Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Το σχολείο τελείωσε – το σχολείο ανοίγει!

Το σχολείο τελείωσε – το σχολείο ανοίγει!

0

Το τέλος μίας δημιουργικής χρονιάς γιόρτασαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Άξιον», με ένα διήμερο εκδηλώσεων απολογισμού, ενημέρωσης αλλά και πολιτισμού, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες του σε γονείς και μαθητές, πριν αυτές κλείσουν οριστικά για τις καλοκαιρινές διακοπές των μαθητών των τεσσάρων σχολείων που φιλοξενούνται στις υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις του.
Οι εκδηλώσεις για το τέλος της παρθενικής σχολικής χρονιάς του εκπαιδευτηρίου πραγματοποιήθηκαν το διήμερο της Παρασκευής 19 και Σαββάτου 20 Ιουνίου 2009. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η ευχαριστήρια – απολογιστική εκδήλωση του σχολείου, όπου το σύνολο του διδακτικού προσωπικού του σχολείου και η διοίκησή του, ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η βράβευση των μαθητών που ξεχώρισαν την σχολική χρονιά που έληξε, ενώ η μέρα τελείωσε με την ξενάγηση στο σχολείο και την ενημέρωση για τα προγράμματα των σπουδών του από τους καθηγητές και από μαθητές του σχολείου.
Την επομένη πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις. Η πρώτη έγινε στις 10:30’ το πρωί, όπου σε συνεργασία με την εταιρεία «Orientum» το εκπαιδευτήριο πραγματοποίησε για όλους τους μαθητές και τους γονείς τους, από όλα τα σχολεία της περιοχής, ενημερωτική εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού. Την εκδήλωση αυτή ακολούθησε ομιλία του ιατρού – δερματολόγου κ. Γιάννη Χοροζίδη, με το «καυτό» θέμα των καλοκαιρινών ημερών που θα ακολουθήσουν για τους μικρούς μαθητές, δηλαδή για τις επιπτώσεις του ήλιου και για τους τρόπους προστασίας από την έκθεση σε αυτόν, την καλοκαιρινή περίοδο. Τέλος, στις 21:00’, διοργανώθηκε, στην πλατεία των σχολείων του εκπαιδευτηρίου, συναυλία του νεανικού συγκροτήματος «De Niro», με την οποία οι μικροί μαθητές αποχαιρέτησαν το σχολείο τους, δίνοντας ξανά ραντεβού σε αυτό για τη νέα σχολική χρονιά.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, στον χώρο του σχολείου φιλοξενήθηκαν τέσσερις ακόμη παράλληλες δράσεις. Η πρώτη αφορούσε την υπαίθρια έκθεση βιβλίου, που λειτούργησε στον χώρο της πλατείας των σχολείων, από βιβλιοπωλεία της Ξάνθης. Η δεύτερη δράση αφορούσε την έκθεση φωτογραφιών με αφιέρωμα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του εκπαιδευτηρίου, φιλοξένησε φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν τόσο από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, όσο και από την ιδιωτική συλλογή του κ. Μαυρίδη.
Επίσης, παρουσιάστηκαν σε χώρους του σχολείου εκθέσεις με όλες τις εκδόσεις και δημιουργίες του σχολείου κατά την περασμένη χρονιά, ενώ πραγματοποιήθηκε και η ψηφιακή παρουσίαση των συμμετοχών του εκπαιδευτηρίου στις συνεδριάσεις της Μ.U.N., δηλαδή του Συλλόγου Νέων για τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο κολέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης.
Πέρα όμως από τις εκδηλώσεις και τις επίσημες παρουσιάσεις που έγιναν το συγκεκριμένο διήμερο στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, σημασία είχαν τόσο οι γνώμες των γονέων όσο και των ίδιων των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτές και με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε κατά την παρουσία μας στον χώρο του σχολείου, την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τους πρώτους, η θετική γνώμη τους για την πρώτη επαφή των περισσότερων από αυτούς με ένα ιδιωτικό σχολείο, βασίστηκε τόσο στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρείχε το εκπαιδευτήριο στα παιδιά τους, όσο και στην σφαιρικότητα της μόρφωσης που τα τελευταία πήραν μέσα στην περασμένη σχολική χρονιά, μέσα από μία πληθώρα εξωσχολικών δραστηριοτήτων που περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα. Επίσης, ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράστηκε από τους γονείς για την ενισχυτική διδασκαλία που γινόταν στους μαθητές οι οποίοι είχαν την σχετική ανάγκη, αποφεύγοντας έτσι και τον μόνιμο «πονοκέφαλο» των φροντιστηρίων. Το ίδιο σημείο αποτέλεσε και για τους μικρούς αλλά και μεγαλύτερους μαθητές ένα σημαντικό σημείο θετικών εντυπώσεων, μιας και η ενισχυτική διδασκαλία, μετά το τέλος του οκτάωρου καθημερινού προγράμματος συντέλεσε ουσιαστικά στην αύξηση του συνολικού τους ελεύθερου χρόνου. Τέλος, σημαντική ήταν για τους μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε η μεγαλύτερη αμεσότητα που είχαν σχέσεις τους με το εκπαιδευτικό προσωπικό του εκπαιδευτηρίου, τόσο εντός όσο και εκτός των ωρών διδασκαλίας, χωρίς όμως αυτές να αποτελούν τροχοπέδη για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syigardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…