Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κατά του «Κλεισθένη» χωρίς ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Κατά του «Κλεισθένη» χωρίς ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

0

Δεν τέθηκε προς ψήφιση το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. «Μάχη των μαχών» χαρακτήρισε το θέμα ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος

 Κατά του ΝΣ, αλλά υπέρ της απλής αναλογικής παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Υπέρ ξεχωριστών ψηφοδελτίων για δημάρχους-συμβούλους τάχθηκαν Φανουράκης-Τσιακίρογλου

Σε «μάχη των μαχών» ανέδειξε ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος το θέμα της εκδήλωσης της αντίδρασης απέναντι στο Σχέδιο Νόμου «Κλεισθένης Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, που συζητήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ δεν τέθηκε προς ψήφιση, ωστόσο η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στις δρομολογούμενες αλλαγές, εν συνόλω ή εν μέρει.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο εκτυλίχθηκε λόγω σύγκλισης απόψεων σε ήρεμο κλίμα, παρότι η έναρξη της συνεδρίασης σηματοδοτήθηκε από έκρηξη και κόντρα σε σκληρούς τόνους ανάμεσα στο δήμαρχο και τον Μανόλη Φανουράκη για το θέμα του «μπλοκαρίσματος» του διαγωνισμού για τους υπόγειους κάδους, με απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση

Μ. Δημαρχόπουλος: «Δήμαρχος ή χωροφύλακας θα είναι όποιος εκλεγεί με το 50%;»

Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος μίλησε σε σκληρό τόνο, υπογραμμίζοντας ότι αφενός δόθηκε ελάχιστος χρόνος για διαβούλευση, καθώς και ότι στο τελικό κείμενο της διαβούλευσης δεν συμπεριλήφθηκε καμία από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Μάλιστα, τόνισε ότι στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ΠΕΔ ΑΜΘ που συνεδρίασε την προηγούμενη μέρα και πλην μία αποχής, εξέφρασε συνολικά την αντίρρησή της στο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, μετέφερε τη δήλωση του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος αναφέροντας ότι το κείμενο της διαβούλευσης αποτελείται από 324 σελίδες συν μία λευκή, αναρωτήθηκε αν ο… συμβολικός αριθμός των 325 σελίδων αφορά στους «325 δήμους της ντροπής του νομοσχεδίου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σχολίασε δε, ότι είναι ενδεικτικό των προθέσεων το γεγονός ότι από τις 325 σελίδες οι 125 αφορούν στον εκλογικό νόμο. Ο κ. Δημαρχόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι η απλή αναλογική που εισάγεται ζημιώνει τον συνδυασμό που θα έρθει πρώτος στις εκλογές, αφού όπως είπε ο δήμαρχος του 50% θα πρέπει να πάρει το ρόλο του… χωροφύλακα, ενώ εξήγησε ότι η ΚΕΔΕ ζητάει από τα δημοτικά συμβούλια να εκφράσουν γνώμη, καθώς «εμείς είμαστε πιο κοντά στο δημότη, η κυβέρνηση το έχασε αυτό το πλεονέκτημα», σημείωσε ο δήμαρχος, που στο τέλος της εισαγωγικής του τοποθέτησης δήλωσε: «με στρακαστρούκες και ιδεοληψίες ούτε την κοινωνία υπηρετείς, ούτε την αυτοδιοίκηση, ούτε τους δήμους. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η ‘μάχη των μαχών’ και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

Μ. Φανουράκης: Όχι στο Νομοσχέδιο-Ναι στην απλή αναλογική

Ο Μανόλης Φανουράκης από την πλευρά της «Κοινωνίας των Δημοτών» εξέφρασε την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και θετικά. Όπως σημείωσε: «έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε για το ΝΑ. Με κάποια συμφωνούμε και με πολλά διαφωνούμε. Είμαστε αντίθετοι στον πειθαρχικό έλεγχο και τον ενεργό ρόλο της κεντρικής διοίκησης στην ΤΑ». Ωστόσο, επεσήμανε ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είναι υπέρ της απλής αναλογικής, καθώς «δεν τίθεται θέμα κομματικής ταυτότητας των παρατάξεων για μας», ωστόσο έδωσε έμφαση στη δική τους θέση υπέρ των ξεχωριστών ψηφοδελτίων για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ενώ συμπλήρωσε με νόημα «δε θέλουμε ένα δημοτικό συμβούλιο, όπου θα μιλάει μόνο η αντιπολίτευση». Στα θετικά συμπεριέλαβε τις προτάσεις για αναπτυξιακή δράση των ΟΤΑΝ και καταληκτικά σημείωσε: «η κυβέρνηση βιάζεται και θέλει να διεισδύσει στην ΤΑ, αλλά παράλληλα προσφέρει στην ΚΕΔΕ και μία ευκαιρία για επανεκκίνηση, αναδεικνύοντας το ρόλο των δήμων στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

«Νεκροθάφτη» της ΤΑ χαρακτήρισε το ΝΑ ο Σ. Τσιακίρογλου

Σε έντονο τόνο ο Σωτήρης Τσιακίρογλου από την «Ενωτική Πρωτοβουλία» χαρακτήρισε «νεκροθάφτη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο, γιατί, όπως είπε «αφαιρεί από τους δήμους όλες τις αρμοδιότητες που έχουν ως ΤΑ», ενώ σχολίασε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική γνώση των θεμάτων της αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό καταρτίστηκε ένα νομοσχέδιο «από μία αριστερόστροφη κυβέρνηση που δεν έχει διοικήσει ποτέ δήμο και από έναν δεξιόστροφο εταίρο που επίσης δεν έχει εμπειρία διοίκησης σε δήμο».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της θέσης Φανουράκη για ξεχωριστά ψηφοδέλτια για δημάρχους και συμβούλους, διευκρινίζοντας ότι αυτό αποτελεί την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Ι. Καμαρίδης: «Η απλή αναλογική ενθαρρύνει τη διαφθορά και τη συναλλαγή»

Με το σχόλιο ότι «χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να προετοιμάσει η κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου και δίνεται σε εμάς ελάχιστος χρόνος για να τοποθετηθούμε» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Ιπποκράτης Καμαρίδης από την παράταξη «Ξάνθη-Σταυρούπολη Νέα Εποχή», ο οποίος παρομοίασε τις δρομολογούμενες αλλαγές με αντίστοιχες της Ιταλίας, όπου, όπως είπε, οδήγησαν σε ξεχωριστές εκλογές σε δήμους που κατέρρεαν καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα συναίνεσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απλή αναλογική οδήγησε σε «συναλλαγές» στη γειτονική χώρα και τόνισε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα καταλήγει σε ακυβερνησία. Βέβαια, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και θετικά, ελάχιστα μεν, στο ΝΣ και ενημέρωσε ότι η παράταξή του μαζί με δύο ακόμη συμβούλους επεξεργάζεται προτάσεις που θα καταθέσει στην ΠΕΔ.

Ν. Ανταμπούφης: «Το ΝΣ ενισχύσει τη συμμετοχικότητα»

Ο μόνος που στήριξε καθαρά αφενός το ΝΣ και αφετέρου τη βούληση του ΥΠΕΔ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ήταν ο Νίκος Ανταμπούφης, που αρχικά σημείωσε ότι και ο ίδιος δεν είναι σύμφωνος με όλες τις παραμέτρους, ωστόσο επεσήμανε ότι στο ΝΣ περιλαμβάνονται πολλά από αυτά που ο ίδιος υποστηρίζει από την αρχή της ενασχόλησής του με την ΤΑ. Ειδικά, τόνισε ως θετικές τις αλλαγές που περιλαμβάνουν ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των κοινοτήτων, τα τοπικά δημοψηφίσματα και ό,τι έχει σχέση με την ενθάρρυνση της συμμετοχικότητας, ώστε νέος κόσμος με νέες ιδέες να βρει ενδιαφέρον και να συμμετέχει. Στα περί ενίσχυσης της διαφθοράς και της συναλλαγής μέσω της απλής αναλογικής, ο ίδιος απάντησε «αν υπάρχει η αντίληψη ότι η πλειοψηφία ρέπει προς τη διαφθορά και αυτό θα ενισχυθεί είναι λόγος για να θιχτούμε όλοι».

Μόνο την απλή αναλογική στηρίζει στον «Κλεισθένη Ι» ο Γ. Κολλάρος

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Κολλάρος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο μόνο που είναι υπέρ στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η θεσμοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής. «Σε όλα τα υπόλοιπα είμαστε αντίθετοι. Είναι ένας κακός, ένας αίσχιστος νόμος που πυροβολεί τα λαϊκά συμφέροντα», σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι και η απλή αναλογική δεν είναι «πανάκεια», απλά επηρεάζει την ψυχολογία του κόσμου για το κατά πόσο «μετράει» η ψήφος του. Χαρακτηριστικά δε, σχολίασε ότι «το μεγάλο φροντιστήριο στην κυβέρνηση το έκαναν η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ», συνδέοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης με τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Τοποθέτηση Κώστα Τριανταφυλλίδη για το Σχέδιο Νόμου

Το Σχέδιο Νόμου, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, έχει σκοπό να προωθήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητήματα που έχουν αποτελέσει διαχρονικά ιδεολογική σημαία της κυβερνώσας παράταξης, την Απλή Αναλογική και τα Τοπικά Δημοψηφίσματα.  Η Απλή Αναλογική είναι προφανές ότι θα σημάνει ακυβερνησία στους Δήμους. Η έλλειψη πλειοψηφίας θα ωθεί τους Δημάρχους στη διαρκή αναζήτηση συμμαχιών και, ενδεχομένως, στην επιδίωξη κάθε είδους συναλλαγής με μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων. Τα δε Τοπικά Δημοψηφίσματα, με δεδομένη την ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία από αυτά σε όλη την Ευρώπη, θα δώσουν φωνή και βήμα σε κάθε είδους ακραία και λαϊκιστική φωνή.  Στο Σχέδιο Νόμου, όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά σε έννοιες όπως η μηχανοργάνωση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Επίσης, απουσιάζουν προσπάθειες για την απλοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών, την αξιολόγηση των εσωτερικών δομών και την αξιοποίηση της περιουσίας των Δήμων.

Συμπερασματικά, το Σχέδιο αυτό ΔΕΝ αποτελεί μεταρρύθμιση και ΔΕΝ προάγει την Αποκέντρωση και την μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος στην Αυτοδιοίκηση. Προτείνουμε, συνεπώς, την απόσυρσή του και την επαναφορά του μόνο εφόσον προηγηθεί σοβαρός διάλογος με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, Τοπικής και Περιφερειακής,  και αφού ληφθούν στοιχειωδώς υπόψη τα πάγια αιτήματά τους.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…