Παρότι ο νόμος για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών κατοικίδιων έχει γίνει αυστηρότερος με ‘’τσουχτερά’’ πρόστιμα, οι παραβάσεις συνεχίζονται
Κική Τσάκου: «Έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να μην εξετάζουμε ζώα χωρίς σήμανση (τσιπ), ιδίως όταν τα φέρνουν ανήλικα παιδιά»
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει γίνει φιλόζωη. Τουλάχιστον φαινομενικά, αφού πλέον σπάνια ανάμεσα σε μερικούς ανθρώπους που θα συναντήσεις στον δρόμο δεν θα βρεις κάποιον να κρατάει συνήθως ένα σκυλάκι. Το σκυλάκι βέβαια κάποιες φορές μπορεί να είναι και… σκύλαρος. Και αν μεν υπάρχει κάποια αυλή και το συμπαθές τετράποδο απολαμβάνει της περιποίησης που του αρμόζει, έχει καλώς. Όταν όμως συναντώνται γερμανικοί ποιμενικοί, που και εξ ορισμού είναι για να ποιμαίνουν, να είναι κλεισμένοι μέσα σε ένα διαμέρισμα, τότε μόνο λύπηση μπορείς να νιώσεις για το ‘’ζωντανό’’. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα καταγράφεται μια τάση στις μικρότερες ηλικίες, παιδιά στην εφηβεία, να κυκλοφορούν είτε με το λουρί, είτε αγκαλιά με ένα σκύλο. Εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ράτσες που επιλέγονται κατέχουν τα πίτμπουλ. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και η Ξανθιώτισσα κτηνίατρος Κική Τσάκου.
Κ. Τσάκου: «Έχω αρνηθεί πολλές φορές ακρωτηριασμούς σε ανήλικα παιδιά που φέρνουν τον σκύλο τους»
Ο Ν.4039/2012 μετά και τις αλλαγές που έγιναν το 2014 είναι ιδιαίτερα αυστηρός για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, προβλέποντας για τους παραβάτες πρόστιμα που ξεκινούν από τα 100 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 30.000. Η έλλειψη συστηματικών ελέγχων όμως δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει διάφορους ασυνείδητους δήθεν φιλόζωους να προβαίνουν σε βαρβαρότητες και παράνομες πράξεις εις βάρος των ζώων τους. Το «Ε» συνομίλησε για το θέμα με την κτηνίατρο Κική Τσάκου, η οποία σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από την Αστυνομία και το Δασαρχείο, ενώ τα στοιχεία των ιδιοκτητών εγκαταλελειμμένων ζώων αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και τις διωκτικές αρχές. Η κα Τσάκου ήταν κάθετη στο θέμα της σήμανσης (τοποθέτησης τσιπ), με την οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ταυτοποιηθεί το ζώο και ο ιδιοκτήτης, αφού αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το τηλέφωνο επικοινωνίας αλλά και ο αριθμός ταυτότητας και το ΑΦΜ. Επομένως ιδιοκτήτης κάποιου κατοικίδιου μπορεί να είναι βάσει νόμου μόνο κάποιος ενήλικος. «Συμβαίνει πολλές φορές να έρχονται στο ιατρείο ανήλικα παιδιά, κάποιες φορές και παρέες εφήβων που έχουν αγοράσει όλοι μαζί τον σκύλο, και να ζητούν περίθαλψη, εμβολιασμό ή ακόμη και ακρωτηριασμό. Χωρίς να έχω στοιχεία κατοικίας, δεν προχωρώ σε καμία πράξη, γιατί γνωρίζουμε περιπτώσεις που ένα ζώο μπορεί να ζει απομονωμένο σε μια αποθήκη σε άσχημες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια. Ο ακρωτηριασμός σε ουρά και αυτιά είναι μια μόδα κυρίως στα πιτμπουλ, τα οποία έχουν συνηθίσει να βλέπουν σε αυτή την μορφή οι νεαροί ιδιοκτήτες τους, λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους σε παράνομες κυνομαχίες.
«Μπορούμε και πρέπει να απαιτούμε να τσιπαριστεί ένα κατοικίδιο πριν κάνουμε οτιδήποτε»
Η κα Τσάκου δεν έκρυψε ότι παρόλο που υπάρχει μια ‘’γραμμή’’ μεταξύ των κτηνιάτρων της πόλης μας να απαιτούν την σήμανση των ζώων, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των συναδέλφων. «Φαινόμαστε ‘’κακοί’’ και απαιτητικοί πολλές φορές, αλλά αυτά είναι το σωστό για το ζώο και το ασφαλές και νόμιμο και για μας τους ίδιους», δήλωσε η νεαρή κτηνίατρος. Πολλές φορές έχει νοσηλεύσει και περιποιηθεί τραυματισμένα ζώα που έφτασαν στο ιατρείο της, τα οποία αν εμφανίζουν σημάδια κακοποίησης ή ακρωτηριασμού δεν τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες, παρά ειδοποιεί την Αστυνομία η οποία επιλαμβάνεται του θέματος.
Τι προβλέπει ο νόμος
Μερικές βασικές αρχές που προβλέπει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώου συντροφιάς είναι ότι πρέπει να ενημερώνουν τον κτηνίατρό τους για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων. Να γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους. Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής, ακόμη και για ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών. Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, καθώς δεν είναι δυνατόν στους χώρους αυτούς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ευζωίας των ζώων.
Τα κύρια πρόστιμα αφορούν απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμού και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου (100 ευρώ), παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (300 ευρώ), εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα (300 ευρώ). Εκεί που τα πρόστιμα γίνονται ιδιαίτερα ‘’τσουχτερά’’ είναι στην εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία (10.000 ευρώ ανά ζώο), στην διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του (20.000 ευρώ ανά ζώο), κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου (30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό).
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ