Σχόλια 03/08/17

0
panagiotidis xeirotonia

Πότε;

Η Ευρώπη, το σπίτι μας τυπικά και ουσιαστικά, ¨χτυπάει¨ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα η Ευρωζώνη βρίσκεται αυτή την περίοδο σε υψηλά πενταετίας. Τα στοιχεία βέβαια δίνονται από την Eurostat και δε χωρούν αμφισβήτησης. Τώρα γιατί η αναφορά αυτή από τη στήλη; Μα γιατί η Ευρώπη πάει οικονομικά μπροστά εκτός της… Ελλάδας! Έτσι, διαπιστώνεις την ανάπτυξη των άλλων χωρών και παράλληλα βλέπεις τη χώρα σου να μένει πίσω. Χρόνια τώρα η ίδια δυσάρεστη εικόνα, η ίδια στασιμότητα από τη μια και υπερφολόγηση από την άλλη. Και σε πιάνει θλίψη και το παράπονο πότε επιτέλους θα βγει τούτη η άμοιρη χώρα από τις δυσκολίες; Και τι φταίει που αργεί να έρθει αυτή η ανάπτυξη, οι δουλειές, η υπερηφάνεια; Πότε;

Γ. Δ.

Τουριστικό μέλλον

Βεβαίως και είναι εμφανής η αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών στην Περιφέρειά μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μία θετική προοπτική που την δεχόμαστε όλοι με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρότι δεν έχει την ίδια απόδοση σε όλους τους νομούς. Εξάλλου κάθε νομός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αυτές τις ιδιαιτερότητες λοιπόν σιγά-σιγά θα πρέπει να κάνουμε γνωστές ως τουριστικό προϊόν οι άλλοι νομοί για να προσελκύσουν κι αυτοί τουρίστες. Ο οποίοι μπορεί να είναι λιγότεροι, αλλά διαθέτουν άλλα ποσά για την ικανοποίηση των ενδιαφερόντων τους. Ας τα έχουν υπόψιν τους αυτά όσοι σχεδιάζουν το τουριστικό μέλλον του τόπο μας.

Γ. Δ.

Έλλειψη σχεδίου

Με θλίβει η διαπίστωση, έλεγε προχθές στην πορεία γνωστός συμπολίτης, ότι στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απουσιάζει το σχέδιο για υλοποίηση έργων σημαντικών. Οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, ασχολούνται με την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων. Μα αυτά είναι αρμοδιότητα των αντιδημάρχων που υπάρχουν και άφθονοι. Οι επικεφαλής, οι δήμαρχοι πρέπει να προγραμματίζουν και επεξεργάζονται τα ουσιαστικά θέματα, αυτά που καθορίζουν το μέλλον του κάθε τόπου. Αυτό απουσιάζει στην πράξη, παρότι πολλά λόγια λέχτηκαν προεκλογικά και ανάλογες υποσχέσεις δόθηκαν. Όλα έμειναν λόγια.

Δυστυχώς ο φίλος συμπολίτης έχει απόλυτο δίκιο. Κι αυτό ισχύει για όλους τους δήμους, κυρίως για τον Μητροπολιτικό που διαθέτει πόρους και προσωπικό!

Γ. Δ.

Προς δικτατορία

Αντί δικών μας σχολίων παραθέτουμε δηλώσεις για τις ενέργειες και αποφάσεις του Νικολάς Μαδούρο στην πολύπαθη Βενεζουέλα.

Το Ευρωκοινοβούλιο

«Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε αυτές τις εκλογές. Είναι σαφές πως το σημερινό καθεστώς προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Μία Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης» για τη Βενεζουέλα, ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Κομισιόν, καταδικάζοντας «την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας». «Αυτή η προσομοίωση εκλογών του Μαδούρο είναι ακόμα ένα βήμα προς τη δικτατορία. Δεν αποδεχόμαστε καμία παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», σχολίασε μέσω twitter η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. Ακόμη, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βενεζουελάνικου πετρελαίου (800.000 βαρέλια αργού από τα 1,9 εκατ. που παράγονται ημερησίως), έχουν ήδη προαναγγείλει κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα. Τη Συντακτική Συνέλευση ωστόσο καταδίκασαν σθεναρά και πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες παραδοσιακά απρόθυμες να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο με την Ουάσιγκτον. Η Αργεντινή, το Μεξικό, το Περού, η Κολομβία, η Βραζιλία, ο Παναμάς αλλά και ο Καναδάς.

Σημείωση: Η ελληνική κυβέρνηση ακόμη δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση ή σχόλιο για τις αντιδημοκρατικές ενέργειες του Μαδούρο.

Γ. Δ.

Πολιτικό

Η άποψη πολλών νεοελλήνων για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι διχασμένη. Για κάποιους είναι αρνητική, ¨προδοτική¨, για κάποιους τελείως αντίθετη. Ο Βενιζέλος όπως αξιολογήθηκε πρόσφατα είναι κορυφαίος πολιτικός της γενιάς του, από όλο το πολιτικό τόξο. Ξεχώρισε ιδιαίτερα το ότι προτίμησε να ρίξει το βάρος στη διάσωση και διακυβέρνηση της χώρας από το να προστατεύσει το πολιτικό του κεφάλαιο και την παράταξή του. Η στάση του ήταν εθνική. Αυτό όμως αρκετοί στο Πασόκ δεν το κατάλαβαν ή δεν τους άρεσε και τον κατηγόρησαν. Ο χρόνος και τα γεγονότα τον δικαίωσαν απόλυτα. Αποτελεί δε σήμερα, κατά την εκτίμηση όλων, πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο του μεσαίου Αστικού χώρου.

Γ. Δ.

Νέος κληρικός στην Σταυρούπολη

Στις 27 Ιουλίου, ημέρα και της ονομαστικής εορτής του Μητροπολίτη Ξάνθης, χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό διάκονος ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης. Την περασμένη Κυριακή, 30 Ιουλίου, ο μέχρι πρότινος πρωτοψάλτης του Ναού της Ευαγγελιστρίας Σταυρούπολης από την παιδική του ηλικία, χειροτονήθηκε στην ενορία του πρεσβύτερος. Παρών και ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, που εφημέρευε στον ναό της Σταυρούπολης τα τελευταία οκτώ χρόνια, καθώς και μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών, μέλος του ΔΣ του οποίου είναι ο νεοχειροτονηθείς. Ο πατήρ Παναγιώτης, πλέον, ήταν επίσης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρούπολης «Ορφέας» και ουσιαστικά η ‘’ψυχή’’ κάθε εκδήλωσης στο χωριό, αφού παράλληλα τραγουδούσε. Γιος της Σοφίας και του Γρηγόρη Παναγιωτίδη, πρώην δημοτικού συμβούλου, θα υπηρετεί πλέον από μια άλλη, πιο υπεύθυνη θέση τους συγχωριανούς του. Του ευχόμαστε καλή δύναμη.

Χ.Δ.

Μπορεί να αλλάξει κάτι στον δήμο Ξάνθης;

Έχει καταντήσει βαρετή η συζήτηση για τις ελλείψεις των τοπικών αρχόντων, την έλλειψη ενδιαφέροντος, οράματος και ουσιαστικής προσφοράς στην πόλη της Ξάνθης από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αλλά και από την πλευρά της Αντιπεριφέρειας στον νομό. Με όποια παρέα και αν κάτσεις, όταν τεθεί ένα θέμα που άπτεται του δήμου ή της Περιφερειακής Ενότητας θα ακούσεις παράπονα, για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ, για Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, Αντιπεριφερειάρχες και πάντας τους διοικούντας. Και αναρωτιέται κανείς: αυτοί όλοι που παραπονιούνται, δεν ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές; Με τόση αγανάκτηση και απέχθεια, πώς είναι δυνατόν να εκλέγονται οι ίδιοι και οι ίδιοι, από τις ίδιες παρατάξεις και στο τέλος να μην αλλάζει τίποτα; Δεν έχει τελικά αυτή η πόλη άξιους ανθρώπους, που να την νοιάζονται, να έχουν όρεξη για δουλειά και προσφορά, να μην προέρχονται από κομματικούς σωλήνες, μικροκομματικές συντεχνίες και λοιπά συμφέροντα; Μάλλον όχι. Ή έτσι φαίνεται στην πράξη τουλάχιστον. Και ρίχνει φίλος της παρέας την πρόταση, περισσότερο για να ακούσει απόψεις: Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα κίνημα; Νέοι άνθρωποι, όχι απαραίτητα ηλικιακά, με εμπειρία και γνώση ο καθένας του αντικειμένου τους, να αναλάβουν να βγουν μπροστά και να ταράξουν τα νερά. Όχι για την τσέπη τους, αλλά για το καλό της πόλης. Δισταγμός στις απαντήσεις. Γιατί και όσοι εγνωσμένα είναι άξιοι για κάτι τέτοιο δεν θέλουν να μπλεχτούν με τον χώρο, αλλά και αυτοί που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, είναι αμφίβολο αν θα εκτιμηθούν από την τοπική κοινωνία. Ίσως τελικά, εν μέτρω, να είμαστε και άξιοι της μοίρας μας.

Χ.Δ.

Προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Γνωρίζετε κ. Ζαγναφέρη ότι στα συρτάρια της Εγνατίας εκτός φυσικά από τα τεύχη δημοπράτησης του κάθετου άξονα της Ξάνθης από το Δημάριο, που Κύριος οίδε πότε θα γίνει, βρίσκεται και μια μελέτη για την διαμόρφωση της δυτικής εισόδου της πόλης της Ξάνθης από το Βανιάνο έως την είσοδο; Πρόκειται για ένα ανταποδοτικό έργο της Εγνατίας που διεκδίκησε και πήρε όταν περιφερειάρχης ήταν ο Άρης Γιαννακίδης. Η μελέτη ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και έχει παραδοθεί στην Εγνατία. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει ένα σύγχρονο αυτοκοκινητόδρομο με κόμβους και παράπλευρους δρόμους. Θα γνωρίζετε επίσης ότι είναι ανοιχτό το μέτρο του ΕΣΠΑ για οδοποιία με 22 εκ. Τι περιμένετε λοιπόν. Ιδού η μελέτη ιδού και το ΕΣΠΑ.

Αναμφίβολα είναι καλύτερα για σας ο κόσμος της Ξάνθης να σας θυμάται γι αυτό το έργο και όχι για την προτομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

Μ.Ξ.

Νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία με αριστερό στίγμα

Στα ύψη η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που κατέθεσε ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου και το οποίο μεταξύ άλλων επαναφέρει το άσυλο στο όνομα της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Επίσης αλλάζει το τρόπο εκλογής του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο είναι ένα πισωγύρισμα και ότι ενισχύει τον κρατικό-κομματικό έλεγχο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα . Επίσης την οργή της αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει την κατάργηση της αριστείας από τα δημοτικά σχολεία και εφ’ εξής οι σημαιοφόροι να ορίζονται με κλήρωση. Τώρα αν αυτό δεν είναι αριστερή ιδεοληψία τι άλλο είναι; Δηλαδή είναι τόσο κακό να επιβραβεύεται η προσπάθεια των μαθητών;

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

2i fasi dimotikou kolimvitiriou

Το Δημοτικό κολυμβητήριο όπως φτιάχτηκε αργότερα. Πρόκειται για τη 2η φάση του.

(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…