Καλούνται να πληρώσουν τα λάθη της ΑΑΔΕ που ανέβασε στο σύστημα λάθος ποσά στις Βεβαιώσεις των συντάξεων του Δημοσίου – Καλούνται για τροποποιητικές οι συνταξιούχοι
«Μπάχαλο» με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Αγανάκτηση στους φορολογούμενους: « Κάποιοι υπερφορολογούνται για να ζουν κάποιοι άλλοι με επιδόματα», λέει η πρόεδρος των λογιστών Ξάνθης Ε. Μπατζακίδου
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές αυτό τον καιρό στην Ξάνθη, όπως και σ’ όλη τη χώρα. Απ’ την μια οι πολλές αλλαγές που ισχύουν από φέτος κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ιδιαίτερα στο έντυπο Ε3 που αφορά τις επιχειρήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση από το υπουργείο, από την άλλη το σύστημα που πέφτει συνεχώς λόγω φόρτου, σε συνδυασμό με τις ημερομηνίες που πιέζουν αφού το περιθώριο υποβολής εκπνέει στις 30 Ιουνίου δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση.
Οι λογιστές και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα λάθη της ΑΑΔΕ
Στο θέμα αναφέρεται η πρόεδρος του σωματείου Λογιστών – Φοροτεχνικών κα Ειρήνη Μπατζακίδου, εκφράζοντας την αγανάκτηση του κλάδου καθώς και των φορολογουμένων που είναι αντιμέτωποι με προβλήματα στο σύστημα για τα οποία δεν ευθύνονται αλλά είναι αναγκασμένοι να υποστούν τόσο την ταλαιπωρία όσο και το οικονομικό κόστος: «Φέτος είναι το κάτι άλλο… Δεν φτάνει που έχουν κάνει πολλές αλλαγές χωρίς να ενημερωθούμε επαρκώς, δεν φτάνει που συνεχώς πέφτει το σύστημα έχουν κάνει και λάθος και καλούμαστε εμείς και οι φορολογούμενοι να το πληρώσουμε. Συγκεκριμένα έχουν αναρτήσει λάθος ποσά στις βεβαιώσεις συντάξεων του δημοσίου και καλούν όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλλει δήλωση να κάνουν τώρα τροποποιητικές. Αυτό έχει επιπλέον δουλειά για μας και κόστος για τους φορολογούμενους», σημειώνει η κα Μπατζακίδου. Η Ομοσπονδία τους έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ εφόσον έχει τα στοιχεία των φορολογουμένων να κάνει ς απαραίτητες τροποποιήσεις και να βγάλει την εκκαθάριση όμως απάντηση δεν έλαβε έως τώρα: «Αντίθετα ανακοινώνουν ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να απευθυνθούν στους λογιστές για να κάνουν τροποποιητικές. Πάλι εμείς θα χρεωθούμε τα λάθη του υπουργείου». Όμως δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι του δημοσίου που καλούνται για τροποποιητικές δηλώσεις. Είναι και αυτοί, κυρίως οι απόστρατοι, που έλαβαν αναδρομικά: «Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αυτόματα αλλά δεν γίνονται» , υποστηρίζει η κα Μπατζακίδου.
«Μπάχαλο» με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου
Τα προβλήματα όμως δεν εξαντλούνται σ’ αυτά που προαναφέρθηκαν: «Μπάχαλο», χαρακτήρισε η κα Μπατζακίδου την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.: «Κάποιοι δεν κατάλαβαν και δεν έκαναν τις απαιτούμενες συναλλαγές με κάρτα ώστε να έχουν το αφορολόγητο των 8.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει κλίμακα που καθορίζει σε τι ποσοστό πρέπει να γίνονται πληρωμές με κάρτα και τα στοιχεία αυτά τα καταθέτουν οι τράπεζες. Για παράδειγμα για εισόδημα 10.000 ευρώ είναι 10% , για 15.000 ευρώ, 15% και ούτω καθ’ εξής.
Αγανάκτηση στους φορολογούμενους: « Κάποιοι υπερφορολογούνται για να ζουν κάποιοι άλλοι με επιδόματα»
Το κλίμα είναι «βαρύ» καθημερινά στα λογιστικά γραφεία της πόλης μας. Όπως μας μεταφέρει η κα Μπατζακίδου, οι λογιστές αντιμετωπίζουν καθημερινή οργή και αγανάκτηση των πελατών τους για την υπερφορολόγηση που είναι αναγκασμένοι να υποστούν. Επιπλέον νιώθουν έντονα το αίσθημα της αδικίας γιατί: «Κάποιοι υπερφολογογούνται και απ’ αυτήν την υπερφορολόγηση κάποιοι ζουν με επιδόματα και «μαύρα» εισοδήματα. Όσοι δεν παρουσιάζουν εισοδήματα βολεύονται με τα επιδόματα. Είναι άδικο και ο κόσμος το καταλαβαίνει και νιώθει αυτή την αγανάκτηση», καταλήγει η κα Μπατζακίδου.
Φουσκωμένα “ραβασάκια” αναμένεται να στείλει η Εφορία
Στην δημοσιότητα έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα στοιχεία από τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί για φέτος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι περισσότεροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με φουσκωμένα “ραβασάκια”. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνοι που θα πάρουν επιστροφή χρημάτων, ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 191.822 φορολογούμενους επί συνόλου 1.439.596 που έχουν καταθέσει δηλώσεις. Δηλαδή λιγότεροι από 2/10 θα δουν χρήματα να επιστρέφουν στους λογαριασμούς τους, κι αυτοί είναι κυρίως όσοι εισπράττουν τους κατώτατους μισθούς.
Μαριάννα Ξανθοπούλου