Τελικά αποδείχθηκε πολύ μικρή η αίθουσα του ξενοδοχείου «Νατάσσα» την οποία επέλεξε για την κεντρική του ομιλία ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, για να χωρέσει τους Ξανθιώτες απ’ όλο το νομό που προσήλθαν να τον δουν και να τον ακούσουν. Έτσι …καρφίτσα δεν έπεφτε στην αίθουσα, αδιαχώρητο υπήρχε στο χώρο τόσο του 1ου ορόφου όσο στη ρεσεψιόν αλλά και έξω από το ξενοδοχείο όπου είχαν στηθεί οθόνες και ο κόσμος παρακολουθούσε την ομιλία απ’ αυτές. Και ο Σωκράτης Ξυνίδης αποζημίωσε τους ακροατές γνωστούς και φίλους, τόσο από τον κομματικό και τον επαγγελματικό του χώρο όσο και από απλό κόσμο από τα χωριά, του κάμπου και τα ορεινά, απευθυνόμενος μ’ ένα εύληπτο, μεστό, ουσιαστικό λόγο, με τον οποίο «έγραψε» το πολιτικό του στίγμα και σύμφωνα με ένα επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ε» πέρασε στους παρευρισκόμενους ως μια απαρχή ενός νέου πολιτικού λόγου που λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, δεν χαρίζεται σε κανένα, είναι αιχμηρός και συγκρουσιακός, χωρίς να παρεκτρέπεται σε λαϊκισμό, φέρει ήθος και ουσία.
Τί αφήνουν πίσω τους…
Αρχικά ο κ. Ξυνίδης περιέγραψε με αναλυτικό τρόπο τί αφήνει πίσω της η Ν.Δ. στο νομό μας: «Η Ν. Δ. φεύγει…Μένει όμως η καταστροφή των αγροτών μας.
Μένει η ανεργία και τα κουφάρια των συνεταιριστικών εργοστασίων.
Μένουν οι άνεργοι οικοδόμοι και ναυτικοί. Μένουν μικρομεσαίοι, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι βιοτέχνες στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Χωρίς δύναμη να παλέψουν. Χωρίς ταμείο αλλά μόνο με χρωστούμενα. Μένουν λίγοι ευνοημένοι. Συγγενείς και κουμπάροι που πήραν το μερτικό της εξουσίας».
Δέκα λεπτά το καλομπόκι…
Στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση στον αγροτικό τομέα: «Δέκα λεπτά το καλομπόκι. Μένει αλώνιστο στα χωράφια. Με τα λιπάσματα σε τριπλάσια τιμή τα τελευταία χρόνια. Το πετρέλαιο στα ύψη. Οι αγρότες χωρίς καμιά βοήθεια και καθοδήγηση από τους ειδικούς που διορίστηκαν αλλά ποτέ δεν τους είδαμε. Τρεις εταιρείες να κάνουν κουμάντο στις τιμές και κανείς ελεγκτικός μηχανισμός να μην παρεμβαίνει να σπάσει το ολιγοπώλειο και την τρομοκρατία που ασκούν στους παραγωγούς και τους μικρούς εμπόρους. Και κάποιοι πολιτικοί που προκειμένου να σώσουν το πολιτικό τους τομάρι, γύριζαν στα χωριά και οδήγησαν του αγρότες να βάλουν καλαμπόκια γιατί λέει δήθεν θα είχαν ζήτηση ως βιοκαύσιμο…»
Ανεξέλεγκτη η ανεργία
Η κατάσταση στον εργασιακό τομέα: «Η ανεργία στο Νομό Ξάνθης σήμερα δεν είναι μετρήσιμη. Εκατοντάδες άνεργοι της Ζάχαρης, των συνεταιριστικών, των ιδιωτικών βιομηχανιών, της Φωνής της Αμερικής ζουν ήδη την απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας της επόμενης μέρας. Σε αυτούς προστίθενται οι άνεργοι οικοδόμοι και ναυτικοί, κυρίως από το χώρο της μειονότητας. Οι νέοι άνεργοι που οδηγούνται στην πολιτική ομηρία των STAGE. Αλλά και όσοι εξακολουθούν να εργάζονται έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση σκλαβοπάζαρου. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης οι εργοδοσίες καταστρατηγούν ακόμη και τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα δύσκολα βρίσκει κάποιος εργαζόμενο που να γνωρίζει ποιά σχέση εργασίας έχει, μέχρι πότε θα έχει εργασία, τι απολαυές έχει, τι δικαιώματα έχει, τι φόρους θα πληρώνει. Η κατάσταση αυτή της αυθαιρεσίας εντείνεται από την απουσία των Επιθεωρητών Εργασίας από τους χώρους δουλειάς. Οι έλεγχοι είναι μηδενικοί ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων. Που ν’ ακουμπήσει ο εργαζόμενος».
Για τα συνεταιριστικά: «…δεν άφησαν ούτε τα παλιοσίδερα»
«Ακούω να μου λένε τι θα γίνει με τη ΣΕΒΑΘ και τη ΣΕΠΕΚ. Μα δεν άφησαν ούτε τα παλιοσίδερα. Τις κήρυξαν σε πτώχευση γιατί οι εκκαθαριστές που ορίστηκαν έφυγαν τρέχοντας. Ποιοί σκόπιμα προσπαθούν να μας πουν ότι δήθεν είναι ζωντανά;
Θέλω όμως ιδιαίτερα να σταθώ στην ΣΕΚΑΠ. Η κατάσταση δείχνει ότι οδηγήθηκε αργά και σταθερά στην απαξίωση με τις φατρίες της δεξιάς να μαλώνουν για το ποια θα διαχειριστεί το ταμείο της. Η θέση μου και η δέσμευσή μου είναι σαφής. Κάθε παραγωγική μονάδα δημοσίου ενδιαφέροντος, δηλαδή μη ιδιωτική με την ευρύτερη έννοια του όρου, που μπορεί να παρέμβει με το τελικό της προϊόν στην αγορά ειδών λαϊκής κατανάλωσης θα πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα της αυτό, γιατί χτυπά τα ολιγοπώλια και τα παιχνίδια τους στην αγορά. Βεβαίως θα πρέπει να σταματήσει άπαξ δια παντός να είναι κομματικό πλυντήριο και η διοίκησή της θα πρέπει να συντίθεται από πρόσωπα υπεράνω κομματικών συμφερόντων, με τεχνοκρατική κατεύθυνση, με στόχο την πρόοδο της επιχείρησης και την κερδοφορία της».
Μίλησε ακόμα για έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού για ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους για απαξίωση του Δ.Π.Θ.
Η απάντηση: Η Πράσινη ανάπτυξη στο νομό μας
Ο κ. Ξυνίδης σημείωσε ότι απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο τόπος χρειάζεται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ένα σχέδιο που θα το συμφωνήσουμε τοπικά και θα διεκδικήσουμε την υλοποίησή του. Σημείωσε ότι ο νομός μας διαθέτει τις προϋποθέσεις παραγωγής καθαρής ενέργειας, διαθέτει περιβαλλοντικούς πόρους αστείρευτους, πολιτισμικά στοιχεία μοναδικά και συνυφασμένα μεταξύ τους, δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέας αγροτικής οικονομίας απεριόριστες και κατέθεσε τους πέντε άξονες αυτού του σχεδιασμού, οι οποίοι είναι η αξιοποίηση της γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων προϊόντων: «Μπορούμε με πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε άμεσα τη γραφειοκρατία και τα νομικά προσκόμματα. Να θεσπίσουμε έναν φορέα διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων και να λειτουργήσουν αυτά ως ένα τεράστιο φυσικό καλοριφέρ για την παραγωγή πρώιμων και ευπαθών προϊόντων» Πρότεινε στο δήμαρχο Τοπείρου: «στις εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής, να εγκατασταθεί, σε μέρος των εγκαταστάσεων αυτών, η δεύτερη Σχολή Αγροτών, μετά τη Λάρισα
Να χαρακτηριστεί βιολογικό πάρκο η περιοχή από το 8χλμ. Ξάνθης-Σταυρούπολης έως το Παρανέστι Δράμας και να δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας βιολογικού κρέατος καθώς επίσης και η δημιουργία μονάδας βιολογικού τυροκομείου.
Επίσης το σχέδιο να συμπεριλάβει την αξιοποίηση της τουριστικής ζώνης του Νομού και η δημιουργία μιας τουριστικής οδού που θα ξεκινά από τα στενά του Νέστου και θα διασχίζει όλ&#