Μετά το Αυγουστιάτικο Μουσικό Οδοιπορικό, ο Διοικητής του Σώματος διοργάνωσε έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς στη Λέσχη Αξιωματικών
Συνεργασία με λαογραφικούς συλλόγους της Θράκης και μια σπάνια συμμετοχή στις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας έκθεσης στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης είχε η διοίκηση του Δ’ Σώματος Στρατού. Μετά το ομολογουμένως εντυπωσιακό Αυγουστιάτικο Μουσικό Οδοιπορικό με 62 μουσικούς όλων των στρατιωτικών τμημάτων του Δ’ ΣΣ να παρουσιάζουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε πέντε σημεία στην Θράκη, ήρθε η συμμετοχή στις παράλληλες εκθέσεις των Γιορτών. Όπως και οι πέντε συναυλίες στο φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου ένωσαν τις περιοχές δικαιοδοσίας του Δ’ ΣΣ σε όλη την Θράκη, έτσι και η έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, που λειτούργησε καθ’ όλη την διάρκεια των Γιορτών του παραδοσιακού οικισμού της Ξάνθης, ένωσε τις διαφορετικές ενδυματολογικές παραδόσεις των περιοχών της Θράκης.
Μια πολύχρωμη πολιτιστική έκθεση με φορεσιές από όλη την Θράκη
Στο φουαγιέ της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης οι υπεύθυνοι του Σώματος ανέπτυξαν για μία εβδομάδα μια πρωτότυπη και καλαίσθητη έκθεση με παραδοσιακές φορεσιές σε συνεργασία με αρκετούς λαογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Οι φορεσιές που εκτέθηκαν καλύπτουν τις περισσότερες από τις καταγωγές και παραδόσεις των κατοίκων της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και ήδη από την πρώτη μέρα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο του προσωπικού αλλά και των επισκεπτών της πόλης, αφού ήταν ορατή σε όποιον διερχόταν από τον χώρο της κεντρικής πλατείας. Μια πολύχρωμη διαδρομή από το Ορμένιο, το βορειότερο σημείο της Ελλάδας, μέχρι την Ξάνθη μέσα από 27 διαφορετικές παραδοσιακές φορεσιές τις οποίες φιλοξένησε η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Το φουαγιέ στο ισόγειο της ΛΑΦΞ πήρε χρώμα από την συνεργασία του Δ’ ΣΣ με 11 συλλόγους από την ευρύτερη περιοχή. Στολές παραχώρησαν: ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Πύργου, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ριζίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή», ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Οινόης Ορεστιάδας «Το Κρασοχώρι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Χειμωνίου «Τα Ζαλουφιώτικα», ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Τα δίδυμα τείχη», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυχερού, ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης, ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» και ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης». Γαμπριάτικες, νυφικές, γιορτινές, αστικές και καθημερινές φορεσιές από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, φορεσιές των Πομάκων της περιοχής, άλλες πιο απλές και άλλες με περίτεχνα κεντίδια και διακοσμητικά.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ