Ο αρχηγός της ΝΔ επισκέφτηκε την ιχθυόσκαλα της Καβάλας στις 6.30 το πρωί. Παρουσίασε τις θέσεις του για τον πρωτογενή τομέα
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση – Περιοδεία στην Θάσο. Επισκέφτηκε τις καμένες εκτάσεις το χωριό Καζαβίτι. Δημαρχόπουλος και Αμοιρίδης για τον Μητσοτάκη στην Καβάλα
Διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία πραγματοποιεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατία Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτο σταθμό την Καβάλα και συγκεκριμένα στην ιχθυόσκαλα, την τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, όπου αφίχθη στις 6.30 το πρωί και είχε την ευκαιρία να χαιρετίσει και να συνομιλήσει για ώρα με όλους τους εργαζόμενους, τους αλιείς, τους ιχθυέμπορους, τους εξαγωγείς αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς κυρίως σ’ ότι αφορά την υπεραλίευση και της ορθολογικότερης αξιοποίησης των αλιευτικών πεδίων και παρουσίασε επιγραμματικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα για την βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής.
Στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6.30 το πρωί
Ειδικότερα στη συνάντηση που είχε με τους αλιείς, ιχθυεμπόρους και εξαγωγείς ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι πόροι για να αξιοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα που θα σας υποστηρίξει να μειώσετε το κόστος παραγωγής σας. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσε πιλότο για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά η απορροφητικότητα τους είναι εξαιρετικά χαμηλή σχεδόν 40% μπορεί όμως αν αξιοποιηθεί σωστά να υποστηρίξει δράσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του κόστους της αλιευτικής παραγωγής. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απαρχαιωμένο εθνικό πλαίσιο που διέπει την αλιεία», σημείωσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε μια σειρά από κοινοτικές οδηγίες που από τη φύση τους περιορίζουν την αλιευτική δράση, δεν έχουμε όμως πραγματικά δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την ακριβή κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων.Πρέπει να έχουμε μια συνεχή και επικαιροποιημένη ροή πραγματικών δεδομένων έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε ποια αλιευτικά πεδία μπορούμε να ψαρεύουμε και σε ποια όχι. Χωρίς πραγματικά δεδομένα δεν μπορούμε να προσφύγουμε στην Ε.Ε.και να συζητήσουμε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα όσα ισχύουν σήμερα. Λέμε ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, λέμε ναι στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών γιατί είμαστε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά με πραγματικά δεδομένα για τη χρήση των αλιευτικών πεδίων».
Τι είπε για την έξοδο της χώρας στις αγορές
Κληθείς να σχολιάσει την επικαιρότητα και συγκεκριμένα την έξοδο της χώρας στις αγορές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι ένα θετικό γεγονός αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από τρία χρόνια αναπτυξιακής ύφεσης, δανείστηκε ακριβά σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και βέβαια αυτή την τριετία μεσολάβησαν δυο μνημόνια με συνολική ζημία για την ελληνική οικονομία ύψους 100 δισ. ευρώ, επιβλήθηκαν αυξημένοι φόροι και εισφορές που θα τους πληρώνουν οι Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμα και το κόστος της τραγικής διαχείρισης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Καμμένου, Βαρουφάκη εξακολουθούμε και σήμερα να το πληρώνουμε. Εγώ δεν πρόκειται να πω τα ίδια που είπε ο κ. Τσίπρας όταν βγήκαμε στις αγορές το 2014. Κάθε χώρα προσδοκά να δανείζεται από τις αγορές με μια κανονικότητα πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος για πανηγύρια. Το κόστος δανεισμού είναι πάρα πολύ υψηλό, αν κάνει κάποιος την αναγωγή θα δει ότι είναι ακόμα υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που είχε πληρώσει το 2014 και βέβαια μεσολάβησαν τρία χαμένα χρόνια.Έγινε μια μεγάλη ζημιά στο σώμα της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «που θα πάρει καιρό να την αποκαταστήσουμε και μια ζημιά που θα διορθωθεί μέσα από μια πολιτική αλλαγή και μέσα από μια κυβέρνηση που θα έχει συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου, για το πως θα φέρει δουλειές στον τόπο, για το πως θα προσεγγίσει επενδύσεις, για μια ανάπτυξη που θα την αισθανθούν όλοι οι πολίτες».
Περιοδεία Μητσοτάκη στη Θάσο
Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη ήταν η Θάσος. Στον Πρίνο τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ενώ συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Αμέσως μετά επισκέφτηκε τις καμένες εκτάσεις στο νησί της Θάσου και πιο συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό Καζαβίτι της Τοπικής Κοινότητας Πρίνου και ενημερώθηκε για τα μέχρι στιγμής έργα αποκατάστασης που έχουν γίνει στο νησί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει στάχτη ένα από τα πιο όμορφα πευκοδάση του νησιού στο Καζαβίτι. Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του εξέφρασε τη λύπη για τις καμένες εκτάσεις που αντίκρυσε λέγοντας ότι«η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές πολύ λίγα έργα αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχουν προχωρήσει όχι προφανώς με ευθύνη του δήμου. Μετά από κάθε δασική πυρκαγιά πρέπει να ολοκληρώνονται γρήγορα τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα». Συμπλήρωσε δε πως: «Δεν αρκεί μόνο να έχουμε επισκέψεις των αρμοδίων αμέσως μετά τις πυρκαγιές με ανακοινώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Η αποκατάσταση των ζημιών χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο κράτους, δασικών υπηρεσιών, περιφέρειας και δήμων. Για να μπορέσει το φυσικό περιβάλλον να έρθει στην πρότερή του κατάσταση θα χρειαστεί χρόνος και φροντίδα για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, τουλάχιστον να διασφαλίσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στη φύση να αναγεννηθεί».Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου της KAVALA OIL (θυγατρική της Energean Oil & Gas) στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας όπου ενημερώθηκε για το επενδυτικό και εξορυκτικό έργο της επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια τηρώντας όλα τα διεθνή στάνταρντ για την προστασία του περιβάλλοντος και στηρίζοντας την εθνική οικονομία.
Δημαρχόπουλος και Αμοιρίδης για τον Μητσοτάκη στην Καβάλα
Να σημειώσουμε πως στην Καβάλα μετέβησαν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος για να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου