Διακοπή της παροχής για αρκετές ώρες τη μέρα στα περισσότερα χωριά – Κατανόηση και συνεργασία ζητάει ο Δήμαρχος, που σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και δεξαμενές νερού
Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας της Τ.Ε. ΚΚΕ Ξάνθης στο δήμο Μύκης
Â
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μύκης για το οξυμμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του δήμου Μύκης πραγματοποίησε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ. Το χρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα χωριά του δήμου Μύκης την φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμμένο. Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή νερού για πολλές ώρες της μέρας για περισσότερο από ένα μήνα. Στον Κένταυρο, για παράδειγμα, η διακοπή διαρκεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Με το καλοκαίρι να βρίσκεται ακόμη στο μέσο του και την έλλειψη βροχοπτώσεων το πρόβλημα λειψυδρίας αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο. Οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση επί του θέματος με αποδέκτες τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και παλιές δεξαμενές
Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΚΚΕ Ξάνθης: «Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2017 χιλιάδες κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Το απαρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές (μέχρι και τα σίδερα έχουν εμφανιστεί στη μια δεξαμενή του Κενταύρου) καθιστούν επιτακτική ανάγκη την κρατική χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, στο πρόβλημα συμβάλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δ. Μύκης (υπάρχουν 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται), η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων (εδώ ακόμα και η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν ένα τρίμηνο ο Υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης για το Δ. Μύκης δεν έχει δοθεί), η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων όπως η Δ/νση Υδάτων Καβάλας». Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς οι Βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών του Δήμου Μύκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού και για να χορηγηθεί, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν υγιεινό πόσιμο νερό στους κατοίκους με κρατική ευθύνη».
Υπόσχεση βοήθειας από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο προς το δήμο Μύκης
Το «Ε» επικοινώνησε με τον Δήμαρχος Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος επιβεβαίωσε την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημότες και την χαμηλή στάθμη του νερού παρά τις όποιες γεωτρήσεις. «Η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι και είναι μια κατάσταση που την ζούμε όλοι. Ψάχνουμε λύσεις και ζητούμε την κατανόηση αλλά και συνεργασία των δημοτών, ώστε να μην σπαταλούν νερό για ποτίσματα αυτή την περίοδο, να μην ξεχνούν βρύσες ανοιχτές και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παράνομη παροχή πέφτει στην αντίληψή τους ή όποια διαρροή νερού», δήλωσε ο κ. Καπζά. Παράλληλα ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει βοήθεια από πλευράς Περιφέρειας προκειμένου να γίνει προγραμματική σύμβαση και να χρηματοδοτηθεί το έργο διάνοιξης νέων γεωτρήσεων. Για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στον δήμο υδρολόγος, ώστε να υποδείξει νέα σημεία γεωτρήσεων μετά από μετρήσεις που θα πραγματοποιήσει. «Το θέμα δεν είναι τωρινό. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έγιναν κάποια μακροπρόθεσμα έργα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Έχουμε έτοιμη μελέτη για 11 νέες δεξαμενές και πολλά χιλιόμετρα νέου δικτύου ύδρευσης για αντικατάσταση του απαρχαιωμένου που υπάρχει τώρα. Αναμένουμε την έγκριση του Δασαρχείου προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με κόστος 1.820.000 ευρώ», σημείωσε ο Δήμαρχος Μύκης.
Οι υπάρχουσες δεξαμενές όχι μόνο βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Καπζά, αλλά πλέον δεν επαρκούν για τις ανάγκες των δημοτών, καθώς σχεδιάστηκαν πριν 40 περίπου χρόνια για τις τότε ανάγκες των οικισμών, που αριθμούσαν πολύ λιγότερους κατοίκους.
Â
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ