Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Νέο μνημόνιο συνεργασίας της Αμερικανικής Γωνιάς Ξάνθης

Νέο μνημόνιο συνεργασίας της Αμερικανικής Γωνιάς Ξάνθης

0
kentro politismou22-9-17

47.000 δολάρια αποδέχθηκε το Κέντρο Πολιτισμού από την Αμερικανική Πρεσβεία με ανησυχίες Ανταμπούφη για την πολιτική σκοπιμότητα της κίνησης

Αγορά δικής του εξέδρας συναυλιών σχεδιάζει το Κέντρο Πολιτισμού καθώς και αγορά οχήματος για μετακινήσεις υπαλλήλων και υλικών εντός της πόλης

Σε νέο χώρο συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης το μεσημέρι της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου, στον πρώτο όροφο της «Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών», εντός της δημοτικής βιβλιοθήκης, όπου στεγάζεται και η ανακαινισμένη Αμερικανική Γωνιά. Η επιλογή του χώρου προσέφερε την δυνατότητα να προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη οι προς συζήτηση εισηγήσεις εκάστου θέματος, ώστε να παρακολουθούν με μεγαλύτερη ευκολία όλοι οι παριστάμενοι. Ο χώρος είχε σχέση και με ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την αποδοχή δωρεάς και το νέο μνημόνιο συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού με την Αμερικανική Πρεσβεία.

Αποδοχή της δωρεάς παρά τους προβληματισμούς Ανταμπούφη

kentro politismou22-9-17 amergoniaΗ δωρεά της Αμερικανικής Πρεσβείας προς το Κέντρο Πολιτισμού, ύψους 47.000 δολαρίων, προβλέπει συγκεκριμένη κατανομή του ποσού σε προγράμματα, δράσεις και λειτουργικά έξοδα της Αμερικανικής Γωνιάς, καθώς και στην αγορά εξοπλισμού για το τμήμα ρομποτικής που λειτουργεί. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή», Νίκος Ανταμπούφης, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το πολιτικό σκεπτικό και την στόχευση που φαίνεται να έχει η δωρεά, διερωτώμενος για ποιο ακριβώς λόγο δίνει τα χρήματα η Αμερικανική Πρεσβεία. Ο πρόεδρος του Κέντρου, Πασχάλης Λύρατζης, σημείωσε ότι η Αμερικανική Γωνιά και η συνεργασία με την Πρεσβεία ξεκίνησαν το 2003 και μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί κάτι ως αντάλλαγμα από τον δήμο. Αφορμή της ανησυχίας του κ. Ανταμπούφη ήταν η φράση στο αγγλικό κείμενο του μνημονίου συνεργασίας, όπου γίνεται αναφορά σε Έλληνες και μειονότητες, κάτι που κατά τον ίδιο δείχνει μια αντίληψη για την περιοχή. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν συνηθίζει να φωνάζει για εθνικές θέσεις, αλλά συνέστησε την προσοχή του Κέντρου, ώστε να μην λειτουργεί ως αγωγός της αμερικανικής διπλωματίας.

Συνδιοργάνωση του 5ου φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων

Από την πλευρά του Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης ζητήθηκε η συνδιοργάνωση και οικονομική αρωγή του Κέντρου Πολιτισμού στο προγραμματισμένο 5ο φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων στις 4 Νοεμβρίου. Ένα φεστιβάλ που δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μια ποιοτική πολιτιστική κίνηση που αποσκοπεί στην δημιουργία λαογραφικής συνείδησης στις παιδικές ηλικίες και την παροχή κινήτρων για την συμμετοχή τους στις μουσικοχορευτικές παραδόσεις της χώρας. Με μεγάλη συμμετοχή τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, το φεστιβάλ αποτελεί ένα νέο θεσμό για την πόλη, με παρουσία χορευτικών από την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο, με τον αριθμό των χορευτών και συνοδών να φτάνει πέρυσι τους 750. Το ΔΣ του Κέντρου αποδέχθηκε ομόφωνα την συμμετοχή του στην εκδήλωση, αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους και της διατροφής ύψους 1.780 ευρώ, ενώ τονίστηκε ότι δεν θα δοθεί χορηγία και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προετοιμασίες για το Καρναβάλι 2018

Δύο από τα θέματα προς έγκριση αναφέρονταν σε μετακινήσεις του προέδρου του Κέντρου, με την πρώτη να αφορά το Καρναβάλι του 2018. Όπως εξήγησε ο κ. Λύρατζης, μετά από επαφές που έγιναν για εξεύρεση χορηγών, δεν υπήρξε κάποια συμφέρουσα πρόταση, αφού όσοι ενδιαφερόμενοι παρουσιάστηκαν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν μικρά ποσά. Σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί σωστό να μετατραπεί το πρόγραμμα και οι αφίσες του Καρναβαλιού σε διαφημιστικό φυλλάδιο με δεκάδες χορηγούς, θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την χορηγία της Amstel, που αποτελεί σταθερά τα τελευταία χρόνια τον βασικό χορηγό του Καρναβαλιού. Ο λόγος που πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν το ποσό της χορηγίας είναι η αλλαγή που ίσχυσε από φέτος στην φορολόγηση της διαφήμισης, με το ποσό που φτάνει τελικά στο Κέντρο Πολιτισμού να είναι μικρότερο. Η άλλη μετακίνηση του κ. Λύρατζη θα είναι στον δήμο Ωραιοκάστρου, όπου έχει κληθεί να παραστεί σε πολιτιστική εκδήλωση στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο δήμων. Την διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Ανταμπούφης, θυμίζοντας όσα είχε διατυπώσει και στο παρελθόν αναφορικά με την στάση του δήμου και του Δημάρχου στο θέμα των προσφύγων.

Δική του εξέδρα συναυλιών σχεδιάζει να αγοράσει το Κέντρο Πολιτισμού

Εκτός από κάποια διαδικαστικά θέματα δεσμεύσεων και αναπροσαρμογών του προϋπολογισμού, άξια λόγου είναι μία ανάληψη δέσμευσης που εγκρίθηκε αλλά και άλλη μία που σχεδιάζεται. Η πρώτη αφορά την αγορά ελαφρώς μεταχειρισμένου πενταθέσιου αγροτικού με καρότσα για την μεταφορά υπαλλήλων αλλά και υλικών (ξύλινα σπιτάκια, μεταλλικά κιγκλιδώματα, καρέκλες) εντός της πόλης, για την οποία δεσμεύθηκε το ανώτατο ποσό των 24.800 ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του Κέντρου προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2018, στο οποίο γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και η αγορά εξέδρας συναυλιών. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα ο δήμος Ξάνθης δανειζόταν την εξέδρα για τις συναυλίες από τον δήμο Δράμας, επιβαρυνόμενος με τα έξοδα αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και συναρμολόγησης, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…