Καθαρισμός από το δήμο
Παρότι δεν είναι υποχρέωση του δήμου Ξάνθης όπως και των υπολοίπων δήμων βεβαίως, συνεργείο που ορίστηκε από αυτόν, καθάριζε σημεία της πόλης από διαφημιστικές αφίσες διαφόρων εκδηλώσεων, διάφορα κόντρα πλακέ και πανό που με μεγάλη ευκολία τοποθετούνται.
Όλη αυτή η ιστορία είναι παλιά και ξεκινάει από το πνεύμα ανοχής των δήμων. Οι οποίοι εν γνώσει τους κάνουν «τα στραβά μάτια» στην αυθαιρεσία αυτή, η οποία μάλιστα γίνεται χωρίς να το γνωρίζει ο δήμος. Απλά οι δήμοι ένα πρωί βλέπουν τους δρόμους και άλλα σημεία γεμάτα από πανό και αφίσες. Τα οποία διαφημιστικά αυτά υλικά τοποθετούνται αυθαίρετα όπου βολεύει. Ενίοτε και με ζημιά των δέντρων, των φωτιστικών σωμάτων και άλλων σημείων.
Μάλιστα τόση είναι η εξάπλωση του φαινομένου, κυρίως στο δήμο Ξάνθης όλο το χρόνο, περισσότερο δε το καλοκαίρι που προκαλεί απορία η ανοχή.
Γ.Δ.
Η αλήθεια
Εκτός όμως της απορίας των δημοτών για το μέγεθος της ανοχής των δήμων, την ίδια απορία και ερωτηματικά προξενεί το γεγονός ότι ο δήμος πληρώνει ημερομίσθια για να κάνει την αποξήλωση!! Δηλαδή και βρωμίζουν την πόλη, την ασχημίζουν και τα βγάζει ο δήμος ξοδεύοντας χρήματα. Το κακό είναι διπλό δηλαδή.
Όμως ευθύνεται ο κάθε δήμος για την εξέλιξη αυτή διότι δεν θέλει να εφαρμόσει τον νόμο και να τιμωρήσει τους παρανομούντες με την επιβολή προστίμου. Κι αυτό το κάνει εν γνώσει του και για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.
ΒΗΜΑ και ΝΕΑ
Επανακυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα οι δύο ιστορικές εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ. Κυκλοφόρησαν μετά από μια μικρή διακοπή μίας εβδομάδας για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Νομικό πλαίσιο που είχε σχέση με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μάλιστα τόσο το Βήμα όσο και τα Νέα κυκλοφόρησαν με τη σημείωση: Περίοδος δεύτερη και αριθμό φύλλου από το 1.
Δεν θα αναφερθούμε εδώ για την ιστορία και προσφορά των δύο εφημερίδων στη Δημοκρατία και ελευθεροτυπία της χώρας. Αυτά είναι γνωστά ήδη. Σημειώνουμε μόνον την μεγάλη προσφορά των εργαζομένων στη διάσωση των δύο εντύπων. Ο ρόλος τους και η βοήθεια ήταν καταλυτική.
Γ.Δ.
Νεαρές κυρίες και δεσποινίδες της Ξάνθης σε φωτογράφιση ψηλά προς τη Μονή Παναγίας
Αποχώρηση Σαββίδη από τη Eurobank
Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία χρόνων, απεχώρησε από το κατάστημα της Eurobank στην οδό Βόγδου ο Άρης Σαββίδης. Η αποχώρησή του έγινε πριν λίγο καιρό και τον αντικατέστησε στη διευθυντική θέση ο κ. Χρήστος Κρουστάλλης. Ο Σαββίδης υπήρξε ένα στέλεχος της τράπεζας με εξωστρέφεια, δυναμικός, ευφυής και με φιλικές σχέσεις και διάθεση προς τους πελάτες.
Με την ευκαιρία ευχόμαστε στο νέο διευθυντή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του.
Γ.Δ.
Περί κληροδοτημάτων
Έχουμε ασχοληθεί κατά το παρελθόν με τα διάφορα κληροδοτήματα του δήμου Ξάνθης. Συμπολίτες μας οι οποίοι διακατέχονται από πνεύμα προσφοράς και αγάπης προς τη γενέθλια γη, να προσφέρουν ένα ή περισσότερα ακίνητα στο δήμο ή Μητρόπολη για να χρησιμοποιηθούν ή αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο. Και ναι μεν η χειρονομία είναι αξιέπαινη από κάθε άποψη, υπάρχει μία όμως κρίσιμη παράμετρος. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ορθή αξιοποίηση του κληροδοτήματος. Κι αν μεν είναι σωστή, τότε υπάρχει θετικό πρόσημο και ικανοποιείται και η υστεροφημία και επιθυμία του δωρίζοντος, ενώ εάν δεν συμβεί αυτό και το προσφερθέν ακίνητο απαξιώνεται εγκαταλελειμμένο, ε, τότε υπάρχουν ευθύνες που θα πρέπει ν’ αποδοθούν.
Και οι ευθύνες βαραίνουν την δημοτική αρχή που δεν φροντίζει για τη σωστή αξιοποίηση του κληροδοτούμενου ακίνητου.
Δυστυχώς στην πόλη μας έχουμε τέτοιες περιπτώσεις.
Γ.Δ.
Κερδισμένος ο δήμος Μύκης
Οι καλές σχέσεις και επαφές του Δημάρχου Μύκης με τους Βουλευτές Ξάνθης αποδίδουν καρπούς, την στιγμή που κάποιοι άλλοι Δήμαρχοι του νομού δεν θέλουν πολλά-πολλά με την αντίπαλη πολιτική παράταξη. Μετά την πρόσφατη έκτακτη επιχορήγηση 310.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, τις οποίες καρπώθηκε ο δήμος μετά την ένταξή του στους μικρούς ορεινούς δήμους, ήρθαν άλλες 150.000 ευρώ για τις θεομηνίες του 2016. Όπως είχαμε γράψει στο φύλλο της Τρίτης 22 Αυγούστου, οι 310.000 ευρώ δεν αφορούν κάτι συγκεκριμένο, αλλά προορίζονται για την κάλυψη αναγκών του δήμου. Σε μια εποχή που τα χρήματα από τον κρατικό κορβανά έχουν περιοριστεί κατά πολύ για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάποιοι συνεργάζονται με βουλευτές και υπουργεία και απολαμβάνουν αυτά που τους αναλογούν, ενώ άλλοι επιλέγουν να φανούν αρεστοί στο κόμμα από το οποίο στηρίζονται. Και ενώ στο φύλλο της Τρίτης αναφέραμε ότι ο δήμος Μύκης είναι εν αναμονή των πιστώσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε σχέση με τις ζημιές από τις θεομηνίες του 2016, ήρθε την επόμενη μέρα η υπογραφή του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για έγκριση του ποσού. Για την απορρόφηση των χρημάτων έχει κατατεθεί προμελέτη στο υπουργείο για τρία έργα, προκειμένου να εγκριθούν και να προχωρήσει η υλοποίησή τους που αφορά κυρίως έργα οδοποιίας και αντιστήριξης για τις κατολισθήσεις, που αποτελούν συχνό φαινόμενο στην ορεινή Ξάνθη. Όσο μικρά κι αν φαίνονται τα ποσά, που κάποιοι βλέπουν με απαξίωση αφού έμαθαν σε επταψήφια νούμερα και άνω, μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Εκτός κι αν μοναδικός σκοπός ενός δήμου είναι να συγκεντρώνει χρήματα στο αποθεματικό του.
Χ.Δ.
Χρήματα εκεί που υπάρχουν ανάγκες
Μετά την αναφορά της στήλης στο χθεσινό φύλλο στο θέμα των φετινών πυρκαγιών, αναγνώστης του «Ε» επικοινώνησε για να καταθέσει την δική του εμπειρία. Μιλώντας πριν δύο εβδομάδες με διοικητή της μονάδας που είναι υπεύθυνη για την συντήρηση των αεροσκαφών Canadair κατά την διάρκεια κατάσβεσης των πολλών εστιών σε όλη την χώρα, όταν τον ρώτησε πόσα αεροσκάφη λειτουργούν έμαθε ότι από ένα κατάφεραν να πετάξουν και δεύτερο. Ο λόγος: η έλλειψη ανταλλακτικών, αφού οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες νωρίτερα, αλλά και λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας που απαιτούν οι δημόσιοι διαγωνισμοί. Και φτάνουμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι να κλαίμε πάνω από τα καμένα και να ψάχνουμε τι φταίει και την επόμενη χρονιά να μην έχει δοθεί λύση σε τίποτα. Προτιμότερη θα ήταν η αγορά ενός νέου τέτοιου τύπου αεροσκάφους από να σπαταλούνται χρήματα από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Χρήματα για να λειτουργήσει το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, για να διοργανωθεί από τον τάδε δήμο η γιορτή μελιτζάνας και να δίνονται χιλιάδες ευρώ για να τραγουδήσει η Σούλα Μπούλα και ένα σωρό άλλα. Κάποιοι αναφέρουν ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία η ΕΕ έδωσε στην Ελλάδα 1,2 δισ. ευρώ για πυροπροστασία. Άγνωστο πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα. Κάποια αεροσκάφη πάντως υπάρχουν και διακοσμούν τις αποθήκες της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας χωρίς να είναι σε θέση να πετάξουν. Ας ελπίσουμε του χρόνου τέτοιο καιρό να μην λέμε πάλι τα ίδια.
Χ.Δ.
Αυτός είναι ο …καημός τους!
Θα περίμενε κάνεις περισσότερη υπευθυνότητα αλλά και σοβαρότητα από τους αυτοδιοικητικούς μας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους. Δεν μπορεί για παράδειγμα να υπάρχουν τόσα προβλήματα στην περιφέρεια, να μην γίνεται ούτε ένα έργο στην Ξάνθη και το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Μέτιου με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη να είναι πώς θα πειστεί ο κ. Ζαγναφέρης να ξανακατεβεί στις εκλογές ως αντιπεριφερειάρχης και μάλιστα να αναλάβει να καταρτίσει ψηφοδέλτιο …νίκης! Δηλαδή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα επανεκλεγούν! Αυτό είναι το ζητούμενο κι ενώ είναι ακόμη στη μέση της θητείας τους και όχι πως θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις την επανεκλογή τους! Αλλά μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα …αφού τον πρώτο λόγο έχει ο κομματικός μηχανισμός! Τι να λέμε τώρα…
Ας ελπίσουμε όμως ότι ο κόσμος της ΑΜΘ δεν τρώει …κουτόχορτο!
Μ.Ξ.
Η κληρονομιά του Χασιρτζόγλου
Στο χθεσινό μας φύλλο έχουμε ένα ρεπορτάζ που αφορά την κληρονομιά του Μένανδρου Χασιρτζόγλου στον δήμο Ξάνθης. Ο διαπρεπής αυτός Ξανθιώτης, απόγονος της μεγάλης οικογένειας Χασιρτζόγλου που άφησε μνήμη ευεργετών αλλά και έναν δήμαρχο στην πόλη, στη διαθήκη του άφησε κληρονομιά ένα κτήριο στον δήμο Ξάνθη υπό τον όρο να στεγαστεί παιδικός σταθμός. Από το 2012 που εκτελέστηκε η διαθήκη και ήρθε στην κατοχή του δήμου το κτήριο, δεν έγινε τίποτε. Όπως είπε ο δήμαρχος το άφησε στην νομική υπηρεσία και δεν γνώριζε λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή όμως είναι σε διαδικασία αγοράς κτηρίου για νέο παιδικό σταθμό. Δηλαδή έχουμε κτήριο που μπορούμε με μικρό κόστος να το διαμορφώσουμε και ψάχνουμε άλλο…
Και ερωτώ: Έχει άδικο η αντιπολίτευση να κατηγορεί χρόνια τώρα την δημοτική αρχή ότι δεν αξιοποιεί την περιουσία του δήμου;
Μ.Ξ.