Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η Θράκη αποχαιρετά την Ευπατρίδη Βιργινία Τσουδερού

Η Θράκη αποχαιρετά την Ευπατρίδη Βιργινία Τσουδερού

0

Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το 1998 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας

 

Έθεσε τη σφραγίδα της στην πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή της χώρας

 

 

 

«Έφυγε» χθες στα 94 της χρόνια η Βιργινία Τσουδερού. Μια ευπατρίδης, με πολυσχιδή δράση, μια εμβληματική προσωπικότητα που έθεσε τη σφραγίδα της στην πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή της χώρας τον τελευταίο αιώνα, με το έργο και την προσφορά της. Μια προσφορά που συνδέεται άμεσα και με την περιοχή μας καθώς με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1998 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας, στο οποίο και μέχρι τον θάνατό της παρέμεινε επίτιμος Πρόεδρος. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Διευθυντή του Ιδρύματος Ανδρέα Ματσάκου: «Σήμερα το πρωί, απεβίωσε η κυρία Βιργινία Τσουδερού, ιδρύτρια του Ιδρύματος και επίτιμος Πρόεδρος του ΔΣ αυτού.

Ως Ίδρυμα, εκφράζουμε οδύνη για την απώλεια της και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της. Υποσχόμαστε δε να συνεχίσουμε το έργο που εκείνη ξεκίνησε, με όσες δυνάμεις έχουμε».

Ποια ήταν η Βιργινία Τσουδερού

Κόρη του Εμμανουήλ Τσουδερού, πρωθυπουργού της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο (1941-1944) και της Μαρίας το γένος Θειακάκη, η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 24 Ιουνίου 1924. Σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσιονομικά στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα (ΗΠΑ) και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στο Ράντκλιφ-Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Από υπεύθυνες θέσεις υπηρέτησε με συνέπεια τις δημοκρατικές αξίες και εργάστηκε για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Παραλλήλως, έντονη υπήρξε, η μέριμνα και η ενασχόλησή της, πρακτικά, με σοβαρά κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην περιοχή της Θράκης, όπου παρουσιάζεται και πιο επείγουσα η ανάγκη ανάδειξής τους. Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1951-56), ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα διετέλεσε συντάκτης στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Βήμα» (1958-1967) και σύμβουλος στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Σημαντική υπήρξε και η αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ιδιαιτέρως με την ιδιότητα της γενικής γραμματέως της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ). Ως αποτέλεσμα, συνελήφθη και να κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (Μάρτιος – Αύγουστος 1973).

Πολιτική δράση: Διατέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών

Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και το 1974 εξελέγη, για πρώτη φορά, βουλευτής Αθηνών (Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις), θέση στην οποία επανεξελέγη στις εκλογές του 1977. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ, τον Μάρτιο 1979. Στις εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας ως ανεξάρτητη-συνεργαζόμενη με τη ΝΔ. Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών, καθώς και βουλευτής Επικρατείας τον Νοέμβριο του 1989 και τον Απρίλιο του 1990 (ΝΔ). Διετέλεσε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ (1990-1991), πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Θράκη (1990) και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης και Αιγαίου (1991). Με γνώση και εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Βιργινία Τσουδερού ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών (1991-93) στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κοινωνική και πολιτιστική δράση

Από νεαρή ηλικία, η Βιργινία Τσουδερού είχε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση. Συμμετείχε στο έργο της UNRRA για ανακούφιση των Παλαιστινίων προσφύγων της Μ. Ανατολής (1945-46) και αργότερα θεμελίωσε οικοτροφείο στο Ρέθυμνο για την υποστήριξη των άπορων μαθητών και μαθητριών. Με δική της πρωτοβουλία οργανώθηκε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Ελεύθερου Πολιτικού Εργαστηρίου, αντιπρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (1979-2005) και ιδρυτικό μέλος (1996) και πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και μέχρι σήμερα επίτιμος πρόεδρός του. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, έργο της οποίας είναι η καταπολέμηση των φαινομένων της διαφθοράς.

Σημαντικό συγγραφικό έργο

Σημαντικό υπήρξε και το συγγραφικό της έργο, με έκδοση βιβλίων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Μεταξύ αυτών Με Πυξίδα την Ευρώπη (1980), το εξάτομο Αρχείο Εμμανουήλ Τσουδερού 1941-43 (1990) (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Εξωτερική Πολιτική: Η Μεγάλη Ασθενής (1994), Όραμα και Πολιτική (1999), Όταν Πέφτουν οι Τοίχοι (2007).

Της έχει απονεμηθεί το βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης». Έχει τιμηθεί με το «Αργυρό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων» (2008), με τον «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Α’» της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον «Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου» Α’ Τάξεως του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.

Ανακοίνωση της ΝΔ: « Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό»

«Η Βιργινία Τσουδερού υπηρέτησε για πολλά χρόνια τη χώρα και την παράταξή μας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Άφησε πίσω της σημαντικό έργο στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση μέσα από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Διαφάνεια. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

ΚΙΔΗΣΟ: «Συνέδεσε τη ζωή της με τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας»

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Βιργινία Τσουδερού, συνεργάτης του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου, συνέδεσε τη ζωή της με τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας. Αγωνίστρια κατά της Χούντας, συνελήφθη και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ως Υφυπουργός Εξωτερικών, έδωσε μάχη για τα εθνικά συμφέροντα και πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει το Ίδρυμα Πολιτισμού. Έχοντας μεγάλη ευαισθησία στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξε Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Ποτάμι: «Αταλάντευτη προσήλωση στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό»

«H Βιργινία Τσουδερού, η οποία έφυγε σήμερα πλήρης ημερών και δραστηριότητας, μοιάζει να έρχεται από έναν παλιό κόσμο. Από τον καλό όμως παλιό κόσμο, εκείνον των πολιτικών-πολιτών, που έβαζαν το κοινό καλό μπροστά από το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον.

Το αποδεικνύει η πορεία της: πέρασε από διάφορα κόμματα, χωρίς ποτέ να φύγει από τον ιδεολογικό χώρο του δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου τις αρχές υπηρέτησε με συνέπεια. Το αποδεικνύει η πολύπλευρη κοινωνική και πολιτιστική της δραστηριότητα: από τη συμβολή της στην ίδρυση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού μέχρι την προεδρία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Δεν έχει ιδιαίτερη αξία η απαρίθμηση των πτυχών της προσφοράς της Βιργινίας Τσουδερού, όχι τόσο γιατί είναι πολλές, όσο γιατί για την ίδια ήταν αυτονόητες. Αν θέλαμε να κρατήσουμε κάτι από τη μακρά πορεία της στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, θα ήταν η αταλάντευτη προσήλωσή της στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Και κυρίως το ότι υπηρέτησε αυτούς τους στόχους σε εποχές που οι περισσότεροι- πολιτικοί και πολίτες- ήταν απέναντί τους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

ΔΗΜΤΕ Ξάνθης: «Θα θυμόμαστε πάντα τη σεμνότητα και το ήθος της»

«Η Βιργινία Τσουδερού ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα για την Πατρίδα μας, την Παράταξή μας αλλά και για την Πόλη μας. Η πλούσια πολιτική και κοινωνική της δράση άφησε πίσω της σημαντικό έργο. Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1998 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αποβλέποντας στην ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής. Θα θυμόμαστε πάντα τη σεμνότητα και το ήθος της. H ΔΗΜ.Τ.Ε Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…