Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Γ. Μανιάτης: «Η κεντροαριστερά θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις»

Γ. Μανιάτης: «Η κεντροαριστερά θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις»

0
maniatis 2-empros

Επίσκεψη του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος στην Ξάνθη στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Πολιτικός πολιτισμός και αξιοπιστία λόγων και έργων συνθέτουν την υποψηφιότητα Μανιάτη

Η επένδυση του Ζεόλιθου στην Θράκη σταμάτησε γιατί ήταν με απευθείας ανάθεση

Τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές και της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη

Την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς με στόχο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και να δώσει διέξοδο στα πολιτικά αδιέξοδα, έθεσε ως διακύβευμα της προσπάθειας δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα από δυνάμεις του κέντρου, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης επισκέφτηκε την Ξάνθη και τα γραφεία του «Ε» το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου και παραχώρησε συνέντευξη με αναφορές στο στίγμα της υποψηφιότητάς του ως επικεφαλής του νέου φορέα, καθώς και στο έργο του ως υπουργού. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μανιάτης είναι Μηχανικός και Πανεπιστημιακός και από το 2004 εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ενώ διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015 στην κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ο ρόλος και ο στόχος της κεντροαριστεράς

Μιλώντας για το εγχείρημα που κυοφορείται τον τελευταίο καιρό και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανάδειξη του επικεφαλής μέσα από την εκλογική διαδικασία ο κ. Μανιάτης σημείωσε: «Γίνεται μια προσπάθεια εδώ και πολύ καιρό να ενώσουμε τις δυνάμεις που συγκροτούν την ελληνική σοσιαλδημοκρατία και να εκφραστούν μέσα από μια προοδευτική παράταξη. Είναι ένα εγχείρημα που βασίζεται στην ανάγκη της κοινωνίας να βρει προτάσεις σε στέρεες βάσεις ικανές να μας κάνουν να ξεφύγουμε από την δημοσκοπική στασιμότητα του 7% σε υπερδιπλάσιο ποσοστό και η Κεντροαριστερά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις». Κληθείς να απαντήσει αν είναι εφικτό να «περιφρουρηθεί» ο χώρος της Κεντροαριστεράς τον οποίο …εποφθαλμιούν  η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μανιάτης απάντησε: «Είναι γεγονός ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να σφετεριστούν τον δρόμο της Κεντροαριστεράς. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει . Με την εκλογή του επικεφαλής και μετά το συνέδριό μας είναι βέβαιο ότι η ΔΗΣΥ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σ’ ότι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών η εκτίμησή του είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει και την τελευταία ημέρα της θητείας της.

Πολιτικός πολιτισμός και αξιοπιστία λόγων και έργων συνθέτουν την υποψηφιότητα Μανιάτη

Αναφερόμενος στο στίγμα της υποψηφιότητάς του σημείωσε πως το συνθέτουν ένας νέος πολιτικός πολιτισμός και η αξιοπιστία λόγων και έργων: « Θέτω στην κρίση των πολιτών την επαγγελματική μου πορεία, το ακαδημαϊκό μου έργο και το έργο μου ως υπουργός. Άσκησα διοίκηση με γνώμονα τον πολιτικό πολιτισμό, κοινωνικό πρόσημο και σύγχρονο προοδευτικό πατριωτισμό». Εξηγώντας ο κ. Μανιάτη ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις απέφεραν 40 εκ. ευρώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και πως από τις κοινωνικές πολιτικές του επωφελήθηκαν 700.000 οικογένειες με το Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα 50.000 νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που έχουν εξοικονόμηση ενέργειας 300 – 400 ευρώ. Επίσης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής είναι το μειωμένο κατά 70% ρεύμα σ’ όλους τους Φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης. Σ’ ότι αφορά τον πατριωτικό χαρακτήρα του έργου του να σημειώσουμε ότι επί Μανιάτη σχεδιάστηκε η συμφωνία για αγωγό ΤΑΡ, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med με το Ισραήλ, ο κάθετος άξονας AGB. Επίσης έγινε μια μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρα μας.

Επί Μανιάτη άνοιξε ο φάκελος «Ελληνικά Πετρέλαια»

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης μέχρι το 2010 ο φάκελος «Ελληνικά Πετρέλαια», ένα τεράστιο ενεργειακό χαρτί της χώρας, παρέμεινε κλειστός: «Το 2011 κάναμε το πρώτο βήμα με τον νόμο 4001/2011. Νομοθετήσαμε διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες και συστήσαμε εθνικό φορέα για την αξιοποίηση των ελληνικών πετρελαίων Προκηρύξαμε τους πρώτους διαγωνισμούς για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και του Ιουνίου και το 2014 προκηρύξαμε 3 διαγωνισμούς για τα χερσαία οικόπεδα Άρτα, Πρέβεζα», όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης μόνο ο διαγωνισμό για το θαλάσσιο οικόπεδο Πατραϊκού- Ιόνιο έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει εργολάβος. Για τα χερσαία οικόπεδα δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις.

Η επένδυση του Ζεόλιθου στην Θράκη σταμάτησε γιατί ήταν με απευθείας ανάθεση

Το «Ε» έθεσε στον κ. Μανιάτη το ερώτημα για την επένδυση του Ζεόλιθου στα Πετρωτά του Έβρου καθώς με εντολή του είχε σταματήσει παρότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε δώσει περιβαλλοντική άδεια: «Καμιά υπηρεσία και κανένα Νομικό συμβούλιο του κράτους δεν επιτρέπει την απευθείας ανάθεση. Προσφύγαμε στην δικαιοσύνη για να προχωρήσει ανοιχτός διαγωνισμός. Πιστεύουμε στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται με διαφάνεια μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς», ήταν η απάντησή του.

Τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές και της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη

Με αφορμή δε του ζητήματος που πρόεκυψε με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής η άποψή του είναι: «Η εταιρεία έχει αδειοτήσεις από το 2013 με πολύ αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχουν εξεταστεί και από το ΣτΕ. Δεν επιτρέπεται να σταματά μια επένδυση που έχει 3 αδειοδοτήσεις». Σ’ ότι δε αφορά την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη για την οποία οι φορείς της Θράκης είναι αρνητικοί ο κ. Μανιάτης τόνισε: «Πρέπει να αξιοποιούμε τον ορυκτό μας πλούτο θέτοντας όμως τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό έχω προτείνει να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στην Βουλή με θέμα την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, να ακουστούν απόψεις και να διαμορφωθεί έτσι ένας εθνικός σχεδιασμός.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συναγερμός» για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή: Πώς βλέπει την κατάσταση η κυβέρνηση και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

Οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο γ…