Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Πλήθος τουριστών καθημερινά στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

Πλήθος τουριστών καθημερινά στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

0
arxaiologikos avdiron17

Μεγάλη επισκεψιμότητα από ντόπιους που ζουν στο εξωτερικό και έρχονται για διακοπές, αλλά και Γερμανούς, Άγγλους και Βούλγαρους τουρίστες

Την διακοπή λειτουργίας 80 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων εντός τουριστικής περιόδου λόγω έλλειψης προσωπικού καταγγέλλει ο Λ. Αυγενάκης της ΝΔ

 

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο της χώρας. Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά κτήρια υποδέχονται όχι μόνο τους εκατομμύρια ξένους τουρίστες που επισκέπτονται όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και τους ίδιους τους Έλληνες, που συνδυάζουν τις διακοπές τους με την επίσκεψη των χώρων αυτών. Τα προβλήματα λειτουργίας είναι γνωστά και πολλά. Μέχρι τις αρχές της χρονιάς ο αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων δεν ήταν επισκέψιμος για το κοινό εκτός έκτακτων ξεναγήσεων, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Μετά από αναμονή περίπου δύο χρόνων το πρόβλημα λύθηκε, έστω και προσωρινά και από τον Απρίλιο του 2017 έως και τον ερχόμενο Νοέμβριο θα υπάρχει φύλακας με σύμβαση. Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου, ο οποίος υποδέχεται ντόπιους αλλά και ξένους τουρίστες καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Συνεργασία ΕΦΑ Ξάνθης και ΔΠΘ για την υποδοχή των Βούλγαρων επισκεπτών

mouseio avdironΗ παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των βόρειων γειτόνων μας, όπως και των Τούρκων, με εξέχουσα θέση ανάμεσα στους επισκέπτες τους κατοίκους της γειτονικής Βουλγαρίας. Εκτός από την αγορά ακινήτων, κατοικιών και οικοπέδων, πολλοί επισκέπτονται την περιοχή και τον νομό μόνο για ολιγοήμερες διακοπές, ακόμη και αυθημερόν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Κωνσταντίνα Καλλιντζή, δήλωσε στο «Ε» ότι η επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. «Οι επισκέψεις στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο είναι κατά κύριο εκπαιδευτικές και για τον λόγο αυτό έχουμε συνήθως φοιτητές και μαθητές. Υπάρχουν όμως και αρκετοί ξένοι τουρίστες που δείχνουν ενδιαφέρον για το παρελθόν των Αβδήρων». Εκτός από τους ντόπιους που ζουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται την Ξάνθη και τα χωριά τους για τις διακοπές, ανάμεσα στους επισκέπτες των αρχαίων Αβδήρων βρίσκονται Γερμανοί και Άγγλοι τουρίστες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι Βούλγαροι που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του αρχαίου οικισμού. Για τον λόγο αυτό η ΕΦΑ Ξάνθης συνεργάζεται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ώστε να μεταφραστούν τα κείμενα που αφορούν την ιστορία των αρχαίων Αβδήρων και στα βουλγαρικά. Η κα Καλλιντζή υπενθύμισε ότι εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο στα Άβδηρα, κατόπιν συνεννόησης με τον φύλακα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στους Πόρους (Πόρτο Λάγος), στον Μακεδονικό Τάφο στα Κομνηνά και στο Φρούριο της Καλύβας.

80 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι αναμένεται να κλείσουν εν μέσω τουριστικής περιόδου

Δεν έχουν όμως όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι την τύχη του δικού μας, ούτε και όλοι οι επισκέπτες την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν αυτά για τα οποία μπορεί να έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για μία και μόνο φορά στην ζωή τους. Οι σκηνές απεργών αρχαιολόγων και φυλάκων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, με τουρίστες να αδυνατούν να βρεθούν στους χώρους που τόσο επιθυμούν. Εκτός όμως από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο. Όπως ενημέρωσε με ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, 80 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι αναμένεται να διακόψουν την λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Σε μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, και εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κλείνουν 80 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και συλλογές σε ολόκληρη τη χώρα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Οι αρχαιολογικοί χώροι που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν αποτελούν πλήγμα όχι μόνο στην εικόνα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και στην αξία και το σεβασμό που τρέφουμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά». Θυμίζοντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την Νίσυρο το 2016 για πρόσληψη 200 φυλάκων, ανέφερε ότι το Μουσείο Νισύρου είναι κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού. Σημειώνει επίσης την μείωση εσόδων και επισκεψιμότητας που σημειώθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την οποία χάνονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O νέος ποιητικός πλούτος του Κωνσταντίνου Καλοποδά – «Ψηφιδωτό συναισθημάτων», Σέρρες, 2024

Τα Σέρρας, όπως συνήθισα να αποκαλώ την ιστορική πόλη Σίρις ή Σίρρα της Ανατολικής Μακεδον…