Όσοι πρόλαβαν τον Αύγουστο πήραν με περσινές τιμές . Τώρα μπήκε «καπέλο» 3 ευρώ το κυβικό
«Έκλεισε» η αγορά της Βουλγαρίας – Ασύμφορες οι εισαγωγές από τρίτες χώρες λόγω μεταφορικών και τελών
«Το φυσάνε και …κρυώνουν», οι καταναλωτές της Ξάνθης που δεν προνόησαν από τον Αύγουστο να αγοράσουν καυσόξυλα όταν οι τιμές ήταν σε περσινά επίπεδα δηλαδή στα 62 ευρώ το κυβικό (με ΦΠΑ) γιατί τώρα θα αναγκαστούν να τα αγοράσουν με «καπέλο» τουλάχιστον 3 ευρώ το κυβικό!
Με «καπέλο» 3 ευρώ το κυβικό πωλούνται φέτος τα καυσόξυλα
Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά του καυσόξυλου και προβληματισμός μεταξύ των καταναλωτών και των ξυλεμπόρων. Η άνοδος της τιμής στα 5% τουλάχιστον στην Ξάνθη που μεταφράζεται σε 64 – 65 ευρώ το κυβικό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν σταματήσει οι εισαγωγές από Βουλγαρία και έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα καθώς απορρόφησε αρκετή ξυλεία η Δράμα όταν η ζήτηση ήταν χαμηλή στην Ξάνθη. Έτσι τώρα που έχει φτάσει στο «ζενίθ» η ζήτηση στην Ξάνθη και η προσφορά σε πιο χαμηλά επίπεδα το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση της τιμής. Επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν πως αυτό συμβαίνει σ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα και πως στην Θεσσαλονίκη το κυβικό έχει σκαρφαλώσει στα 70 ευρώ.
«Έκλεισε» η αγορά της Βουλγαρίας
Η αύξηση της τιμή είναι αποτέλεσμα της διακοπή των εισαγωγών από Βουλγαρία κι αυτό γιατί οι Βουλγάρικες αρχές κρατούν αποθέματα για εσωτερική κατανάλωση εκτιμώντας ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Επίσης έχουν αυξήσει τους ελέγχους επειδή θέλουν να πατάξουν την παράνομη διακίνηση χωρίς παραστατικά. Να σημειώσουμε επίσης πως γίνονται συστηματικοί έλεγχοι ειδικά για την διακίνηση ξύλων και στην δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου και έχει μπει ένα φρένο σε εκείνη την άναρχη κατάσταση που επικρατούσε παλιότερα.
Ασύμφορες οι εισαγωγές από τρίτες χώρες λόγω μεταφορικών και τελών
Η αναζήτηση άλλων αγορών όπως για παράδειγμα της Ρουμανίας ή της Σερβίας αυξάνει το κόστος και είναι ασύμφορη. Γιατί η Ρουμανία – όπως μας λένε άνθρωποι του κλάδου των ξυλεμπόρων – δεν έχει πολλά ξύλα αλλά είναι μεγαλύτερη και η απόσταση οπότε έχει υψηλότερα μεταφορικά, η δεν Σερβία που έχει αποθέματα αυτά είναι πιο ακριβά για τον καταναλωτή γιατί χρεώνονται και με τα τέλη εκτελωνισμού αφού η Σερβία δεν είναι στην Ε.Ε. Η δε Τουρκία δεν έχει ξύλα και εισάγει κι εκείνη από την Βουλγαρία.
Επωφελούνται και οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί και αύξησαν τις τιμές πώλησης στους ξυλέμπορους
Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι έτσι όπως διαμορφώθηκε η αγορά στο ξύλο οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί χρεώνουν σε υψηλότερες τιμές τα ξύλα στους ξυλεμπόρους για να αυξήσουν τα κέρδη τους και αυτή η αύξηση μετακυλύετε στους αγοραστές που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να στραφούν σε άλλες πηγές θέρμανσης. Αλλά και η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης φέτος «καίει» αφού η τιμή εκκίνησης στις 13 Οκτωβρίου ήταν κοντά στο 1 ευρώ οπότε όπως δείχνουν τα πράγματα ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ «παγωμένος»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου