Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα ούτε το νερό σ’ όλη την περιοχή μας
Καθηγητής Δ.Π.Θ. , Σ. Ραψομανίκης: «Κανένα πρόβλημα …σας το υπογράφω… ξεχάστε τον μόλυβδο»
Καθαρή είναι η ατμόσφαιρα της Ξάνθης και έως μηδενική η επιβάρυνσή της σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια σε ετήσια βάση σε επικίνδυνους ρύπους που αποδίδονται στην πυρκαγιά στη SUNLIGHT ενώ δεν εντοπίστηκε σε καμιά μέτρηση έκλυση μολύβδου. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησε από τις 5.30 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς και μόλις λίγες ώρες μετά την εκδήλωσή της, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης. Επίσης καθαρό είναι το πόσιμο νερό καθώς και τα επιφανειακά ύδατα της επίμαχης περιοχής όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υγείας της Π. Ε. Ξάνθης.
Ραψομανίκης: «Κανένα πρόβλημα …σας το υπογράφω… ξεχάστε τον μόλυβδο»
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν καρέ – καρέ από τον κ. Ραψομανίκη, ο οποίος πλαισιώνονταν από επιστημονικό δυναμικό του Εργαστηρίου ,την Καθηγήτρια Ρέα Λούπα και την υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος κα Καραλή, σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης το Σάββατο 5 Μαΐου στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ο διευθυντής της ΠΥ ΒΙΠΕ Ξάνθης Κ. Μπλέτσας , ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Πασχάλης Γιώρης, εκπρόσωποι του Στρατού, υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης και εκπρόσωποι του Τύπου. Παρόντες ήταν επίσης από το ΤΕΕ – Θράκης, ο αντιπρόεδρος Αργύρης Πλέσιας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης.
Μίλησαν τα στοιχεία – 1.000 φορές κάτω από το όριο ο μόλυβδος
Ξεκινώντας την παρουσίασή του ο κ. Ραψομανίκης έδωσε τα εύσημα στην Πυροσβεστική για την γρήγορη κατάσβεσή της που όπως σημείωσε ήταν καταλυτική στο να μην υπάρξει πρόβλημα : “Ήταν μια φωτιά που έκαιγε για 6 ώρες . Συγχαρητήρια στην πυροσβεστική για την γρήγορη κατάσβεση που ήταν καταλυτική για να μην υπάρξει ρύπανση. Ως ειδικοί και εμείς ανησυχήσαμε γιατί δεν ξέραμε τι συνέβαινε. Την ανησυχία μας τη μεταφέραμε στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Όταν αρχίσαμε τις αναλύσεις, που τέλειωσαν το βράδυ της Παρασκευής, ανησυχούσαμε, κάτι που δεν συμβαίνει πλέον τώρα. ”, προϊδέασε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη λήψη δειγμάτων. Όπως είπε έγιναν αμέσως δειγματοληψίες από την περιοχή των Κιμμερίων ενώ τις επόμενες μέρες από διάφορα σημεία. Συμπλήρωσε δε πως το νέφος κινήθηκε βορειοανατολικά. Παρουσίασε έναν πίνακα με τις χημικές ενώσεις που ανιχνεύθηκαν σε κάθε δειγματολήπτη μετά την ανάλυση με αέρια χρωματαογραφία και φασματοσκόπιο. Οι οργανικοί και ανόργανοι ρύποι που εντοπίστηκαν από την καύση πλαστικών, παρουσιάζονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Όπως επίσης και η συγκέντρωση φουρανίου (1 νανογραμμάριο με όριο τα 2 νανογραμμάρια), μεταξύ άλλων. Σ’ ότι αφορά τον μόλυβδο η συγκέντρωση ήταν 0,04 ug/cm2, χίλιες φορές κάτω από το όριο: «“Τελειώστε την υπόθεση με το μόλυβδο, δεν υπάρχει μόλυβδος, όπως μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα . Ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Σταματήσαμε να ανησυχούμε και σταματήστε να ανησυχείτε. Ως προς τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζεται μόνο πλύσιμο, όπως πάντα. Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια’’. τόνισε ο κ. Ραψομανίκης. Μάλιστα σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης από μια μερίδα δημοσιογράφων ο κ. Ραψομανίκης συμπλήρωσε: ” Έχω το σπίτι μου, εδώ …μένω στο Διαλεκτό 20 χρόνια, αγαπάω τον τόπο. Σας λέω πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα …σας το υπογράφω”.
Παρεμβάσεις , διευκρινίσεις, απολογισμοί και παραδοχές
Ακολούθησε μια γενικότερη συζήτηση επί του θέματος. Παρεμβάσεις έγιναν από το βουλευτή κ. Στογιαννίδη ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ξάνθη είναι τυχερή που έχει το Εργαστήριο του Καθηγητή Ραψομανίκη, ο οποίος από τα πρώτα λεπτά και άμεσα προσέτρεξε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Αναλογιστείτε τι θα γινόταν αν περιμέναμε να έρθουν ειδικοί από την Αθήνα. Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε». Επίσης παρενέβη ο κ. Μπεμπεκίδης εκφράζοντας φόβους για την υγεία των εργαζομένων σε περίπτωση που κληθούν να καθαρίσουν τα υπολείμματα ενώ ειπώθηκε πως η νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα ορίζει η απορρύπανση να γίνεται από ειδική εταιρία με ευθύνη της Sunlight. Υπέρ της προστασίας των εργαζομένων τάχθηκε και ο κ. Κολλάρος . Να σημειώσουμε πως στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Ζαγναφέρης έκανε ένα μικρό απολογισμό της διαχείρισης ευχαριστώντας άπαντες όσους συνέλαβαν στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης, εξαιρώντας εμμέσως πλην σαφώς κάποιους που έβγαλαν τα δικά τους αποτελέσματα στα κανάλια δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις με την φράση: «Σ’ αυτές στις περιπτώσεις έπρεπε να μιλούν αυτοί που γνωρίζουν…». Την άποψή του συμμερίστηκε και ο δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου που παραδέχτηκε ότι : «γίνανε κάποιες άτοπες τοποθετήσεις» , όπως είπε επακριβώς.
Μαριάννα Ξανθοπούλου