Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Tο Μονοπάτι Πολιτισμού της Ξάνθης άρχισε να… ξεκαθαρίζει

Tο Μονοπάτι Πολιτισμού της Ξάνθης άρχισε να… ξεκαθαρίζει

0
monopatipolitismou ergasies

Ξεκίνησαν οι καθαρισμοί του μονοπατιού από τον Λειβαδίτη, ώστε να αποφευχθούν χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα

Κάλεσμα για δημιουργία εθελοντικών ομάδων καθαρισμού – Την άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η συνολική διάνοιξη των 75 χλμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο Μονοπάτι Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται στην Ξάνθη με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συνεργασία του δήμου Ξάνθης και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος πέρα από επαγγελματικούς καθαρισμούς και σηματοδοτήσεις, προβλέπεται η δημιουργία εθελοντικών ομάδων για σημειακούς καθαρισμούς σε κάποια τμήματα του μονοπατιού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να προαχθεί η συλλογικότητα και η συνδρομή όλων στην προστασία του περιβάλλοντος, την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.

Κάλεσμα για την δημιουργία εθελοντικών ομάδων

Ο δήμος Ξάνθης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καλούν μέλη φορέων, πεζοπορικών και ορειβατικών συλλόγων, ομάδων διάσωσης, προσκόπους, φοιτητές και επαγγελματίες του ευρύτερου τουριστικού τομέα και γενικότερα οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει στις εθελοντικές ομάδες καθαρισμού τμημάτων του μονοπατιού να δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο: 25413 50802 κατά τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ 9:00 – 14:00. Εξάλλου, από τις δράσεις προώθησης του προγράμματος που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ξάνθη, είχε τονιστεί η ανάγκη να καταστεί το Μονοπάτι Πολιτισμού μια υπόθεση της κοινωνίας συνολικά, η οποία μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλώς από την ορθή χρήση και προβολή του τόσο σε επίπεδο φυσιολατρικό και περιβαλλοντικό, όσο και σε επίπεδο τουριστικό και γενικότερα οικονομικό.

Ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργασίες καθαρισμού στον Λειβαδίτη

monopatipolitismou katharismoiΤο «Ε» παρακολούθησε και προέβαλε το θέμα εξαρχής, ενώ τον Ιούλιο είχαμε δημοσιεύσει ότι μετά από μία πολύμηνη γραφειοκρατική καθυστέρηση και επανυποβολή της πρότασης, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι εργασίες. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2016 είχαν γίνει οι πρώτες συναντήσεις και διαδικασίες για την πιστοποίηση ενός μονοπατιού 75 χλμ που θα διατρέχει την Ξάνθη, το οποίο θα αποτελέσει το 2ο στην Ελλάδα και μόλις το 13ο σε ολόκληρη την Ευρώπη με αντίστοιχη υψηλού επιπέδου πιστοποίηση. Η αίτηση του δήμου Ξάνθης για ένταξη ενός μονοπατιού στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2014. Από τότε ξεκίνησε μια παραγωγική συνεργασία και επικοινωνία ανάμεσα στον δήμο και την Ελληνική Εταιρεία, που οδήγησε στα σεμινάρια που έλαβαν χώρα την άνοιξη του ’16 στην πόλη μας για την παροχή τεχνογνωσίας από εκπροσώπους της European Ramblers Association (Ευρωπαϊκή Ένωση Πεζοπορίας) στην πιστοποίηση μονοπατιών. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και η διασύνδεσή του με την τοπική επιχειρηματικότητα. Το νέο ΦΕΚ της κυβέρνησης αναφορικά με το πρόγραμμα ζητούσε νέα δεδομένα, καθυστερώντας τις εγκρίσεις. Από την προηγούμενη εβδομάδα όμως οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν από την περιοχή του Λειβαδίτη, προκειμένου τα συνεργεία να κατεβαίνουν σταδιακά χαμηλότερα και να αποφύγουν τυχόν χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί η διασύνδεσή του με την πόλη της Ξάνθης

monopatipolitismou vlastisiΌπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος των εργασιών, χαρτογράφος Ηλίας Γερμαντζίδης, την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες καθαρισμού από ένα εξαμελές συνεργείο, που αποτελείται σε πρώτη φάση από συμβασιούχους του δήμου Ξάνθης με επικεφαλής τον Αλέκο Τσιλογεώργη, οδηγό βουνού. Με αλυσοπρίονα και κλαδευτήρια επιδιώκεται σε πρώτη φάση ο καθαρισμός από την πυκνή βλάστηση, ενώ ένα μέρος του μονοπατιού μήκους περίπου 12 χλμ θα δοθεί εργολαβικά σε συνεργείο, καθώς απαιτεί σκληρό καθαρισμό με ειδικό εξοπλισμό. Ενώ αρχικά το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί πριν τον χειμώνα, η καθυστέρηση που δημιουργήθηκε μεταθέτει τα εγκαίνια του μονοπατιού στα τέλη της άνοιξης. Το μονοπάτι σ’ αυτή του την μορφή θα καλύπτει κυρίως την περιοχή της Σταυρούπολης, του Καρυοφύτου και του Δασικού Χωριού, ενώ υπάρχει σχεδιασμός ώστε να αποτελέσει μια κυκλική διαδρομή που θα συνδέεται με την πόλη και τα μοναστήρια της καθώς και με το Μονοπάτι της Ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς που ασχολούνται με την ορειβασία στην πόλη μας δεν είδαν θετικά την διασύνδεση των κοντινών διαδρομών με τα Μονοπάτια Πολιτισμού και την ένταξή τους στο πρόγραμμα, κάτι που θα συντελούσε στην περαιτέρω προβολή της περιοχής όχι μόνο με πιο απαιτητικές ορεινές διαδρομές, αλλά και με ευκολότερες και προσβάσιμες σε περισσότερο κόσμο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…