Πρωτοβουλία για συγκέντρωση βιβλίων
Με στόχο τον εμπλουτισμό και την δραστηριοποίηση ως δανειστικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε μια πρωτοβουλία από τους Τοξότες. Ο εκεί Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος αποφάσισε να δώσει έμφαση στην πνευματική ανάγκη των κατοίκων, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών. Έτσι, όλο το διοικητικό συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης του οικισμού αρχικά αλλά και όλου του νομού για εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας μικρής βιβλιοθήκης. Έτσι, εστάλη δελτίο Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης της πόλης μας, έγιναν ήδη δημοσιεύσεις στις Εφημερίδες, αναρτήσεις και παρουσιάσεις στα ηλεκτρονικά Μέσα και η προσπάθεια ήδη βρήκε ανταπόκριση και ξεκίνησε η παράδοση βιβλίων.
Γ.Δ.
Νέα αποστολή βιβλίων
Νέα αποστολή βιβλίων πραγματοποίησε προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη το ζεύγος Κουράκου προχθές. ήδη παρελήφθησαν τρία κιβώτια με νέες εκδόσεις διαφόρων τίτλων. Μάλιστα πέρυσι πραγματοποίησαν δύο αποστολές βιβλίων προς τη δημοτική βιβλιοθήκη, παρότι το ζεύγος έχει προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους. Εντούτοις, δεν ξεχνούν την Ξάνθη και τη βιβλιοθήκη της. Τους αξίζουν έπαινοι και συγχαρητήρια.
Γ.Δ.
Για τα βιβλία
Από πείρα γνωρίζουμε πως πολλά σπίτια, κυρίως, πως έχουν «φρακάρει» από βιβλία παιδικά, εφηβικά, μυθιστορήματα ή άλλα με διάφορα περιεχόμενα. Αυτά λοιπόν τα βιβλία που κινδυνεύουν να πάνε για πολτοποίηση, πιο λογικό και απαραίτητο είναι να δοθούν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τοξοτών. Θα βρουν τη θέση τους στα ράφια της βιβλιοθήκης και θα γίνουν πρόκληση προς τους κατοίκους για να διαβαστούν. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να προσφέρουν βιβλία, cd, εγκυκλοπαίδειες και άλλο μορφωτικό υλικό, μπορούν να τηλεφωνούν στα τηλέφωνα: 6955473036, 2541093029, 6939060410, 2541093333.
Αξίζει η πρωτοβουλία του Συλλόγου Τοξοτών να στηριχθεί διότι μιλάμε για Γνώση, για Πολιτισμό, για Άνοιγμα των Οριζόντων.
Γ.Δ.
Διευκρίνιση σε απορία
Φίλος της στήλης καθημερινός, ζητούσε κάποιες εξηγήσεις για το έργο διανομής φυσικού αερίου μέσα στην πόλη μας. Λοιπόν, όπως πιθανόν είναι γνωστό, το δίκτυο του αγωγού (να το πούμε έτσι) φυσικού αερίου περνάει λίγο έξω από την πόλη μας. Το δίκτυο αυτό θα έρθει προς την πόλη και από κει θα ξεκινήσει η διανομή του σε όσους επιθυμούν να συνδεθούν. Προηγουμένως βέβαια θα γίνει το έργο της μείωσης της έντασης να το πούμε, όπως κάνει η ΔΕΗ και το δίκτυο υψηλής τάσης το μετατρέπει σε χαμηλή, η οποία είναι αυτή που έχουμε στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.
Κάτι παρόμοιο λοιπόν θα γίνει και όπως το δίκτυο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι υπόγεια, υπόγειο θα είναι κι αυτό και θα διατρέξει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η σύνδεση είναι απλή και η χρήση του αερίου ασφαλής και φθηνότερη κατά 30% του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου κυρίως.
-Εν αναμονή λοιπόν…
Γ.Δ.
Σε προσωπικό επίπεδο;
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και με προβληματισμό για όσα έγιναν γνωστά στο θέμα του Πρύτανη του ΔΠΘ Αθ. Καραμπίνη. Και ο προβληματισμός στράφηκε στο ερώτημα, πως δικαιολογεί η Πολιτεία, το Κράτος, το υπουργείο Παιδείας εν προκειμένω, να στοχοποιεί ένα πολίτη με ακαδημαϊκό αξίωμα και να τον θέτει όμηρο διώξεων που εν πολλοίς δεν αποδεικνύονται; Και γιατί ο υπουργός αγνοεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και επανέρχεται εκ νέου; Είναι σωστό να εμφανίζεται υπουργός έχων βεντέτα με πολίτη που φέρει μάλιστα αξίωμα κατόπιν εκλογής. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση καθ’ όλα αρνητική ότι η Πολιτεία λειτουργεί ως ένας πεισματάρης δικομανής ιδιώτης.
Γ.Δ.
Μια δίκη
Στη ζωή και δη τη δημόσια, τα άτομα που συμμετέχουν κρίνονται για τις πράξεις τους. τα έργα τους, τις παραλείψεις αλλά και για όσα δηλώνουν στο λόγο τους, γραπτό ή ηλεκτρονικό. Και βέβαια ο λόγος τους πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και με επιχειρήματα που τον καθιστά αξιόπιστο κι όχι συκοφαντικό.
Τη βασική αυτή αρχή δεν έλαβε υπ’ όψιν της η κυρία Χρυσούλα Γρηγορίου, η οποία στρεφόμενη εις βάρος του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Σωτ. Τσιακίρογλου, την υπερέβη σε σημείο να οδηγείται πλέον στο Τριμελές δικαστήριο για συκοφαντία. Χθες εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η υπόθεση και η Γρηγορίου ζήτησε αναβολή λόγω απουσίας της συνηγόρου της. Η νέα δίκη ορίστηκε για τις 11 – 9-2018.
Γ.Δ.
Ευθύνες του Δήμου
Το πρωτοσέλιδο στο χθεσινό μας φύλλο για την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συντήρηση της Δημοτικής Πινακοθήκης πριν υποστεί σοβαρές ζημιές το κτίριο και τα εκθέματα (τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν για προστασία τους) είναι μια ακόμη υπενθύμιση προς τη δημοτική αρχή. Το να διαθέτεις διάφορα κτίρια, αρχοντικά κυρίως, είναι καλό για το πρεστίζ του δήμου. Όσο είναι σε καλή κατάσταση τα επιδεικνύεις φιλάρεσκα και είσαι περήφανος ως δήμος. Όμως, τα κτίρια αυτά έχουν υψηλές ανάγκες και φροντίδες που κοστίζουν. Έτσι, τα μέχρι χθες στολίδια, εάν δεν συντηρηθούν, θα γίνουν ανοιχτές πληγές ασχήμιας. Οφείλει ως εκ τούτου ο δήμος δια των τεχνικών υπηρεσιών (αλήθεια με τι ασχολούνται αυτές όταν το ένα δεν κάνουν και στο άλλο αργούν απελπιστικά;) να συντηρήσει ΟΛΑ αυτά τα αρχοντικά ιδιοκτησίας του πριν είναι αργά. Πινακοθήκη, Κονάκι Μουζαφέρ Μπέη, Σπίτι της Καλούδη δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο, το κτίριο στην πλατεία Ματσίνη και άλλα.
Είναι υπερήφανοι οι Ξανθιώτες για την Παλιά Πόλη. Θα πω απολύτως δικαιολογημένα. Εάν όμως συνεχιστεί η αδιαφορία η σημερινή, τότε θα μετράμε εγκαταλελειμμένα κτίρια, άσχημα και βέβαια με απόδοση των ευθυνών για το χάλι αυτό στη δημοτική αρχή.
Ένα διαμάντι μεγάλης αξίας διαθέτουμε στην πόλη, μην το ρίξουμε στη λάσπη κι αυτό. Έχετε ευθύνες κύριοι του δήμου. ΟΛΟΙ!
Γ.Δ.
Ποιος πρυτανεύει στο Δ.Π.Θ.;
Εμβρόντητη η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα που αφορούν το Πανεπιστήμιό μας και το βέβαιο είναι ότι μόνο ντροπή, θλίψη, και αγωνία για το μέλλον και το κύρος του της προκαλούν. Δεν είναι εικόνα αυτή που βγαίνει προς τα έξω και αυτοί που ευθύνονται πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν γιατί όλα αυτά στρέφονται εναντίον του πανεπιστημίου μας. Είναι πρωτοφανείς καταστάσεις, ένας πρύτανης που παύτηκε από τον υπουργό Παιδείας να επανέρχεται με απόφαση του ΣτΕ και την ίδια μέρα να …ξαναπαύεται από τον υπουργό. Και το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό: Ποιος πρυτανεύει τώρα στο Δ.Π.Θ.;
Σίγουρα, όχι η λογική…
Μ.Ξ.
24 χρόνια χωρίς την Μελίνα…
Σαν χτες 6 Μαρτίου του 1994, 24 χρόνια πριν, η Ελλάδα αποχαιρέτισε την Μελίνα Μερκούρη, την τελευταία Ελληνίδα Θεά όπως την είχε αποκαλέσει ο διεθνής Τύπος. Μια γυναίκα γεμάτη πάθος, δυναμισμό και όραμα. Μια ισχυρή προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στην τέχνη και στην πολιτική, στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Αγαπήθηκε αλλά και αμφισβητήθηκε. Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκόταν. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.
Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα για να έρθει το θέατρο στην επαρχία, ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».
Μ.Ξ.