Ο κύβος ερρίφθη
Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μετά τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Οι αγρότες αποφάσισαν ότι ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι και πως τα προβλήματα αντί να μειώνονται αυξάνονται. Έτσι 13 Ομοσπονδίες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα και να κινητοποιηθούν. Λεπτομέρειες των κινητοποιήσεων θα ληφθούν τον Ιανουάριο σε νέα σύσκεψη, όταν και θα ενοποιηθούν τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων.
Γ.Δ.
Τα μεγάλα λόγια
Δηλώσεις έκανε για άλλη μια φορά ο υπουργός Άμυνας, ο γνωστός Πάνος Καμμένος. Δήλωσε λοιπόν ότι δεν θα δεχτεί στις συζητήσεις με τα Σκόπια να υπάρξει το όνομα Μακεδονία με κανένα προσδιορισμό. Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός, δήλωσε με το στομφώδες ύφος του ότι δεν θα διστάσει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Ένα έχουμε να πούμε για τον υπουργό Καμμένο. Θα του θυμίσουμε αυτό που λέει ο λαός: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μη λές». Διότι όχι λίγες φορές τα μεγάλα λόγια δεν τηρούνται και εκθέτουν όσους τα εκφέρουν. Όταν βέβαια έχουν φιλότιμο και δεν κάνουν κολοτούμπες…
Γ.Δ.
Ανεπίγνωστος
Το ακούσαμε στη συζήτηση στη βουλή την Τρίτη το απόγευμα και την είπε τη φράση ο Ευάγ. Βενιζέλος προς τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο. Του είπε: «είστε ανεπίγνωστος, ξεκαβαλικεύστε». Η λέξη ανεπίγνωστος λοιπόν δεν είναι συνηθισμένη και γνωστή. Γι’ αυτό και ζητήσαμε την βοήθεια του Θανάση Μουσόπουλου, γνωστού φιλολόγου. Ο οποίος μας εξήγησε πως Ανεπίγνωστος είναι αυτός ο οποίος δεν έχει επίγνωση του γεγονότος, ότι ενεργεί ασυνείδητα, χωρίς σοβαρότητα.
Αυτά για να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας τη σωστή έννοια της λέξης Ανεπίγνωστος.
Γ.Δ.
Δώρο Χριστουγέννων
Τις ημέρες αυτές οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν το δώρο Χριστουγέννων. Στον ιδιωτικό όμως τομέα, όχι στον δημόσιο. Διότι εκεί τον καταργήσανε. Τον διατήρησαν όμως στον ιδιωτικό, διότι εκεί, τον πληρώνουν άλλοι, όχι ο κρατικός κουρβανάς.
Έτσι, ποσό ύψους 1,59 δισ.ευρώ υπολογίζεται ότι θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία από τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων… Είναι ευτύχημα που υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας και δίνει ακόμη το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς του.
Τα παραπάνω για να θυμηθούν κάποιοι τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Γ.Δ.
Δήμος Ξάνθης δεν είναι μόνον η Ξάνθη
Το τηλεφώνημα ήταν αρκετά ζωηρό έως θυμωμένο. Και προέρχονταν από δημότη του δήμου Ξάνθης μεν, αλλά πέραν του ορίου της Ξάνθης. Η διαμαρτυρία του συμπολίτη-συνδημότη (μόνο κατ’ όνομα όπως μας είπε) οφειλόταν στο γεγονός πως δήμαρχος και λοιποί στο δήμο Ξάνθης δεν έχουν, ακόμη, αντιληφθεί ότι δήμος Ξάνθης δεν είναι ΜΟΝΟΝ η Ξάνθη! Είναι η Σταυρούπολη (που έχει καταδικαστεί χωρίς επιστροφή), είναι τα Κιμμέρια, είναι ο Γέρακας, Ισαία και άλλα γύρω χωριά, είναι το Εύμοιρο και το Πετροχώρι.
Με τη φράση: Μας έχουν εγκαταλείψει, δεν ενδιαφέρονται για μας, ο συμπολίτης μας ανέδειξε μια σειρά από παραλείψεις που βιώνουν από την ημέρα που εντάχθηκαν στο δήμο Ξάνθης.
Τι να πούμε. Θυμόμαστε τότε τον αγώνα, τους διαγκωνισμούς και τις μεθοδεύσεις για το πώς θα οριστούν τα όρια των νέων δήμων. Σ’ αυτό λοιπόν το μοίρασμα έγιναν λάθη. Τα οποία δυστυχώς δεν κατάφεραν να αμβλύνουν οι δήμαρχοι εκτελώντας έργα και παρεμβάσεις. Έτσι τα παράπονα υπάρχουν και είναι πλέον δικαιολογημένη η όποια διαμαρτυρία προς το κέντρο που στην περίπτωσή μας είναι ο δήμος που όντως υστερεί σε έργα και παρεμβάσεις στις εκτός πόλης Ξάνθης περιοχές, η αλήθεια να λέγεται.
Γ.Δ.
Είμαστε έτοιμοι;
Σαμοθράκη πριν, Θάσος, Ροδόπη προχθές, γνώρισαν πλημμύρες με ζημιές ιδιαίτερα σοβαρές. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Αιτία οι βροχές, οι πλημμύρες, οι φερτές ύλες, τα σκουπίδια που κατεβάζουν τα ρυάκια και τα ποτάμια. Κι ενώ γύρω μας έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα ισχυρά, γεννάται το ερώτημα: Εμείς ως νομός είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο λήψης όλων των μέτρων για να προστατευθούν άνθρωποι και περιουσίες; Πριν γίνει το κακό βέβαια. Εντοπίστηκαν αδύνατα σημεία, καθαρίστηκαν οι τάφροι, ο κάμπος που έχει πριν λίγα χρόνια πλημμυρίσει είναι τώρα σίγουρος; Έχουν γίνει έργα;
Ερωτήματα και για τις ορεινές περιοχές βέβαια όταν όλοι θυμόμαστε τις πλημμύρες του 1996 και τις ζημιές σε βουνό και κάμπο. Τα θυμίζουμε όλα αυτά για λόγους πρόληψης και μόνον για να μη θρηνούμε εάν συμβεί το κακό. Κι αν υπάρχουν ελλείψεις, ας διατεθούν κονδύλια για καθαρισμούς και μικροέργα πρόληψης. Πριν είναι αργά. Διότι τότε οι ζημιές θα κοστίσουν πολλαπλάσια ποσά για την αποκατάστασή τους.
Γ.Δ.
Κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο η ΣΕΚΑΠ!
Άμεσα με «λουκέτο» απειλείται η ΣΕΚΑΠ και δεν πρόκειται για κινδυνολογίες που διαρρέει η διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να προκαλέσει εύνοια και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται δυστυχώς για μια πραγματικότητα καθώς το πρόστιμο των 38 εκ. ευρώ προσαυξάνεται με τους τόκους και έχει φτάσει σε δυσθεώρητο ποσό και μπορεί να προκαλέσει στην εταιρεία όχι απλά κλυδωνισμούς αλλά οριστικό κλείσιμο αφού πλέον θα χάσει την ασφαλιστική ενημερότητα και εκπέσουν οι εγγυητικές της.
Η νέα διοίκηση καλείται να πληρώσει τώρα παλιές αμαρτίες ενώ οι διοικήσεις έχουν απαλλαχθεί στα ποινικά δικαστήρια.
Μ.Ξ.
Οι πολιτικά υπεύθυνοι για την ΣΕΚΑΠ
Και να το εξετάσουμε από την πολιτική πλευρά. Το 2013 ο Σαμαράς και ο Κοντός έκαναν …αμάν να δώσουν την ΣΕΚΑΠ στον Σαββίδη που τον παρουσίασαν σαν από μηχανής Θεό για δύο λόγους. Για να μην την πάρει η τουρκική SEBA και να μην τους σκάσει το λουκέτο της στα χέρια τους και το χρεωθούν πολιτικά. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ξεπούλημα και επ΄ουδενί δεν ήθελε ιδιωτικοποίηση αλλά λειτουργία της ΣΕΚΑΠ από τους εργαζόμενους (τα γνωστά συριζαίικα μασάλια). Στη συνέχεια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση άλλαξε πολιτική και μάλιστα έφερε μια τροπολογία (Απρίλιο 2017) για να στηρίξει την ΣΕΚΑΠ και όλες τις επιχειρήσεις που είχαν χρέη ενώ είχαν αλλάξει διοικήσεις. Τότε όμως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσαν σάλο. Μίλησαν για φωτογραφική «ντροπολογία» και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι της κυβέρνησης με τον Σαββίδη
Μ.Ξ.