Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα “Κάντε υπομονή” για το Leader σε ιδιώτες

“Κάντε υπομονή” για το Leader σε ιδιώτες

0

Μεγάλη καθυστέρηση από το ΥΠΑΑΤ στην έκδοση της Προκήρυξης. Πέρασαν 2 χρόνια και ακόμη σε… τελικό στάδιο, αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες

 

 

Είναι στον «αέρα» το Leader για δημόσιους φορείς και συλλόγους – Υποβολή προτάσεων μέχρι 9 Ιουλίου αν δεν δοθεί παράταση. Top επιλογές, οι Παιδικές Χαρές και οι αναπλάσεις στους δήμους

 

Με …Ιώβεια υπομονή πρέπει να «οπλιστούν» οι ιδιώτες που φιλοδοξούν να εντάξουν μια επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Leader για ιδιώτες και να λάβουν την ανάλογη χρηματοδότηση! Το ΥΠΑΑΤ καθυστερεί την Προκήρυξη περισσότερο από 2 χρόνια εξαντλώντας τα όρια της υπομονής των ιδιωτών αλλά και επιβραδύνοντας ή και ακυρώνοντας ενίοτε επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις που θα μπορούν να συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Την ίδια στιγμή βρίσκεται στον «αέρα» για 1 περίπου μήνα ακόμη (αν δεν δοθεί η παράταση) η Πρόσκληση για τους δημόσιους φορείς και τους συλλόγους που ωστόσο εκδόθηκε από τις Αναπτυξιακές και όχι από το υπουργείο.

Σε εξέλιξη η διαδικασία ενημερώσεων της ΑΝ.Ρο. σε δημόσιους φορείς και συλλόγους

Σαν το «μάνα εξ ουρανού» περιμένουν δήμοι των Π.Ε. Ξάνθης – Ροδόπης και διάφοροι άλλοι φορείς του δημοσίου αλλά και πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι των δύο νομών, να «τρέξει» η διαδικασία του Leader που βρίσκεται στον «αέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», «φωτιά» έχουν πάρει τα γραφεία προγραμματισμού των δήμων για να ετοιμάσουν τις προτάσεις και να τις υποβάλλουν έως τις 9 Ιουλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Ωστόσο ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση έως της 9 Αυγούστου από την Διαχειριστική Επιτροπή του Leader Ξάνθης – Ροδόπης. Να σημειώσουμε ότι σ’ αυτή την φάση η ΑΝ . ΡΟ, παρέχει συμβουλευτική εξετάζοντας μία προς μία τις προτάσεις των φορέων που δήλωσαν ενδιαφέρον. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο δεδομένου το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι περισσότερο απαιτητικό σε σχέση με το προηγούμενο, εισάγει νέα δεδομένα ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά την κρατική ενίσχυση είναι πιο αυστηρό και συνάμα βελτιωμένο ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και επίσης πως έχει διευρυνθεί το πεδίο των επιδοτούμενων δράσεων.

Top επιλογές, οι Παιδικές Χαρές και οι αναπλάσεις στους δήμους

Σύμφωνα με πληροφορίες top επιλογή στους δήμους είναι έργα που αφορούν τις Παιδικές Χαρές καθώς είναι ιδιαίτερα δαπανηρά και οι περισσότεροι δήμοι αδυνατούν να τα υλοποιήσουν εξ ιδίων πόρων. Επίσης πρόκειται να κατατεθούν προτάσεις για αναπλάσεις οικισμών αλλά όχι για οδοποιία γιατί δεν είναι επιλέξιμη από το πρόγραμμα. Σ’ ότι αφορά τους συλλόγους έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολιτιστικούς χορευτικούς συλλόγους για προμήθεια παραδοσιακών στολών ή ακόμη για δράσεις που αφορούν την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας καθώς και αγροτουριστικές δράσεις.

Μεγάλη καθυστέρηση στο Leader ιδιωτών – Στο τελικό στάδιο η Προκήρυξη αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο

Αδιαμφισβήτητα και από γνώστες της κατάστασης, είναι μεγάλη η καθυστέρηση που παρατηρείται στην Προκήρυξη του Leader για τους ιδιώτες. Αυτή εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και το σύστημα υποβολής που πλέον γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως επίσης και το σύστημα παρακολούθησης που έχει αυστηροποιηθεί για λόγους διαφάνειας αλλά δεν παύει να αποτελεί μια τροχοπέδη. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι η Προκήρυξη βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Αυτό που κυρίως επιτείνει την καθυστέρηση είναι το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Συγκερασμένα για να ενταχθεί μια πρόταση πρέπει να εξασφαλίζεται πως η ενίσχυση δεν θα βλάπτει τον ανταγωνισμό δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Κι αυτό εξετάζεται από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων.

Θερμό ενδιαφέρον από ιδιώτες

Την ίδια στιγμή εκδηλώνεται θερμό ενδιαφέρον, αποδέκτης του οποίου γίνονται καθημερινά στην ΑΝ.ΡΟ. από ιδιώτες που θέλουν να ενημερωθούν για το πότε θα βγει η προκήρυξη του Leader, προκειμένου να υποβάλλουν τα Σχέδιά τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρηματοδότηση και στελέχωση ζήτησαν οι Πρυτάνεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Ολοκληρώθηκε η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στη…