Φέρτε τη βιοαιθανόλη στην Ξάνθη!

0

«Φέρτε τη βιοαιθανόλη στην Ξάνθη»! Αυτό είναι το αίτημα των εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης που εκφράζεται μετ’ επιτάσεως από τον πρόεδρο του σωματείου τους κ. Χατζηκατσούπη. Και προς αυτή την κατεύθυνση το σωματείο έχει αναλάβει δράση ώστε να κινητοποιήσει τους πολιτικούς φορείς της περιοχής μας προκειμένου να υπάρξουν πιέσεις και να μην παραπεμφθεί το θέμα στις …καλένδες! Έτσι έχει πραγματοποιήσει επαφές και έχει γίνει αποδέκτης δεσμεύσεων από τον περιφερειάρχη κ. Σταμάτη, από τον πρόεδρο της Διευρυμένης κ. Τάτση, από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη, από τον πρώην υπουργό κ. Κοντό.
Το …σίριαλ της βιοαιθανόλης
Ήταν το 2006 που ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ εξήγγειλε την μετατροπή των εργοστασίων Ζάχαρης Ξάνθης – Λάρισας σε εργοστάσια παραγωγής Βιοαιθανόλης. Λίγο πριν ο κ. Κοντός υφυπουργός τότε, διερρύγνυε τα ιμάτιά του απειλώντας και με παραίτηση στο ενδεχόμενο κλεισίματος του εργοστασίου Ξάνθης. Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και το θέμα «Βιοαιθανόλη» πέρασε από σαράντα κύματα. Άγονοι διαγωνισμοί, νέες προκηρύξεις, απευθείας διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρείες που «πέρασαν» στην τελική φάση του διαγωνισμού. Ξαφνικά το θέμα «πάγωσε». Ακούστηκαν διάφορες αιτιολογίες όπως: Ότι η Αμερικάνικη εταιρεία έκανε πίσω λόγω οικονομικής κρίσης, περί μη βιωσιμότητας της επένδυσης εξαιτίας του υψηλής τιμής του καλαμποκιού (πέρσι) και άλλα τινά. Γεγονός είναι ότι η ΕΒΖ δια στόματος Δαρνάκα δηλώνει το ενδιαφέρον της για την υλοποίηση της επένδυσης. Γεγονός επίσης είναι ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό μέχρι το 2010 η Ελλάδα πρέπει να έχει ποσοστό 5% ενέργειας από βιοκαύσιμα και το 2020 10% και μέχρι στιγμή εργοστάσιο Βιοαιθανόλη δεν έχει κανένα, την ίδια στιγμή που η Γαλλία έχει 13, η Τσεχία 2 και η γειτονική μας Βουλγαρία 1 όπως και η Ουγγαρία.
Γεγονός τέλος είναι ότι η μελέτη βιωσιμότητας αποδεικνύει ότι η επένδυση είναι βιώσιμη και ότι υπολογίζεται σε 6 – 7 χρόνια να γίνει η απόσβεση του κεφαλαίου της επένδυσης.
Οι εργαζόμενοι
Αναφορικά με τους εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια που προορίζονταν για βιοαιθανόλη έχει «περάσει» τροπολογία από τη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες της περιφέρειας. Η Ομοσπονδία τους δεν την έκανε αποδεκτή καθώς δεν συνάδει μ’ αυτά που αρχικά είχαν συμφωνηθεί. Η τροπολογία ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ και οι εργαζόμενοι απλά περιμένουν την απόφαση της Διυπουργικής που θα κρίνει το μέλλον της επένδυσης και το εργασιακό τους μέλλον. Οι ίδιοι όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Χατζηκατσούπης επιθυμούν διακαώς να υλοποιηθεί η επένδυση κρίνοντας ότι θα είναι πολύ συμφέρουσα και για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Ποιος δεν θέλει την Βιοαιθανόλη
Σύμφωνα με τα παραπάνω: Εκφρασμένη πολιτική βούληση υπάρχει, δεδηλωμένη βούληση της ΕΒΖ υπάρχει, οι μελέτες βιωσιμότητας είναι θετικές, χρεία για βιοαιθανόλη υπάρχει, εργασιακή βούληση υπάρχει και δεδηλωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες. Συνεπώς το ερώτημα είναι: Ποιος δεν θέλει την Βιοαιθανόλη; Μήπως η ΑΤΕ που κατέχει το 82% της ΕΒΖ; Μήπως η ΑΤΕ ασκεί την ίδια πολιτική και στην ΕΒΖ που άσκησε στα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ; Με δεδομένο όμως το ότι προϊστάμενη αρχή της ΑΤΕ είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μήπως τελικά άλλα είναι τα λόγια που λέγονται και άλλες οι πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται;

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

‘Ευρωγνωσία’ είναι το κάτι που λείπει

Αναμφίβολα η περ^…