«Απλό διασυνοριακό επεισόδιο» που παλιότερα δε θα χρησιμοποιούνταν ως επιλογή έντασης, χαρακτήρισε το ζήτημα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας
Επισκέφθηκε το Στρατηγείο του Δ’ ΣΣ και δήλωσε υπερήφανος για το υψηλό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η παρουσία μου εδώ είναι υποχρέωση και πράξη καθήκοντος», δήλωσε σχετικά
Διήμερη επίσκεψη στην Ξάνθη, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, που βρέθηκε στην πόλη μας το πρωί του Σαββάτου. Ο κ. Κουβέλης συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του και τους τοπικούς βουλευτές επισκέφθηκε το Στρατηγείο του Δ’ ΣΣ, όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, με όλες τις τιμές. Στη μεταξύ τους συνομιλία ο αν. υπουργός ανέφερε: σκοπός της επίσκεψής μου εδώ είναι να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της περιοχής ότι η χώρα μας είναι μια χώρα ειρηνική δεν είναι χώρα που επιλέγει ούτε τις ρήξεις, ούτε τις αντιπαραθέσεις, ούτε τις πολεμικές συμπεριφορές της μιας ή της άλλης μορφής. Κατά συνέπεια να έχει ήσυχη την ψυχή του ο κάθε πολίτης ότι ζει σε ασφάλεια. Έχουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, το ξέρετε πάρα πολύ καλά Στρατηγέ, είναι τιμή μου που βρίσκομαι δίπλα σας, αυτή την ώρα, για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η παρουσία μου είναι υποχρέωση, είναι πράξη καθήκοντος απέναντι σ’ αυτό τον κόσμο που μένει εδώ, σε σας, τις Ένοπλες Δυνάμεις που αισθάνομαι υπερήφανος για το επίπεδό τους και ειδικά για το υψηλό τους φρόνημα».
Από την πλευρά του ο Στρατηγός ευχαρίστησε τον κ. Κουβέλη και σημείωσε: «να γνωρίζετε ότι το Δ ΣΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες να παραμείνουν εδώ και να μην επιτρέψουν καμία μα καμία παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».
Ο αν. υπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και ενημερώθηκε για τη δυναμική και το σχεδιασμό του Δ’ Σώματος στην αίθουσα επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα επιχειρεί την αποκλιμάκωση στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών
Ο κ. Κουβέλης παραχώρησε νωρίτερα συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε στο ζήτημα των κυβερνητικών χειρισμών για την επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας.
Ειδικά για το ζήτημα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στελεχών στις φυλακές της Αδριανούπολης επεσήμανε: «η χώρα μας είναι μία ειρηνική χώρα και δεν θέλει να διαμορφώνει εντάσεις, αντίθετα στις επιλογές της χώρα μας είναι η αποκλιμάκωση. Θεωρούμε ότι υπάρχουν διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και αυτά τα οποία πράττει αυτή την ώρα είναι στοιχεία που εντάσσονται σε μία κλιμακούμενη ένταση, που εμείς θέλουμε να αποτραπεί. Στο πλαίσιο αυτής της έντασης βρίσκεται και η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Πρόκειται για μία υπόθεση που θα κριθεί από τη δικαιοσύνη, η οποία πρόκειται για ένα απλό διασυνοριακό επεισόδιο. Παλιότερα δεν υπήρχαν αυτές οι επιλογές των εντάσεων και λύνονταν με απευθείας συνεννόηση των επικεφαλής. Αυτό αποτελεί και στοιχείο εθιμικού διεθνούς δικαίου που παραβιάζεται. Το ζήτημα πρέπει να κρατηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις από την πλευρά της Τουρκίας και να μην ενταχθεί σε επιπλέον σκοπιμότητα από την πλευρά της». Όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ε.Ε. έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα γιατί αφορά στην κράτηση δύο Ελλήνων πολιτών και δεν αποτελεί συμπεριφορά που υπηρετεί την ειρηνική συμπεριφορά της, όπως έχει υποχρέωση να λειτουργεί, ενώ υπογράμμισε ότι από την πλευρά της χώρας μας έχουν γίνει όλες οι διπλωματικές ενέργειες. Δεν μπόρεσε ωστόσο να εκτιμήσει τον χρονικό ορίζοντα της επίλυσης της υπόθεσης, σχολιάζοντας βέβαια ότι η κυβέρνηση διεκδικεί να δρομολογηθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό.
Σημαντική η κοινωνική συνεισφορά του Στρατού στην εποχή της κρίσης
Ως προς την κοινωνική συνεισφορά του Στρατού και την εξωστρέφεια που το τελευταίο διάστημα έχει επιδείξει το Δ’ Σώμα, με παρεμβάσεις σε λιγότερο προνομιούχες περιοχές, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι πρόκειται για γεγονός πολύ σημαντικό σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει αφήσει βαρύτατο το αποτύπωμα στην κοινωνία, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση με συστηματικό και επίπονο τρόπο επιχειρεί να αντιρροπήσει και να λειάνει τις κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών».
Ερωτηθείς ο αν. υπουργός ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αύξηση της στρατιωτικής θητείας και δεν έχει υπάρξει καν κάποια συζήτηση επ’ αυτού.
Τι είπε για Μακεδονικό και Novartis
Σε ότι αφορά στο Μακεδονικό, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή που προϋπήρξε της ίδιας, άσχετα αν άλλοι για πολιτικές σκοπιμότητες δεν την ακολουθούν σήμερα. Πλαισίωσε δε, τη λύση σε «ένα όνομα κοινής αποδοχής για όλες τις χρήσεις (erga omnes),με απαλοιφή οποιωνδήποτε αλυτρωτικών διατάξεων βρίσκονται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και με υποχρέωση της αλλαγής του». Ερωτηθείς σχετικά παραδέχτηκε, ότι η γειτονική χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες είχε απαλείψει αλυτρωτικούς όρους, αλλά η Ελλάδα επιμένει σε αλλαγή του Συντάγματος, για να διασφαλιστεί η συμφωνία στο μέλλον «και να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και παλινωδίες, σε άλλο χρόνο και με άλλους πολιτικούς συσχετισμούς».
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος: «στόχος της Ελλάδας δεν είναι μόνο να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και να αποκατασταθεί η συνολική κοινωνικοπολιτική λειτουργία στη γειτονική χώρα απέναντι σε όλη την Ευρώπη». Υποστήριξε δε, ότι: «η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήνει άλυτο το θέμα και να αφήνει περιθώριο για να αναπτύσσονται άλλες πολιτικές, όπως της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται τις διαφορές και επεκτείνει το τόξο της, ή της Αλβανίας που έχει εκδηλωμένη πρόθεση για δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας.»
Σχετικά με την υπόθεση Novartis ο κ. Κουβέλης ,την χαρακτήρισε σκάνδαλο, όπου η διακρίβωση των υπευθύνων και των ευθυνών είναι δουλειά της δικαιοσύνης και της προκαταρκτικής επιτροπής. «Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπίζεται τους νόμους προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις του σκανδάλου, που πληρώνει ο ελληνικός λαός ,καθώς η λεηλασία ήταν μεγάλη», σχολίασε σχετικά.
Αναθεώρηση Συντάγματος: «Αν η αναθεώρηση θα έχει συντηρητική ή προοδευτική κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς»
Τοποθετούμενος επί της αναγκαιότητας Αναθεώρησης του Συντάγματος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, που θεωρεί απαράδεκτο και ότι θα έπρεπε να εξαφανιστεί από το Σύνταγμα. «Αν η αναθεώρηση θα έχει συντηρητική ή προοδευτική κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς», είπε.
Σε ότι αφορά στην είσοδό του στην κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι ήταν μια επιλογή του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής ενώ για τον ίδιο ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή καθώς στη χώρα και όλη την Ευρώπη διαμορφώνονται δύο πόλοι, ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ένας προοδευτικός, όπου ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr