρήκαν την εύκολη λύση. Κι αντί να σταματήσουν την δωρεάν παροχή ρεύματος στις διάφορες «ευπαθείς ομάδες», ζητούν αύξηση τιμής. Την οποία αύξηση βέβαια θα επιβαρυνθούν και θα πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια. Εσείς κι εμείς ως γνωστόν.
-Ντροπή! Φτάνει πια!
Γ.Δ.


Και τώρα χωρίς Σώρρα;
Αφού επί έναν χρόνο δήθεν τον έψαχναν, τελικά τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Ωραίο παραμύθι. Ο Σώρρας αφού πήγε η γυναίκα του μόνη της παραδόθηκε στην αστυνομία, έκρινε ότι ήρθε η ώρα να παραδοθεί και ο ίδιος. Έχει νομική αξία ο χρόνος παράδοσης του ζεύγους, δεν είναι τυχαίος. Έναν χρόνο λοιπόν ο Σώρρας ήταν στην Αθήνα και τους κορόιδευε όλους. Και τώρα, τι θα γίνουμε χωρίς Σώρρα; Χωρίς τα 600 δισεκατομμύριά του που θα έσωζαν την Ελλάδα;
Α ρε Αρτέμη, είσαι αστέρι. Βρήκες τον κατάλληλο λαό και τον δουλεύεις κανονικά και με το νόμο…
Γ.Δ.


Δημοψήφισμα του χρόνου
Δημοψήφισμα δεν είχαμε για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά να ετοιμάζεστε. Αφορμή θα είναι το ζήτημα της αλλαγής-αναθεώρησης του Συντάγματος. Βέβαια χρονικά αυτό θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα ζούμε με τη Βόρεια Μακεδονία και το 4ο Μνημόνιο  που ψηφίστηκε χωρίς ν’ ανοίξει μύτη. Ενώ στο παρελθόν, ακούγονταν στο Σύνταγμα από Συριζαίους και Χρυσαυγίτες το γνωστό «να καεί, να καεί, το μπορντέλο η Βουλή» .
Μήπως το ξέχασαν αυτό κάποιοι; Και κάτι ακόμη. Οι Χρυσαυγίτες δεν το έλεγαν μόνον, το εννοούσαν μάλιστα, γι’ αυτό και έφτασαν στα άκρα με το πρόσφατο παραλήρημα του βουλευτή Μπαρμπαρούση.
Γ.Δ.


Ζήτησαν, πίεσαν, το πήραν
Το ζήτησαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανία. Και αφού το ζήτησαν και το ήθελαν, το πήραν. Το σύμφωνο μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τα ενεργειακά δίκτυα στα βαλκάνια ήταν στις προτεραιότητές τους για έλεγχο από το ΝΑΤΟ. Κι αυτό έγινε. Να μπουν όλες οι χώρες στο μαντρί, μη ξεφύγει καμία προς Ρωσία μεριά.
Το σκηνικό στήθηκε μια χαρά. Βρέθηκαν οι πρόθυμοι πρωθυπουργοί, το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή και την Κυριακή πέσαν και οι υπογραφές. Και από Δευτέρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες  τόσο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το φαγητό ψήθηκε και έφθασε η ώρα του σερβιρίσματος…
Γ.Δ.


Ο θυμόσοφος λαός λέει
Ο θυμόσοφος λαός μας υποστηρίζει: «Πρόσεχε ιδιαίτερα αυτούς που σε επαινούν πάρα πολύ, όταν μέχρι χθες δεν το έκαναν». Το ζούμε τώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχεδόν, αλλά κυρίως από Γερμανία και ΗΠΑ. Επαινούν την ελληνική κυβέρνηση η οποία συμφώνησε με τα Σκόπια στο όνομα Βόρεια Μακεδονία και άλλα που σιγά-σιγά θα ξεχωρίσουν και θα φανούν στις σχέσεις των δύο χωρών συν τον χρόνο.
Δεν είμαστε αρνητές, αλλά δεν θριαμβολογούμε κιόλας. Στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. άνοιξαν σαμπάνιες.
Γ.Δ.


Μνήμη Μάνου Χατζιδάκι
Στις 15 Ιουνίου το 1994, έφευγε από τη ζωή ο μοναδικός Μάνος Χατζιδάκις. Ο ξανθιώτης Μάνος, ο αγαπητός Μάνος, ο εμπνευσμένος Μάνος. Ο μουσικοσυνθέτης του οποίου η μουσική ανήκει σ’  όλο τον κόσμο και βέβαια θα συνεχίσει να υπάρχει πολλά-πολλά χρόνια. Έχουν γραφεί πάρα πολλά για την προσωπικότητά του, για τη Μουσική του, για τις ιδιορρυθμίες και παραξενιές του. Κάθε μεγάλος τά’ χει όλα αυτά. Γιατί ακριβώς είναι «μεγάλος» ξεπερνάει τα όρια, βρίσκεται σε άλλο επίπεδο δημιουργίας και προσφοράς. Και ο Μάνος πρόσφερε τον λόγο του που ήταν ριζοσπαστικός αλλά και την μουσική του που είναι κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Λίγα λόγια στη μνήμη του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι.
Γ.Δ.


Το ερώτημα
Υπέρμαχος της συμμετοχικής δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και υπουργών. Δηλαδή, υπέρ των δημοψηφισμάτων με τη συμμετοχή του λαού. Ο οποίος λαός, υποστήριξε το γνωστό δημοψήφισμα το 2015 με μεγάλο ποσοστό ως προς το «όχι». Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, έτσι απλά και ταπεινά, είναι, γιατί δεν υλοποιεί άλλο ένα δημοψήφισμα η κυβέρνηση για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Έχουν τον τρόπο και τη γνώση. Γιατί το αρνούνται;
Γ.Δ.


Δ. Καμμένος: Δώσαμε το όνομα για να πάρουμε το χρέος
Την αποκάλυψη ότι υπήρξε συναλλαγή από την κυβέρνηση για ικανοποιητική ρύθμιση του χρέους και μη περικοπή των συντάξεων σε αντάλλαγμα για το όνομα της Μακεδονίας έκανε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι πλέον κινδυνεύει και η Θράκη. Ο Δημήτρης Καμμένος τόνισε συγκεκριμένα στο ΣΚΑΙ ότι πιέστηκαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης λόγω της άρνησής τους να ψηφίσουν τη συμφωνία για τα Σκόπια γιατί «θα πάρουμε καλή ρύθμιση για το χρέος, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%».
Ο Δημήτρης Καμμένος ήταν ο μοναδικός κυβερνητικός βουλευτής που συμφώνησε με την πρόταση μομφής της Ν.Δ., μένοντας πιστός στις απόψεις του για το Μακεδονικό και διεγράφη από τους ΑΝΕΛ. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν την πρόταση μορφής παρά το γεγονός ότι διαφωνούσαν με τη συμφωνία για το Μακεδονικό και με την ψήφο τους αυτή την επικύρωσαν, ενώ αντίθετα οι βουλευτές του Ποταμιού υπερψήφισαν την πρόταση μομφής παρά το γεγονός ότι συμφωνούν με την κυβερνητική θέση για το Μακεδονικό. Βλέπετε τίποτε το παράλογο; 


Επίκαιρα…
Το 1998 η Ελένη Γκίκα εκδίδει στις εκδόσεις Φιλιππότη το βιβλίο της με τίτλο “Δι εσόπτρου εν αινίγματι”. Εκεί μέσα είναι καταχωρημένα “τα πορτραίτα εξήντα ανθρώπων οι οποίοι μου άνοιξαν την πόρτα τους και στα μέτρα του δυνατού, την καρδιά τους” όπως λέει η ίδια. Ανάμεσά τους ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Κώστας Μουρσελάς, η Ευγενία Φακίνου, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Βάσος και η Ισμήνη Καπάνταη, ο Τίτος Πατρίκιος,  ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Ροζέ και η Τατιάνα Γκρίτσι Μιλιέξ, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Κωστής Γκιμοσούλης, η Ζυράννα Ζατέλη, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Παύλος Μάτεσις και άλλοι πολλοί. Ο Καθένας τους με το απόσταγμά του-όπου κρατιούνται οι χούφτες ανοιχτές. Συλλέξαμε  μερικές από κείνες τις σταγόνες-και τί να πρωτοχωρέσεις σε μια χούφτα-μαζί και λιγοστές του Παύλου Μάτεσι.  Τα τελευταία του λόγια από κείνη τη συνέντευξη λένε:
“ Σήμερα η Ευρώπη μεταχειρίζεται την Ελλάδα ακριβώς όπως και η χιτλερική Γερμανία τους Εβραίους, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό είναι επικίνδυνο σημείο για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Και πρέπει πρώτοι εμείς ν ανησυχούμε, οι Έλληνες.
Βεβαίως δεν περιμένουμε με τίποτα, ν ανησυχήσει η Αμερική. Είναι μία χώρα σαφώς αποτυχημένη ως πολιτισμός και ως πνευματικός χώρος. Η Αμερική αποτελεί το σφάλμα της Ευρώπης. Η Ευρώπη την ανακάλυψε, έτσι δεν είναι; ”
Ο Παύλος Μάτεσις έφυγε το 2013. Άραγε τί θα λεγε σήμερα. Εκείνα τα λόγια του πάντως τόσο επίκαιρα…
Χρύσα Μπαΐρα


Πάνε να «θάψουν» τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ;
Τρεις μέρες καίει η φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης αλλά ούτε Συντονιστικά των δήμων ή της Περιφέρειας  είδαμε να γίνονται ούτε κραυγές αγωνίας για έκκληση τοξικών στα κανάλια από παράγοντες, ούτε ακόμη ακόμη το αυτονόητο: Ένα αίτημα προς τους επιστήμονες του ΔΠΘ να κάνουν μετρήσεις. Γιατί άραγε; Μήπως και δεν υπάρχει κίνδυνος για τοξικό νέφος από την καύση σκουπιδιών; Ή μήπως γιατί η φωτιά στην Sunlight αφορούσε μια ιδιωτική επιχείρηση και άρα ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε …μαγκιές ενώ τώρα η φωτιά ήρθε στα μπατζάκια τους και αφορά τον ΣΔΑΝ οπότε μετρούν τα λόγια τους γιατί η ευθύνη της διαχείρισης είναι δική τους;
Σε κάθε περίπτωση έπρεπε και πρέπει να γίνουν μετρήσεις!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…