Μειωμένη παραγωγή και χαμηλή ποιότητα στα σιτηρά οι πρώτες ενδείξεις από το αλώνισμα που είναι σε εξέλιξη
Ανησυχία μήπως πέσει κάτω από 15 λεπτά η τιμή στο σιτάρι. Πρόβλημα και στα βαμβάκια και σ’ άλλες καλλιέργειες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των ανέμων
Χρονιά …ισχνών αγελάδων προβλέπεται να είναι η φετινή για τους αγρότες της περιοχής μας. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα σημάδια από τις πρώτες παραγωγές στα σιτηρά. Να σημειώσουμε πως το αλώνισμα άρχισε φέτος νωρίτερα κατά 10 – 15 μέρες και ήδη στο νομό μας έχει αλωνιστεί το μισό περίπου της καλλιεργήσιμης γης.
Η ξηρασία έφερε …ξεραΐλα στην παραγωγή και στην ποιότητα του σιταριού
Μειωμένη παραγωγή και χαμηλή ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής καλλιεργητικής περιόδου σιτηρών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτσης τα μηνύματα από το αλώνισμα που είναι σε εξέλιξη δείχνουν πως είναι μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες: «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για τα στάρια αλλά και άλλες καλλιέργειες. Για όλα φταίνε οι καιρικές συνθήκες. Η παρατεταμένη ξηρασία, η υψηλή θερμοκρασία και ο καυτός αέρας που φυσάει έκαψαν τις καλλιέργειες των σιτηρών και όπως πάει πρόβλημα θα έχουν και τα καλαμπόκια αλλά και οι ηλίανθοι. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχει να βρέξει από το Πάσχα που ήταν αρχές Απριλίου και ότι όλο τον υπόλοιπο Απρίλιο και τον Μάιο είχαμε θερμοκρασίες Ιουνίου και Ιουλίου τότε αντιλαμβανόμαστε γιατί τα σιτάρια δεν έχουν απόδοση ούτε καλή ποιότητα».
Ανησυχία μήπως πέσει κάτω από 15 λεπτά η τιμή στο σιτάρι
Αυτό που δημιουργεί ανησυχία στους αγρότες είναι μήπως πέσουν οι τιμές γιατί όπως λέει ο κ. Δαλάτσης: «Αν η τιμή πέσει κάτω από 15 λεπτά στο σιτάρι τότε ο παραγωγός είναι μέσα με το κεφάλι. Πιο πολύ συμφέρει να κάνει αγρανάπαυση , δηλαδή να μην καλλιεργήσει και να πάρει την επιδότηση παρά να καλλιεργήσει γιατί μ’ αυτή την τιμή δεν μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής».
Πρόβλημα και στα βαμβάκια
Γενικά όπως αναφέρει ο κ. Δαλάτσης οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα σ’ όλες σχεδόν τις ξερικές (άνυδρες) καλλιέργειες. Ιδιαίτερα στα βαμβάκια το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο στην γειτονική Ροδόπη. Ειδικότερα οι αγρότες του Δήμου Μαρωνείας και Σαπών απειλούνται με ολική καταστροφή και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας . Σε επιστολή τους προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν : «Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες όσο και κατά την άνοιξη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών είτε δεν φύτρωσαν καθόλου είτε φύτρωσαν μερικώς και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδώσουν το προσδοκώμενο εισόδημα στους αγρότες».
Μαριάννα Ξανθοπούλου