Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελευταία ευκαιρία δίνουν οι τράπεζες για ρυθμίσεις οφειλών με γενναίο “κούρεμα”

Τελευταία ευκαιρία δίνουν οι τράπεζες για ρυθμίσεις οφειλών με γενναίο “κούρεμα”

0
sindaxeis-psalidi

400.000 οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα funds

Την τελευταία ευκαιρία για γενναίο “κούρεμα” και ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις, θα δώσουν οι τράπεζες σε χιλιάδες δανειολήπτες, για τους επόμενους δύο μήνες το πολύ. Το περιθώριο αυτό ορίζουν οι σχεδιαζόμενες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων άνευ εξασφαλίσεων, οι οποίες θα ενταθούν το προσεχές διάστημα, απαλλάσσοντας, όπως εκτιμάται, εξ ολοκλήρου μέσα στην τρέχουσα χρονιά τις τράπεζες από τη συγκεκριμένη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ενόψει των επικείμενων πωλήσεων ανεξασφάλιστων NPLs, πάνω από 400.000 οφειλέτες με χρέη από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών, θα λάβουν τα τελευταία ειδοποιητήρια εντός των ημερών από τις τράπεζες. Πρόκειται για ειδοποιητήρια που αφορούν σε δάνεια καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση ετών, από πολύ παλιά μέχρι και λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.  Ήδη επιστολές έχει στείλει στους οφειλέτες πελάτες της η Εθνική Τράπεζα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται άμεσα από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank.

Με τις επιστολές τους προς τους οφειλέτες, οι τράπεζες θα ενημερώνουν ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε πώληση των δανείων τους σε funds και θα τους καλούν να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση της οφειλής τους, συμπεριλαμβανομένης γενναίας άφεσης χρέους.

Το “κούρεμα” αυτό θα κινείται από 70% μέχρι και 90%, όπως προκύπτει από ανάλογες ρυθμίσεις που έχουν κάνει από τα τέλη του προηγούμενου έτους οι τράπεζες, πριν ξεκινήσουν οι πωλήσεις ανεξασφάλιστων NPLs. Τότε βεβαίως, ελάχιστοι ήταν οι δανειολήπτες που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ενδεικτικά στην περίπτωση της Eurobank, η οποία προχώρησε στην πρώτη πώληση καταναλωτικών NPLs, ύψους 1,5 δις. ευρώ, μόλις το 2% των οφειλετών που είχαν λάβει επιστολή ευνοϊκής ρύθμισης ανταποκρίθηκε, αν και το προτεινόμενο μεσοσταθμικό “κούρεμα” ανερχόταν σε 88%!

Μία τακτική που θα αποδειχθεί λανθασμένη για τους οφειλέτες αυτούς, αλλά και για όσους ακόμη αγνοήσουν την τελευταία πρόσκληση ρύθμισης από τις τράπεζες.

Το ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο και λύνει τη σχέση της με τον δανειολήπτη, δεν σημαίνει ότι ο τελευταίος ξεμπερδεύει με την οφειλή του. Στη θέση της τράπεζας θα έχει πλέον ως αντισυμβαλλόμενο το fund, με το οποίο θα κληθεί να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου. Και μάλιστα για το σύνολο της οφειλής και όχι για τυχόν ρυθμισμένη οφειλή με την τράπεζα, την οποία ο δανειολήπτης δεν εξυπηρετούσε. Επομένως, ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να αναμένει αυτοδικαίως ότι επειδή το fund θα αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή το δάνειό του, θα δικαιούται και ο ίδιος ανάλογο “κούρεμα” (κάτι που του προσφέρει, όμως, η τράπεζα, καλώντας τον σε ρύθμιση!).

Σημειώνεται ότι το fund αγοράζει πολύ χαμηλά το δάνειο γιατί αφενός “αγοράζει” και το ρίσκο αυτό να μην αποπληρωθεί ποτέ, αφετέρου επειδή το fund έχει όλα τα εργαλεία και την εξειδίκευση για την είσπραξη οφειλών και επιπλέον στοχεύει σε υψηλή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι τα funds θα διεκδικήσουν με πολύ πιο συντονισμένο και δυναμικό τρόπο τις οφειλές σε σχέση με τις τράπεζες, θα είναι πολύ πιο δραστικά στην κίνηση διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη της απαίτησης, καθώς και πιο φειδωλά στα “κουρέματα”.

Το “κούρεμα” οφειλής δεν αποτελεί συνήθη πρακτική στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της κρίσης στην Οικονομία. Στην περίπτωση των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αγοράσουν, τα funds θα προχωρήσουν σε “κούρεμα”, αλλά θα διαμορφώσουν το ύψος του ανάλογα, αφού προηγουμένως  θα έχουν διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης δεν έχει καμία δυνατότητα να αποπληρώσει στο ακέραιο την οφειλή. Η τελευταία πρόσκληση των τραπεζών στους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις να σπεύσουν να τα ρυθμίσουν με γενναίο “κούρεμα”, αναμένεται να έχει ανταπόκριση. Και αυτό, καθώς σε ένα άλλο επίπεδο – αυτό των πλειστηριασμών – έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν για τους οφειλέτες αέναα περιθώρια αναβολών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τι αλλάζει για τα ζευγάρια Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις φέρνει διάταξη που ενσωματώθη…