Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8+1 «βήματα» από τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάπτυξη της ΠΑΜΘ

8+1 «βήματα» από τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάπτυξη της ΠΑΜΘ

0

Οι τρόποι και τα εργαλεία μετασχηματισμού της Περιφέρειάς μας παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό στο 6ο συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Η εφαρμογή της Σαρία γίνεται επιλογή και όχι δέσμευση για τα μέλη της μειονότητας. Προσεχώς κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με πέντε στόχους

14 υπουργοί, βουλευτές και πλήθος εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού

Ενώπιον τοπικών αρχών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου για την παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, όπου παρουσίασε σε ξεχωριστές θεματικές τους σχεδιασμούς για την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, με βάση όσα τέθηκαν το διήμερο στις συνεδρίες με τους 15 υπουργούς. Η ομιλία του κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος σχολίασε από το βήμα του 6ου κατά σειρά αναπτυξιακού συνεδρίου, ήταν η πιο μακροσκελής, και ο λόγος μεταξύ άλλων ήταν και η κρίσιμη εξαγγελία αναφορικά με την απόφαση της προαιρετικής εφαρμογής της Σαρία για τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Αρχικά, τον πρωθυπουργό χαιρέτισε από το βήμα ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης με μία σύντομη τοποθέτηση, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε αναλυτικά στον σχεδιασμό που μόλις πρόσφατα είχε παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς, προκαλώντας δυσφορία στο κοινό για το μάκρος της ομιλίας του περίπου μισής ώρας, καλώντας τον να ολοκληρώνει με… χειροκροτήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην είναι τόσο… ανυπόμονοι, δικαιολογώντας τον περιφερειάρχη, ενώ στη συνέχεια εξήγησε τη φιλοσοφία των αναπτυξιακών συνεδρίων της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα σε τοπικές αρχές και φορείς να συζητούν ισότιμα με τους υπουργούς. Τα όσα σχεδιάζονται για την ΑΜΘ τα παρουσίασε σε θεματικές.

Σαρία και μειονότητα

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν και οι μουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης, που άκουσαν την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη Σαρία

Η πιο σημαντική και μάλλον αιφνιδιαστική εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα του συνεδρίου ήταν η προαιρετικότητα που δρομολογείται στην εφαρμογή της Σαρία για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου «δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις μας, πεποιθήσεις μας σε ό,τι αφορά την – θέλω να πιστεύω – κοινή αντίληψη όλων για την υπεράσπιση των στοιχειωδέστερων εκ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η ισονομία υπαγορεύει να καταργηθεί η υποχρέωση και να δοθεί το δικαίωμα της επιλογής, «ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στον σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας».

Όπως ενημέρωσε μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

-Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, τη δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

-Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

-Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

-Τέταρτον, θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.

-Και πέμπτο, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο γενικό αυτό πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα διαβούλευσης και υποβολής προτάσεων.

1.Πρωτογενής τομέας

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες, ενώ έγινε προσπάθεια αύξησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι κανονισμοί.

Όπως ενημέρωσε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην ΠΑΜΘ έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 334 εκ. ευρώ., από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί περίπου τα 90 εκ. ευρώ. Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια συνολικά περίπου 75 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό, μαζί με τα προγράμματα Leader ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε «κλειδιά»  για την ενίσχυση του δυναμισμού και της εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα την είσοδο νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή και τη στήριξη νέων και υγειών συνεργατικών εγχειρημάτων.

Ειδικά δε, για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, σε περιοχές ειδικών συνθηκών όπως η ΑΜΘ, γίνεται επεξεργασία του αιτήματος να ενταχθεί, πέρα από τους ήδη ενταγμένους και η μεγάλη πλειοψηφία των επιλαχόντων.

Περαιτέρωμ ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον την Περιφέρειας στην αγροδιατροφή, όπως αποτυπώνεται και στο Αναπτυξιακό νόμο, όπου το 46,2% των αιτήσεων αφορούν αυτό τον κλάδο. Συνολικά έχουν υποβληθεί 24 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 33,4 εκατ. ευρώ.

2.Δευτερογενής τομέας

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας : «στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος  99 εκατ. ευρώ», ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την «μακρόχρονη κακοδιαχείριση που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση ή το κλείσιμο», εννοώντας τις περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ. Για τις δύο πρώτες στήριξε τις προσπάθειες λειτουργίας και για την τρίτη τάχθηκε υπέρ της έναρξης της πτωχευτικής διαδικασίας.

3.Ενέργεια

Στον μετασχηματισμό της Περιφέρειας σε ενεργειακή πύλη στάθηκε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο TAP , που θα είναι έτοιμος μέχρι το 2020. Τον ενεργειακό χάρτη συμπληρώνουν η υλοποίηση του κάθετου Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας, καθώς και δύο εγχώρια έργα: η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος της Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου για λόγους ασφάλειας και ανεφοδιασμού και η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

4.Υποδομές

Στις υποδομές έδωσε βαρύτητα ο πρωθυπουργός που επανέλαβε την πρόθεση δημοπράτησης εντός 15 ημερών του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη-Εχίνος-ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκ.ευρώ. Ακόμη, δεσμεύτηκε για πρόσθετα έργα οδικής ασφάλειας 40 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, καθώς και για τη μελετητική ωρίμαση των συνδέσεων της Δράμας με την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, ώστε η Εγνατία να είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που θα τα λειτουργήσει και με το ελάχιστο δυνατό κόστος των 0,03 €/χλμ.

Ως όραμα χαρακτήρισε τη σιδηροδρομική Εγνατία, πληροφορώντας ότι απομένει η τρίτη φάση των μελετών που θα δημοπρατηθεί άμεσα.

Στον τομέα του ψηφιακού σήματος, σημείωσε ότι έως τις 8 Νοεμβρίου 2017, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 5.191 νοικοκυριά των ΠΕ Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, το οποίο θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμη, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών, στο πλαίσιο του προγράμματος Rural Broadband και με αυτό στην ΑΜΘ καλύπτονται 157 οικισμοί, δηλαδή 40.135 κάτοικοι.

5.Παιδεία, Έρευνα, Καινοτομία

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε παραδειγματικό τον τρόπο λειτουργίας του ΔΠΘ, αλλά επεσήμανε ότι η πρόκληση για την κυβέρνηση, αλλά και την τοπική κοινότητα είναι διπλή «να βρούμε τρόπο ώστε οι ερευνητές, οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα αλλά και να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα». Συνολικά, 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία». Ο πρωθυπουργός ανέδειξε επίσης την εξωστρέφεια και το ερευνητικό έργο του ΤΕΙ της ΑΜΘ και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

6.Περιβάλλον

Αναφορικά με την εξόρυξη του χρυσού, ο πρωθυπουργός είπε με νόημα «εσείς γλυτώσατε νωρίς», ενώ για τον τομέα των αποβλήτων ανέφερε: από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» θα χρηματοδοτηθούν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και τη Καβάλα, ενώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν έργα όπως ο ΧΥΤΥ του Ανατολικού Τομέα ΑΜΘ, και ο ΧΥΤ Ξάνθης». Ενημέρωσε ότι προχωρά ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη λατομική δραστηριότητα και η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου πολιτικής για το χωροταξικό σχεδιασμό.

7.Τουρισμός

Στη συνοπτική του αναφορά στον τουρισμό, σημείωσε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αξιολογήθηκαν 168 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 8,23 εκατ. ευρώ. Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.

8.Υγεία

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του με τον περιφερειάρχη που τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας, υποστηρίζοντας ότι η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι αυτή που πρέπει να αναπτυχθεί για να αποφορτιστούν τα Νοσοκομεία. Στην ΠΑΜΘ έχουν σχεδιαστεί 17 Τοπικές Μονάδες Υγείας, και στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές. Είναι 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη , Ξάνθη και Καβάλα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στην χρηματοδότηση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χαρακτηρίζοντας την εμβληματική παρέμβαση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος κυρίως στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάλεσε σε ουσιαστική συναίνεση χωρίς εξαιρέσεις και έδωσε το μήνυμα την εφαρμογής της απλής αναλογικής και στην ΤΑ, προκειμένου να γίνει βίωμα η συνεργασία, όπως σε πολλά κράτη της ΕΕ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…