Συγγραφέας στα 12

0

Το πρώτο βιβλίο του ξανθιώτη Βιργίλιου Βεργή, με τίτλο ‘Αλγκέγκντιακ: Η χώρα της μαγείας’, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Καπναποθήκη «Π» από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το βιβλιοπωλείο ‘Σπανίδης’, είναι ένα παιδικό βιβλίο με μυθικούς άρχοντες και δράκους που παρασύρουν το νεαρό αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι φαντασίας και συμβολισμών. Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί η ηλικία του δημιουργού, ο οποίος συνέγραψε σε ηλικία μόλις 12 ετών το πρώτο του βιβλίο, το οποίο και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Ο συγγραφέας, 14 ετών σήμερα και μαθητής της 3ης Γυμνασίου, έχει ήδη γράψει το δεύτερο βιβλίο, ενώ στα σκαριά έχει το τρίτο.

Το ταλέντο του η αγάπη για το βιβλίο και τη δημιουργία

Στην Καπναποθήκη «Π» ανάμεσα σε πολλούς φίλους του βιβλίου μικρούς και μεγάλους, ο Βιργίλιος Βεργής είχε λίγο τρακ αλλά όταν ξεκίνησε να μιλά για την αγάπη του για τα βιβλία, αναδύθηκε γνήσιος αυθορμητισμός και αυτοπεποίθηση.

Η πρώτη κουβέντα του μικρού συγγραφέα στο «Ε» ήταν: «από πολύ μικρός όταν διάβαζα ή έβλεπα ταινίες συγκέντρωνα ήρωες». Εξήγησε ότι λάτρευε τις ταινίες Disney, άρχοντας των δαχτυλιδιών και παρόμοιες περιπέτειες φαντασίας, με μυθικούς ήρωες και μαγικούς κόσμους. Ωστόσο, το δικό του βιβλίο δεν είναι εξ ολοκλήρου ένα ταξίδι στην φαντασία, αλλά οι συμβολισμοί αναμειγνύονται με τον πραγματικό κόσμο. Το αγαπημένο σημείο, όμως, του Βιργίλιου είναι οι ήρωές του και κυρίως οι ‘κακοί’ και οι ‘γκρίζοι’: «οι γκρίζοι ήρωες είναι αυτοί που δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί. Κάποιοι άλλοι μεταλλάσσονται, ενώ με κεντρίζουν και οι κακοί ήρωες γιατί έχουν πολλές πλευρές τις οποίες ανακαλύπτεις σιγά σιγά».

Ο Βιργίλιος μιλά για τη συγγραφική του διάθεση με έμπνευση και σιγουριά. Άλλωστε, από μικρός ανακάλυψε ότι τον γοήτευε η αίσθηση της δημιουργικότητας κατά τη συγγραφή. Παραδέχεται, βέβαια, ότι η δύσκολη στιγμή του συγγραφέα είναι όταν στερεύει από ιδέες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τ’ αφήνει για λίγο και επιστρέφει όταν έχει ξανά έμπνευση. Κι όταν αναφέρεται στην κριτική του βιβλίου του από τους φίλους του, αφενός είναι ευχαριστημένος που διάβασαν το πρώτο του δημιούργημα και αφετέρου δεν χάνει την αυτοπεποίθηση του όταν του υποδεικνύουν σημεία που μπορούσε να κάνει καλύτερα. Αντίθετα απαντά με χαμόγελο: «τα κορίτσια ήθελαν να βάλω περισσότερα αισθηματικά».

Η κ. Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου, ποιήτρια και υπεύθυνη ομάδας ανάγνωσης του Ι.Θ.Τ.Π., που συντόνιζε τη συζήτηση αποκάλεσε το Βιργίλιο ‘φαινόμενο’ που ανέπτυξε το ταλέντο του και όξυνε τη φαντασία του μέσα από το διάβασμα και τόνισε ότι το παιδικό και άφθαρτο του χαρακτήρα του εξυψώνει την μεγαλειώδη αξία, που πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και φήμη συγγραφείς έψαξαν αλλά δε βρήκαν, της απλοϊκότητας, του αυθορμητισμού και της φαντασίας του παιδιού.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Βιργίλιου Βεργή παρουσίασαν οι μαθητές Εβίτα Κίτσου, Γεργία Κρασνίδη, Ιωάννα Μπόσκου, Τριαντάφυλλος Πετρίδης και Στέλλα Σπανίδη που μαζί με τη νηπιαγωγό Φαίδρα Κασούδη σκοπό είχαν να δώσουν μια γεύση από τα μαγικά μηνύματα αθωότητας του μικρού συγγραφέα.

Καλλιεργώντας τη σχέση του παιδιού με το βιβλίο

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου η κ. Βούλα Δουμπά, επιστήμων κοινωνικής διοίκησης και υπεύθυνη εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης του Ι.Θ.Τ.Π. και η κ. Μαρία Μήνογλου, νηπιαγωγός και εκπαιδεύτρια των εργαστηρίων, μίλησαν για τη σημαντικότητα της φιλαναγνωσίας από μικρή ηλικία, τους τρόπους που μπορεί να γονιός να φέρει σε επαφή το παιδί με το βιβλίο, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν στην εξέλιξη αυτής της μαγικής, προσωπικής και εσωτερικής σχέσης. Οι ομιλίες και των δύο κυριών προκάλεσαν το ενδιαφέρον των γονέων που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα διακριτικά και χωρίς να το επιβάλουν στα παιδιά.

Η κ. Δουμπά συμβούλευσε τους γονείς πρώτα απ’ όλα να δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά, να το παρουσιάζουν σαν εθελοντική ενασχόληση και όχι ως καταναγκασμό, να μη ρωτούν τι κατάλαβε το παιδί, να μην λογοκρίνουν, να μη δείχνουν ότι αποδοκιμάζουν κάποιο βιβλίο, να μην επιβάλουν το νόημα του κειμένου και να μην επιβάλουν συγκεκριμένο αναγνωστικό ρυθμό.

Η κ. Μήνογλου υπογράμμισε ότι οι γονείς πρέπει να φέρουν το παιδί κοντά στο βιβλίο γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά: «καταρχάς λαμβάνει γνώση, διαμορφώνει χαρακτήρα, μαθαίνει για ήθη και παραδόσεις, εκτονώνεται, ικανοποιείται συναισθηματικά, βελτιώνει την έκφραση και το λεξιλόγιό του».

Για να επιτευχθεί, όμως, η εδραίωση σχέσης και η ανάπτυξη του συναισθήματος της χαράς στο παιδί που διαβάζει, η κ. Μήνογλου εξήγησε ότι πρώτα απ’ όλα «δεν μπορούμε να απαιτούμε από το παιδί να διαβάζει όταν εμείς δεν διαβάζουμε». Στη συνέχεια, ανέλυσε τη θέση του βιβλίου στο σπίτι, ότι δηλαδή δεν πρέπει να είναι κάτι μουσειακό, αλλά χρηστικό εργαλείο με κινητικότητα. Ακόμη, πρέπει να υπάρχει βιβλιοθήκη στο σπίτι με χώρο για παιδικά βιβλία που να είναι προσεγγίσιμος από το παιδί.

Τέλος, επεσήμανε ότι χρειάζεται μεράκι και έμπνευση: «μπορείτε να παίξετε βιβλιοπαχνίδια με το παιδί, μετατρέψτε μια βόλτα ή ένα γεγονός σε αφορμή για αναγνωστικές αναζητήσεις, συζητείστε με το παιδί τι διάβασε και τι του έκανε εντύπωση. Η ενασχόληση με το βιβλίο θα κάνει το παιδί να γοητευτεί.

Η επιστροφή στη δανειστική βιβλιοθήκη

Μαζί με την απομάκρυνση μικρών και μεγάλων από το βιβλίο και μια συνήθεια που σβήνει σιγά σιγά λόγω ‘μη εξέλιξης του είδους’ είναι η τακτική επίσκεψη στη δανειστική βιβλιοθήκη. Η αναζήτηση, η έρευνα, η ανακάλυψη. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης δημιουργεί μια βιβλιοθήκη που αυτή τη στιγμή διαθέτει 5000 τίτλους μονογραμμάτων και με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να φέρει το φιλαναγνωστικό κοινό ξανά σ’ ένα οικονομικό και πρακτικό τρόπο προσέγγισης του βιβλίου και να προσθέσει και νέα μέλη στους ‘βιβλιοφάγους’. Προς το παρόν λειτουργεί ως αναγνωστήριο αλλά αργότερα θα είναι δυνατός και ο δανεισμός. Γι’ αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρυσι μίλησε στην εκδήλωση η βιβλιοθηκονόμος Χρύσα Παπαβέργου, υπεύθυνη βιβλιοθηκών του Ιδρύματος, η οποία ενημέρωσε για τον τρόπο οργάνωσης της βιβλιοθήκης που θα έχει και παιδικό τμήμα και σημείωσε ότι «η βιβλιοθήκη αποτελεί το μέσον για να αναπτυχθεί το ταξίδι σ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…