Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

0

Προεργασία

Προετοιμασίες γίνονται από την κυβέρνηση για να μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί και ήδη είναι έτοιμο από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αυτό διότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον » στηρίζει πολλά στην αλλαγή των δεδομένων και των συσχετισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών, στη λογική της δημιουργίας «οχυρών» σε δήμους.

Γ.Δ.

Έτοιμο το Νομοσχέδιο

Οι κινήσεις αυτές γίνονται στη λογική της αλλαγής των συσχετισμών στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό και ο Πάνος Σκουρλέτης δίνει μάχη να μην γίνουν περικοπές πόρων σε δήμους. Σε αυτό το κλίμα και με αυτή τη στρατηγική να ξεδιπλώνεται, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας που θα εφαρμοστεί στις εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – βεβαίως ενδεχομένως να γίνουν αλλαγές στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου -, δεν θα προβλέπεται πλαφόν στο εκλογικό ποσοστό εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή η πρόβλεψη ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει αυτοδιοικητικά οχυρά που κάποτε είχαν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς έμπειρων δημάρχων και κεντρικών στελεχών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, από τους 325 δημάρχους ζήτημα εάν θα εκλεγούν οι 50 από τον πρώτο γύρο (το 2014 είχαν εκλεγεί 108 και ένας περιφερειάρχης από τους 13).

Γ.Δ.

Έρευνα σοκ

Πάνω από 3.000 καταγγελίες καταναλωτών για νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει λάβει μέσα στο 2017 το τμήμα Καταναλωτή του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ μέσα από δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, διαπιστώθηκε ότι σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση. «Πρωταθλητές» αναδείχθηκαν το ελαιόλαδο (νοθευμένο το 75%) και τα αναψυκτικά (νοθευμένα κατά 72%). Παρατυπίες βρέθηκαν ακόμα και μέσα στα εμφιαλωμένα νερά, καθώς σε πολλά δείγματα είχαν αναπτυχθεί μικρόβια και βακτήρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Γ.Π.

Άποψη της Ξάνθης το 1941. Πίσω στο βάθος διακρίνονται τα κωδωνοστάσια των 12 Αποστόλων
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Χρειάζεται προσοχή

Μπήκε με άνεση στα γραφεία της Εφημερίδας μας μεσημέρι της Πέμπτης. Άνδρας ώριμος, ψηλός, με πατερίτσες. Ζήτησε να δει τη διεύθυνση της εφημερίδας, πράγμα που έγινε. Παρατηρήσαμε πως ο λόγος που χρησιμοποιούσε τις πατερίτσες ήταν ότι του έλειπε το ένα πόδι από το γόνατο προς τα κάτω. Κάθησε, μας μίλησε ευγενικά και μας εξιστόρησε την περιπέτειά του η οποία ήταν ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο ευθύνονταν ο ίδιος. Μας έδειξε κάποια χαρτιά περασμένων χρόνων και ζήτησε από μας να κάνουμε ένα ρεπορτάζ για να τον βοηθήσουν οι Ξανθιώτες οικονομικά, να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά ψεύτικου ποδιού που δεν μπορούσε να πληρώσει αυτός γιατί ήταν φτωχός. Κι όλη αυτή η προσπάθεια της οικονομικής στήριξής του μέσω Τραπεζικού αριθμού!

Όντας επιφυλακτικοί σε παρόμοιες ιστορίες με δήθεν αναξιοπαθούντες, εξηγήσαμε στον επισκέπτη μας πως για να λυθεί το θέμα του υπήρχαν άλλοι φορείς κι όχι η εφημερίδα και του συστήσαμε ν’ αποταθεί εκεί. Δυσφόρησε με την άρνησή μας για δημοσίευση του τραπεζικού λογαριασμού αλλά είχαμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο τα γεγονότα ήταν έτσι όπως τα ανέφερε ο ίδιος.

Πριν αποχωρήσει ζήτησε τις διευθύνσεις άλλων εφημερίδων για ν’ απευθυνθεί εκεί.  Δημοσιοποιούμε το περιστατικό για να επιστήσουμε την προσοχή των συμπολιτών. Οι διάφοροι τύποι βρίσκουν πολλούς τρόπους να βιοπορίζονται εις βάρος των αφελών.

Γ.Δ.

Οι οικονομίες τρέχουν αλλού

Τα Οικονομικά νέα είναι πολύ  καλά, πάρα πολύ καλά θα έλεγα. Τι δεν με πιστεύετε; Μα δεν εννοώ ότι μιλώ για την Ελλάδα. Όχι βέβαια! Για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωπαϊκή που ανήκουμε κι εμείς, τρομάρα μας. Ράλι έχουμε στις χρηματαγορές από τα κέρδη και την ανάπτυξη. Ανάπτυξη παντού.

Μάλιστα η αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθεί να δίνει τον τόνο τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Αυτά συμβαίνουν γύρω μας, ενώ εμείς ως χώρα βέβαια απουσιάζουμε. Το ελληνικό χρηματιστήριο απαξιωμένο απλώς υπάρχει, οι μετοχές των τραπεζών κατάντησαν «σκουπίδια» και το μέλλον είναι αβέβαιο για χρόνια ακόμη.

Εδώ, συνέλληνες ισχύει «όταν ο θεός μοίραζε χρήματα, εμείς κρατούσαμε (ως χώρα) ομπρέλα»

Γ.Δ.

Προχωρά η υπόθεση

Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, σχετικά με την γνωστή υπόθεση με τις παράνομες συνταγογραφήσεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, γιατρός του Νοσοκομείου φέρεται να πραγματοποίησε 4.826 παράνομες συνταγογραφήσεις, με σκευάσματα ειδικής διατροφής για ηλικιωμένους, από τις οποίες προκλήθηκε σε βάρος του j ΕΟΠΥΥ συνολική ζημιά ύψους 2.181.352 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Κ.Η.

Προς τον κ. Στέλιο Μωραΐτη

 Σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε τα τοπικά Μέσα ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραΐτης για να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων που απαρτίζουν τον συνδυασμό του και τα οποία κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό πριν καταθέσει τον συνδυασμό. Και εμείς το σεβαστήκαμε αυτό και αναμέναμε να καταθέσει πρώτα και στη συνέχεια να μας πει – όπως δεσμεύτηκε – τα ονόματα. Αλλά ο κ. Μωραΐτης αθέτησε τον λόγο του και αντ’ αυτού μας κάλεσε στη συνέντευξη όπου – όπως μας είπε –  θα παρουσιάσει επίσημα όλους τους υποψήφιους. Όμως ο κ. Μωραΐτης αθέτησε για δεύτερη φορά τον λόγο του αφού την ημέρα της συνέντευξης, κυκλοφόρησε το φιλικό του έντυπο με δημοσιευμένα τα ονόματα των περισσότερων υποψηφίων και με φωτογραφίες. Ο ίδιος βέβαια αρνήθηκε ότι έκανε τη διαρροή αλλά ποιος τον πιστεύει… Πήγαμε λοιπόν στην συνέντευξη για να μας πει ότι η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων θα γίνει σε άλλη συνέντευξη(!) όπου θα γίνει και ο απολογισμός του έργου! Και ερωτώ: Γιατί χρειαζόταν κ. Μωραΐτη να μας καλέσετε σε συνέντευξη ενώ ήταν ήδη γνωστά τα ονόματα του συνδυασμού σας  – και γι αυτό φροντίσατε εσείς, επιμένω –  και επιπρόσθετα δεν ήταν εκεί καν  οι υποψήφιοι; Θα μπορούσατε να μας τα στείλετε με email. Και απαντώ: Στήσατε μία ακόμη φιέστα από τις γνωστές σας για να πείτε ακόμη μία φορά για το έργο σας με τα πνευματικά δικαιώματα και την καριόκα!

Αν εσείς είστε «πονηρός» ως βλάχος κι εμείς δεν μασάμε κουτόχορτο!

Και κάτι τελευταίο κ. Μωραΐτη. Έχετε ακούσει κάτι για «αμοιβαιότητα στον σεβασμό»;

Όπως μας σεβόσαστε θα σας σεβόμαστε κι εμείς λοιπόν!

Μ.Ξ.

Προς τον κ. Αντώνη Κοσμίδη

 Ο κ. Αντώνης Κοσμίδης είναι ένας από τους υποψηφίους στον συνδυασμό του κ. Μωραΐτη. Στις 6 Οκτωβρίου 2017 πριν ένα μήνα ο κ. Κοσμίδης δήλωνε στο «Ε»: «Δεν θα συνεργαστώ με τον Μωραΐτη… Πρότεινε ανεξάρτητο συνδυασμό. Θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω μια τέτοια προσπάθεια αν δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Δεν μπορώ να κάνω συμβιβασμούς μετά από αγώνες 40 χρόνων. Για μένα αντικομματικός συνδυασμός είναι μόνο αυτός που είναι υπέρ των αντιμνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αυτό δεν φαίνεται στα αποτελέσματα των αποφάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης». Ο κ. Κοσμίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μωραΐτη αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και ερωτώ: Τι άλλαξε κ. Κοσμίδη; Από πότε ένας πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης και από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, κάνει … ανεξάρτητο συνδυασμό που δεν στηρίζεται από την ΝΔ; Ή η ΝΔ είναι αντιμνημονιακή; Τι συνέβη και κάνατε τελικά…συμβιβασμούς μετά από αγώνες 40 χρόνων; Πως σας «κατάφερε» ο κ. Μωραΐτης να …συμβιβαστείτε;

Η ΛΑΕ και ο Λαφαζάνης τι άποψη έχει επί όλων αυτών;

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…