Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα “Θερμαίνεται“ η αγορά των αμνών

“Θερμαίνεται“ η αγορά των αμνών

0

Απογοητευμένοι οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης – Πουλάνε τα ζώα τους στην μισή τιμή απ’ ότι τους κοστίζουν. Ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης Α. Λουκμακιάς καταγγέλλει παράνομες ελληνοποιήσεις βουλγάρικων αρνιών

 

Στην Ξάνθη οι κρεοπώλες προτιμούν τα ντόπια και όχι τα εισαγόμενα. Σταθερός ο δείκτης των τιμών τα τελευταία 5 χρόνια – Οι καταναλωτές αγοράζουν πιο συνειδητοποιημένα

 

Μύρισε Πάσχα και έρχεται η ώρα των… αμνοεριφίων, των μεγάλων «θυμάτων» της ελληνικής παράδοσης που επιτάσσει την απόλυτη κρεατοφαγία και μόνο όσοι ακολουθούν το μοντέλο της vegan διατροφής δεν υποκύπτουν! Και επειδή η πλειοψηφία δεν διανοείται Πάσχα χωρίς οβελία ξεκίνησε ήδη η κίνηση στην αγορά του αρνιού στην Ξάνθη, με τους εμπλεκομένους κλάδους, κτηνοτρόφους  – κρεοπώλες – καταναλωτές ,να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με στόχο οι μεν κτηνοτρόφοι να διαθέσουν τα αμνοερίφια τους σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ένα ποσοστό κέρδους, οι δε κρεοπώλες να πουλήσουν σε τιμές που θα εξασφαλίσουν μεν ένα ποσοστό κέρδους αλλά και συγχρόνως θα είναι ανταγωνιστικές και ο τελικός κρίκος της αλυσίδας, οι καταναλωτές να αγοράσουν την καλύτερη ποιότητα στην συμφερότερη τιμή!

 

Ξεκίνησε η «μάχη» στην αγορά του αμνοεριφίου

Ξεκινώντας την έρευνά μας από τον πρώτο «κρίκο», τους κτηνοτρόφους απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο των αιγοπροβατρόφων Ξάνθης κ. Αθανάσιο Λουκμακιά, ο οποίος περιέγραψε μια εικόνα εντεινόμενης συρρίκνωσης και συσσωρευμένων προβλημάτων με θύματα όχι τα αμνοερίφια αλλά τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και της κτηνοτροφίας: «Ο κλάδος της κτηνοτροφίας περνάει μεγάλη κρίση. Καθημερινά κλείνουν μονάδες σ’ όλη την χώρα. Φέτος στην Ξάνθη έβαλαν λουκέτο 10 εκμεταλλεύσεις. Πολλοί συνάδελφοι προτιμούν να παίρνουν το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) παρά να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και να τους τα παίρνει η Εφορία και το κράτος», δηλώνει ο κ. Λουκμακιάς.

Απογοητευμένοι οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης – Πουλάνε τα ζώα τους στην μισή τιμή απ’ ότι τους κοστίζουν – Κάποιοι κάνουν ελεγχόμενη θανάτωση των νεογέννητων!

Σ’ ότι αφορά την τιμή που θα πουλήσουν φέτος τα αμνοερίφια τους οι παραγωγοί μας πληροφορεί ότι η μέση τιμή στο ζωντανό είναι 2,50 ευρώ το κιλό ενώ σε κρέας 4,20 – 4,30 ευρώ το κιλό: «Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι και λίγο χαμηλότερες. Δεν μας συμφέρει να εκτρέφουμε και να πουλάμε τα ζώα μας μ’ αυτές τις τιμές αλλά δεν έχουμε επιλογές. Ένα ζώο 10 κιλών το πουλάμε 45 ευρώ και μας κοστίζει 75 ευρώ. Γι’ αυτό κάποιοι συνάδελφοι κάνουν ελεγχόμενη θανάτωση των ζώων όταν είναι νεογέννητα γιατί δεν βγαίνουν τα έξοδά του».

Υπάρχει επάρκεια κρέατος στο νομό παρότι έκλεισαν 10 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ξάνθη – Ο Λουκμακιάς καταγγέλλει ελληνοποιήσεις βουλγάρικων αρνιών

Ο κ. Λουκμακιάς επεσήμανε πως ο κλάδος της κτηνοτροφία συρρικνώνεται και καθημερινά κλείνουν μονάδες σ’ όλη την χώρα κι ότι στην Ξάνθη φέτος έβαλαν λουκέτο 10 εκμεταλλεύσεις! Ωστόσο όπως είπε: «Υπάρχει επάρκεια αλλά λιγότερη από πέρυσι γιατί 10 μονάδες έκλεισαν και μειώθηκε η παραγωγή». Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί είναι οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων που εισάγονται από την Βουλγαρία και την Ρουμανία: «Εφόσον δεν γίνονται έλεγχοι είναι βέβαιο ότι γίνονται παράνομα «βαφτίσια.». Τα φέρνουν απ’ έξω και τα βαφτίζουν και τα πουλάνε σαν ελληνικά. Αφού όλα είναι ανεξέλεγκτα», καταγγέλλει ο κ. Λουκμακιάς χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερα στοιχεία.

Στην Ξάνθη οι κρεοπώλες προτιμούν τα ντόπια και όχι τα εισαγόμενα

Κι αν η εικόνα στους κτηνοτρόφους όπως τουλάχιστον την μεταφέρει ο κ. Λουκμακιάς δείχνει ότι «ζουν ένα δράμα», οι κρεοπώλες δεν συμμερίζονται κάτι τέτοιο. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κουμουλίδης Παναγιώτης που διατηρεί Κρεοπωλείο στην οδό Γ. Κονδύλη 38 οι τιμές στα αμνοερίφια είναι στα περσινά επίπεδα και ίσως και χαμηλότερα. Συγκεκριμένα όπως είπε, κυμαίνονται από 8 – 8,50 ευρώ το κιλό με την διαφορά μισού ευρώ πάντα στο κατσίκι: «Οι τιμές είναι φυσιολογικές και προσιτές στους καταναλωτές. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες. Υπάρχει επάρκεια γιατί ο νομός μας έχει παραγωγή και εμείς αγοράζουμε πάντα από τους ντόπιους παραγωγούς. Τα ζώα μας στην Ξάνθη είναι πολύ καλής ποιότητας  και γενικότερα στην Θράκη κι αυτό οφείλεται στην ράτσα που έχουμε (Μυτιληνιά , Χιώτικα, Λήμνου) αλλά και στην τροφή. Το καλό κλίμα, ο ήλιος που βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών, είναι ευνοϊκά και για την κτηνοτροφία . Τα ζώα μας τρέφονται με αυτά τα φυτά και γίνονται νόστιμα», λέει ο κ. Κουμουλίδης. Προσθέτει δεν ότι αυτή η διαφορά στην ποιότητα σε σχέση με τα Βουλγάρικα ή τα Ρουμάνικα είναι ευδιάκριτη και ο καταναλωτής προτιμά τα ντόπια. Σ’ ότι αφορά τα «βαπτισμένα» ο κ. Κουμουλίδης σημείωσε ότι οι κρεοπώλες στην Ξάνθη δεν αγοράζουν εισαγόμενα αφού υπάρχει αφθονία ντόπιων.

Σταθερός ο δείκτης των τιμών τα τελευταία 5 χρόνια – Οι καταναλωτές αγοράζουν πιο συνειδητοποιημένα

Συνεχίζοντας την έρευνα μας απευθυνθήκαμε στο Κρεοπωλείο «Αφοι Παπαδόπουλοι» στην Δημοτική Αγορά. Ο κ. Παπαδόπουλος μας πληροφόρησε ότι οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια είναι στα 7,40 ευρώ το κιλό και λίγο πιο χαμηλές από πέρσι: «Γενικά τα τελευταία 4 – 5 χρόνια υπάρχει μια σταθερότητα στις τιμές με πολύ μικρές αυξομειώσεις σε επίπεδα κάτω των 10 ευρώ ενώ αντίθετα πριν είχαν φτάσει και 12 ευρώ το κιλό. Φέτος υπάρχει μεγάλη προσφορά και ήδη άρχισε η ζήτηση. Παρότι είναι διακριτή μια πτώση της κατανάλωσης στην αγορά του κρέατος ωστόσο ο Έλληνας πάντα καταφέρνει να γεμίζει το γιορτινό του τραπέζι. Τα τελευταία χρόνια απλά δεν κάνει υπερβολές. Αγοράζει πιο συνειδητά και πιο ορθολογισμένα».

Οι Ξανθιώτες ψωνίζουν ποιοτικά…

Στην ποιότητα εστιάζει ο πρόεδρος του σωματείου των Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης επισημαίνοντας: «Έχω την εντύπωση ότι πολλοί καταναλωτές προτιμούν το σίγουρο από άποψη ποιότητας για το πασχαλινό τους τραπέζι. Οι τιμές στα κρεοπωλεία είναι ίδιες με τις περσινές και κυμαίνονται από 8 – 10 ευρώ το κιλό. Οι πελάτες μας είναι σταθεροί και μας εμπιστεύονται και γνωρίζουν ότι τα κρέατα που πουλάμε είναι ντόπια και τα προμηθευόμαστε από την γύρω περιοχή. Αυτό που πρέπει να προβληματίζει είναι οι εξευτελιστικές τιμές που πωλούν τα σούπερ μάρκετ που είναι σχεδόν μικρότερες από την τιμή παραγωγού».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…