Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

0

Από τον Τσακνή στον Λεοντή
Κάπου τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα στο αρμόδιο υπουργείο που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. Μετά την παραίτηση του συνθέτη και τραγουδιστή Τσακνή που διόρισαν και παραιτήθηκε μετά κοσμητικών επιθέτων, προτίμησαν πάλι συνθέτη, τον Λεοντή. Προφανώς δεν τους έγινε μάθημα το πάθημα από τον Τσακνή και επιμένουν στην ίδια συνταγή.  Όμως δεν φταίνε οι συνθέτες που τους επέλεξαν αλλά οι επιλογείς. Οι οποίοι δεν κατάλαβαν ότι η ΕΡΤ είναι επιχείρηση με χιλιάδες εργαζόμενους που χρειάζεται μάνατζερ για να διοικηθεί σωστά. Ο μουσικοσυνθέτης τί γνώση να έχει για διοίκηση, μάνατζμεντ και άλλα οικονομικά; Σύντομα προβλέπω να φεύγει κα ο Λεοντής διότι θα καταλάβει ότι δεν τον τοποθέτησαν για να διοικήσει αλλά για να υπογράφει εντολές…
Γ.Δ.


Ακριβή μου κινητή τηλεφωνία
Τίποτε φθηνό τελικά δεν έχουμε σ’ αυτή τη χώρα. από το ηλεκτρικό ρεύμα, τη βενζίνη, το φυσικό αέριο, τις ασφαλιστικές εισφορές, την κινητή τηλεφωνία και άλλου που τελειωμό δεν έχουν για να τα απαριθμήσει κανείς.  Εκεί όμως που κρατάμε τα σκήπτρα με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι η κινητή τηλεφωνία. Οι Έλληνες πληρώνουμε τριπλάσια χρέωση σε μεσαίο πακέτο παροχής!! Και η σύγκριση γίνεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βέβαια έχουν και υψηλότερο οικονομικό επίπεδο κατά πολύ από μας. Το γιατί τώρα εμείς ως κορόιδα πληρώνουμε τέτοιες τιμές για μια υπηρεσία που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, άγνωστο. Ίσως γιατί εμείς είμαστε «έξυπνα» κορόιδα….
Γ.Δ.


Συμφωνούμε
Το είπε η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Είπε δε τα εξής: «Ο βιασμός είναι χωρίς αμφιβολία καταδικαστέο έγκλημα. Αλλά το φλερτ επιτυχημένο ή αποτυχημένο δεν είναι σε καμία περίπτωση κολάσιμη συμπεριφορά. Είναι αδύνατο να έχουμε αναγάγει τα πάντα σε σεξουαλική παρενόχληση.»
Πού το κακό; Για μας πουθενά. Απεναντίας θέτει το θέμα των σχέσεων των δύο φύλων στη σωστή του βάση. Διότι το φλερτ είναι μια όμορφη, τρυφερή ανταλλαγή απόψεων. Είναι το προοίμιο του έρωτα, είναι το σκαλοπάτι εκείνο που οδηγεί στην χαρά και την απόλαυση των ανθρώπινων σχέσεων. Λόγια γλυκά, επαινετικά, που προσεγγίζουν τους ανθρώπους, που τους φέρνουν πιο κοντά. Πού και γιατί αυτό δεν είναι σωστό και αποδεκτό; Είμαστε υπέρ της άποψης της Κατρίν Ντενέβ και την ασπαζόμαστε.
Γ.Δ.


Η κ. Αλεξίου –Βασιλειάδου από αριστερά ποζάρει με φίλη της μπροστά από το μετέπειτα «Ξενία» δεκαετία του 1960
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Τους απείλησε κιόλας….
Συνεχίζει να διατηρεί «ζεστή» την κόντρα με την δημοτική αρχή  η αντιπολίτευση για το θέμα της ακύρωσης της απόφασης από την Αποκεντρωμένη για την αγορά του παιδικού σταθμού  εγκαλώντας την για ευτελισμό του κύρους δήμου, ανικανότητα και μια σειρά άλλες «αρετές». Το γινάτι, η εκδικητική αντιπαράθεση, η προχειρότητα, , το θεαθήναι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διοίκησης του Δήμου. Κοντεύει οι αποφάσεις που απορρίπτονται να είναι περισσότερες από τις αποφάσεις που εγκρίνονται… έχουμε γίνει η διασκέδαση των υπηρεσιών και των άλλων δήμων» είναι μερικά από τα «στολίδια» που τη «στολίζει». Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ζητά παρέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το έλεγχο της συμπεριφοράς Δημαρχόπουλου – Δρεμσίζη. Η απάντηση σ’ όλα αυτά ήταν υπό τύπου απειλής και δόθηκε από τον δήμαρχο που είπε: «Προσέξτε γιατί εξαντλείται η υπομονή μας». Ο κ. Δημαρχόπουλος επέλεξε να απαντήσει στην επίθεση με επίθεση μόνο που ακούστηκε περισσότερο σαν παιδιάστικη αντίδραση παρά για απάντηση δημάρχου.
Μ.Ξ.


Τι εννοούν;
Η τρέλα της καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση ξεκίνησε ως γνωστόν από την Αμερική. Και σε λίγο χρόνο, έγινε μια καθημερινή μαρτυρία διαφόρων γυναικών, κυρίως ότι δέχτηκαν παρενόχληση από διάσημους άνδρες. Η υπόθεση ομολογουμένως έχει ξεφύγει. Υπάρχουν καταγγελίες για παρενόχληση που έγιναν πριν είκοσι και τριάντα χρόνια!
Να είναι σοβαρή μια τέτοια καταγγελία και μάλιστα από το χώρο του κινηματογράφου ή της σόου μπιζ; Κατήντησε το γεγονός με τις συχνές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ένα φαινόμενο της εποχής όπου ό,τι θυμάται ο καθείς, χαίρεται καταγγέλλοντας.
Κάπου η ιστορία αυτή έχει χάσει τη σοβαρότητά της και πλέον έχει καταντήσει γελοία και ενίοτε ύποπτης προέλευσης. Και μια απορία: αυτές οι κυρίες, γιατί τόσα χρόνια κρύβονταν; Τώρα θυμήθηκαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης; Κι επιτέλους, τι ακριβώς εννοούν οι αμερικανίδες «παρενόχληση»; Διότι εάν εννοούν έναν ενδεχόμενο υπαινικτικό λόγο ή μια πρόταση για ένα ποτό, ε, τότε οι μισές νέες Ελληνίδες σίγουρα θα καταγγείλουν άλλους τόσους άνδρες…
Γ.Δ.


Ο Δημήτρης Καμπουράκης για το Mega
Γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης για το κλείσιμο του Mega:
Το Mega ως μικρογραφία της Ελλάδας. Το Mega ήταν ένα κανάλι-σύμβολο. Ήταν η εικόνα και η ομοίωση της Ελλάδας της ευμάρειας. Με τα προτερήματα και τα ελαττώματα της, με το μεγαλείο και τον επαρχιωτισμό της, με την απερισκεψία και την μεγαλοσύνη της.  Αφού λοιπόν αυτή η Ελλάδα εξαφανίστηκε, ήταν αναμενόμενο να εκπνεύσει και το σύμβολο της. Η αναζήτηση των φυσικών και ηθικών αυτουργών της χαριστικής βολής (μέσω της μη-κατάθεσης φακέλου για αδειοδότηση), μπορεί να καταλήξει σε κυνήγι μαγισσών δίχως νόημα. Όλοι μαζί το έκλεισαν το Mega, αν είναι αυτό που ρωτάτε.
Ποιοι όλοι; Μα η κυβέρνηση, οι μέτοχοι του καναλιού, τα διευθυντικά στελέχη που διορίζονταν από τους μετόχους και ένα πολιτικά ακραίο μέρος της κοινής γνώμης που –παραπλανημένο μέσα στο αντιμνημονιακό του μένος- το μίσησε με όλη του την ψυχή. Αυτοί το έκλεισαν το Mega.  Γύρω απ’ αυτόν τον σταθμό παίχτηκαν τόσο θηριώδη πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά παιχνίδια, πάνω του διασταυρώθηκαν  τέτοιας έντασης πυρά, που ήταν λογικά αδύνατο να τα αντέξει ένα τηλεοπτικό κέλυφος. Μ’ όλη την θλίψη και την οργή που επισύρει αυτή μου η διαπίστωση στους συναδέλφους που μένουν άνεργοι, κατά την ταπεινή μου γνώμη η κατάρρευση του Mega ήταν νομοτελειακή…


Σκέψεις Ι
Η αναζήτηση νοήματος και σκοπού σε μια χρονιά που φεύγει, αναπόφευκτα περνάει από την διαδικασία του απολογισμού. Αν θέλουμε λοιπόν να προδιαγράψουμε το πώς θα είναι το 2018 οφείλουμε πρώτα και κύρια να αναλογιστούμε το πώς ήταν το 2017 που μας αποχαιρέτησε.
Νομίζω ότι η φράση που σφράγιζε το 2017 σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, για όλους μας, ήταν αυτή που είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την δήλωση του ότι «δεν είπαμε ψέματα, αλλά είχαμε αυταπάτες»! Το πρόβλημα βέβαια εδώ δεν είναι ο κ. Τσίπρας που είχε αυταπάτες, αλλά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού η οποία πίστεψε ότι με την ψήφο της μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της υποτέλειας της χώρας που δημιούργησε ο μακροχρόνιος και ανώφελος πολλές φορές δανεισμός. Σαν λαός είχαμε μεγάλες αυταπάτες και γιατί όχι, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε το ευρωπαϊκό στάτους με την ψήφο μας, στο περίφημο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015.
Κατανοώ ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για μια κοινωνία, να αντιλαμβάνεται ότι έθρεφε φρούδες ελπίδες και να νοιώθει σήμερα ταπεινωμένη και πτωχευμένη. Το σημαντικότερο δεν είναι το δεύτερο, αλλά το πρώτο. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι προθέσεις της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαφορετικές, η απουσία όμως εμπειρίας την οδήγησαν σε λάθος εκτιμήσεις και κατ’ επέκταση σε λάθος επιλογές.
Θ.Σ.


Σκέψεις ΙΙ
Οι περισσότεροι το έχουμε καταλάβει, αλλά δυστυχώς συνολικά ως κοινωνία, η βαθιά απογοήτευση που βιώσαμε στα 8 χρόνια της κρίσης, είμαι σίγουρος ότι θα χαράξουν το συλλογικό ασυνείδητο και στο μέλλον θα δούμε πράξεις που θα τροφοδοτούνται από αυτά τα γεγονότα.
Το θλιβερό στην όλη κατάσταση είναι ότι η κατάρρευση των προσδοκιών και το τέλος της αυταπάτης, βρίσκει το παλιό πολιτικό σύστημα ανασυνταγμένο και έτοιμο να εκπορθήσει εκ  νέου την εξουσία. Η συντηρητική στροφή της  κοινωνίας είναι πλέον γεγονός και οι πολίτες  αποστρέφουν το βλέμμα τους και την προσοχή τους από κάθε «ριζοσπαστική» πρόταση. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δούμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές να εκφράζει ένα πολιτικό λόγο πιο μετρημένο, ικανό να συγκρατήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους και ελκυστικό προς τους κεντρώους. Το εκλογικό αποτέλεσμα ακόμη δεν μπορεί να το προβλέψει καμία δημοσκόπηση και όσο και αν η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά, τόσο θα βλέπουμε να ξεδιπλώνονται ζητήματα που ούτε καν τα φανταζόμαστε.
Κανείς δεν έχει αυταπάτες πλέον ότι με την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, δεν θα ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση που είμαστε πριν το 2010. Κανείς δεν περιμένει ότι η ρευστότητα στην αγορά θα αυξηθεί και δεν θα υπάρχουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κανείς πλέον δεν έχει αυταπάτες ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να φέρει μια νέα και καλύτερη εποχή στην οικονομία, κι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση.
Θ.Σ.


Αποστράτων υπόθεση το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την Μακεδονία
Στους Αποστράτους Στρατιωτικούς και Αστυνομικούς περιορίζεται η συμμετοχή της Ξάνθης στο Συλλαλητήριο της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη όπου θα βροντοφωνάξουν ότι: « Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική». Για το σκοπό αυτό – όπως μας πληροφόρησαν από την ΕΑΑΣ και την Ένωση Απόστρατων Αστυνομικών έχουν ναυλώσει τρία συνολικά λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους έναντι συμβολικού αντιτίμου στην Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών απ’ ότι μάθαμε είναι υποτονικό ενώ στους γειτονικούς νόμους σχεδόν μηδενικό.  «Περασμένα μεγαλεία»  το συλλαλητήριο στις 14 Φεβρουαρίου του 1992 όταν συνολικά 1.000.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαδηλώνοντας για το όνομα της Μακεδονίας.
Άλλες εποχές… Να θυμίσω μόνο ότι την επόμενη χρονιά, η μικρή χώρα στα βόρεια σύνορά μας αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ ή FYROM). Από τότε, βρίσκονται σε εξέλιξη διαμεσολαβητικές επαφές για τη λύση του ονόματος.
Κατά συνέπεια το συλλαλητήριο μάλλον δεν βοήθησε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας όπως άλλωστε και τον επικείμενο νομίζω…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…