Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πρωτογενής τομέας: Πυλώνας ανάπτυξης-ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής

Πρωτογενής τομέας: Πυλώνας ανάπτυξης-ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής

0
stafylia

Στην ελληνική ύπαιθρο οι νέοι κάτοχοι μεταπτυχιακών. Οι προτάσεις του «Πράττω» για τον αναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που είναι αναγκαίος

Τις προτάσεις του «Πράττω» για τον αναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της ποιότητας από τους νέους ανθρώπους που στρέφονται στο χώρο, παρουσιάζει ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Κίνησης Πάνος Βέβες.

H ανασυγκρότηση στον πρωτογενή τομέα, μονόδρομος για την ανάπτυξη

Οι θέσεις της Κίνησης Ιδεών και Δράσης “ΠΡΑΤΤΩ” διαμορφώνονται με βάση τις απόψεις, τις ανάγκες και τη θέση των πολιτών, οι οποίοι διαβουλεύονται, προτείνουν, παρεμβαίνουν, δρουν. Η Κίνηση “ΠΡΑΤΤΩ” έχει στο επίκεντρό τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες.

Η ειδοποιός διαφορά μας είναι ότι εμείς στο “ΠΡΑΤΤΩ” συλλέγουμε και καταλήγουμε σε απτές, εύκολα υλοποιήσιμες προτάσεις μέσα από ένα σύνολο θέσεων/παρατηρήσεων πολιτών και υποστηρικτών μας.

Θέση μας είναι πως ο πρωτογενής τομέας (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία αλιεία) σε συνδυασμό με τη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί κατεξοχήν πυλώνα της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας. Παρέχει διατροφική ασφάλεια, συμβάλει στην περιφερική ανάπτυξη, στηρίζει την κοινωνική συνοχή.

Σε μία περίοδο που κρίνεται αναγκαίος ο αναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του αγροτικού τομέα στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μας.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις προοπτικές του αγροτροφικού τομέα στην Ελλάδα, είναι η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η μεταποίηση τροφίμων, χάρη στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, προϊόντων υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην χώρα μας, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την αξία και τις εξαγωγές της.

Η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου Ελλάδας σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας προϋποθέτει εκτός των άλλων:

• Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

• Μείωση του κόστους παραγωγής

• Ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.

• Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων με έμφαση στη μεταποίηση, τυποποίηση και την πιστοποίηση τους

• Παραγωγή καινοτόμων προϊόντων

• Αξιοποίηση της δημόσιας γης (π.χ. ενοικίαση μέσω μακροπρόθεσμων μισθώσεων).

• Εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών σε νέες καλλιέργειες

• Ενίσχυση της πρόσβασης και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.

• ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ διαχείριση και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού

• Την αξιοποίηση για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό.

• Χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας τα οποία θα έχουν στο κοντινό μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, είναι απαραίτητο να αλλάξει η νοοτροπία που κρατά ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού εγκλωβισμένο σε ακινησία, αδύναμο να παρακολουθήσει τις ραγδαίες αλλαγές και να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούνται , αλλά και να ανατραπεί η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ κρατική πολιτική, που σχεδιάζει μια αγροτική οικονομία ΧΩΡΙΣ τον Έλληνα αγρότη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει συνειδητά στον αγροτικό τομέα χιλιάδες νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν ως κριτήριο επαγγελματικού προσανατολισμού τις αγροτικές επιδοτήσεις. Παιδιά με ακαδημαϊκή κατάρτιση, κάτοχοι μεταπτυχιακών κτλ που στράφηκαν στο αγροτικό επάγγελμα, είτε από ανάγκη, επειδή πλέον η ζωή στην πόλη δεν έχει να τους παρέχει τίποτα περισσότερο από ανεργία, είτε από αγάπη για τη Γη. Άνθρωποι νέοι με μία παιδεία διαφορετική που βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες και λειτουργούν ως επιχειρηματίες, έχοντας κατά νου την παραγωγή και όχι το να εισπράξουν αγόγγυστα επιδοτήσεις.

Το κράτος θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει ως επαγγελματίες με δικαιώματα και υποχρεώσεις, να σταθεί δίπλα τους και όχι απέναντι τους .

Πεποίθηση μας στο “ΠΡΑΤΤΩ” είναι πως η ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης για να βγούμε από την κρίση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αύξηση στο λάδι, μείωση στα σιτηρά το 2024: Τι λένε τα στοιχεία από τη Eurostat

Αυξήσεις για ελαιόλαδο, πατάτες και καρπούς, μειώσεις για σιτηρά και γάλα Οι πρώτες εκτιμή…