Επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου με πολύ κόσμο στο «Σπίτι Πολιτισμού» της ΦΕΞ
Συναρπάζει η ιστορία της Ευγενίας από το Νιχώρι που έζησε και στην Π. Πόλη της Ξάνθης
Μια …κατάδυση στα «Γλυκά Νερά» της Πόλης στις αρχές του περασμένου αιώνα,
ένα γοητευτικό ταξίδι στο χωροχρόνο, με φόντο το ιστορικό γίγνεσθαι μιας εποχής που βρίσκεται στο μεταίχμιο της χαραυγής του νέου αιώνα και των κοσμογονικών εξελίξεων που επέρχονται από την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και ένα «εσωτερικό» ταξίδι στα μονοπάτια της ψυχής, των συναισθημάτων που οδηγούν στην αυτογνωσία και την ψυχική «θωράκιση» της θέλησης του ανθρώπου για ζωή, αποτελεί το βιβλίο «Γλυκά Νερά» της Ξανθιώτισσας συγγραφέως Ιωάννας Καρακασίδου.
Τριλογία τα «Γλυκά Νερά» από την Ιωάννα Καρακασίδου
Η εκδήλωση παρουσίασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου το απόγευμα στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ από την ίδια τη συγγραφέα και την Δικηγόρο κα Λουκία Ευθυμίου, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος. Να σημειώσουμε ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη και το κοινό φάνηκε πολύ «διαβασμένο» σε σχέση με το βιβλίο αφού μετά το πέρας της παρουσίασης «βομβάρδισε» με ερωτήσεις τη συγγραφέα. Αυτά που αποκάλυψε η κα Καρακασίδου για το βιβλίο είναι ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία αυτή της θείας της που έφυγε από την ζωή όταν εκείνη ήταν 8 ετών. Αφορμή για τη συγγραφή στάθηκε όπως είπε η μυθιστορηματική ζωή της αλλά και η δική της νοσταλγία για βιώματα που ανακαλούν μνήμες από μια εποχή, με τον αέρα τις μυρωδιές, τους ήχους, την ομορφιά και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Πόλης. Η κα Καρακασίδου αποκάλυψε επίσης ότι θα κάνει και εκείνη «το επόμενο βήμα» , όπως η Ευγενία από το Νιχώρι και θα γράψει άλλα δύο βιβλία αποκαλύπτοντας όλη της ζωής της Ευγενίας της περιόδου που δεν αναφέρεται στο βιβλίο και αφορά αυτή μετά το γάμο της με τον Άγγλο Πρόξενο όταν εισήλθε σε αριστοκρατικούς κύκλους καθώς ο σύζυγος του ήταν ευγενής και συναναστράφηκε με τις πιο γνωστές προσωπικότητες της εποχής από τον αριστοκρατικό, πολιτικό, τον καλλιτεχνικό και τον κόσμο του πνεύματος και της τέχνης. Γνώρισε και φόρεσε πρώτη τις δημιουργίες της Chanel, γνώρισε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Αιγύπτια ερμηνεύτρια Ουμ Καλσούμ και πολιτικές διεθνείς προσωπικότητες της εποχής. Να σημειώσουμε ότι η Ευγενία (δεν είναι το πραγματικό όνομα της θείας της) έζησε στην Π. Πόλη της Ξάνθης τα τελευταία χρόνια της ζωής της όταν βρήκε τις αδελφές της.
Η Ευγενία απ’ το Νιχώρι…
Η ιστορία ξεκινά όταν η Νουρισάχ φεύγει μια νύχτα από το Γιλντίζ το παλάτι του Σουλτάνου που ζούσε μετά τα 12 της χρόνια όταν την άρπαξαν Τούρκοι μέσα από την αγκαλιά της μάνας της όταν έφευγε με την οικογένειά της από το Νιχώρι της Ανατολικής Θράκης, πρόσφυγες κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Τότε η 18χρονη Νουρισάχ κλήθηκε να επιβιώνει μόνη της μέσα σ’ ένα κλίμα φόβου που επικρατούσε στην πόλη. Τα κατάφερε με όπλα τη θέλησή της για ζωή , την τόλμη, την ομορφιά και την καλοσύνη της και το ψυχικό της σθένος να αντιστέκεται σε ότι δεν της ταιριάζει και να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό που μεταφράζεται στην αρχέγονη θέληση του ανθρώπου για ζωή, για εξέλιξη. Με μια γλώσσα που ρέει η συγγραφέας διηγείται τις βιωματικές καταστάσεις της κοπέλας που μετά την απόδρασή της αποφάσισε πως είναι η Ευγενία από το Νιχώρι, σβήνοντας έτσι το παρελθόν και την προσπάθειά της να σταθεί όρθια σ’ ένα κόσμο που καταρρέει. Το βιβλίο έχει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς καταγράφεται όλο τον ιστορικό υπόβαθρο της εποχής, οι συνήθειες και η κουλτούρα των ανθρώπων της πολυπολιτισμικότερης πόλης του κόσμου, της Κωνσταντινούπολης. Και βέβαια δεν λείπει και η γαστρονομική κουλτούρα της Πόλης που ιδιαίτερα στην περίοδο όπου η Ευγενία ζει στην Θεσσαλονίκη του ‘80 έχει κάτι από «Λωξάνδρα», το εμβληματικό βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου