Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Γιορτές Νεολαίας, Πολιτισμού και Παράδοσης από τον Δ. Βιστονίδας

Γιορτές Νεολαίας, Πολιτισμού και Παράδοσης από τον Δ. Βιστονίδας

0

Για μία ακόμη χρονιά διοργανώνονται από την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Βιστονίδας οι «Γιορτές Νεολαίας, Πολιτισμού και Παράδοσης», στο κέντρο του Δήμου, στην Γενισέα, από την Πέμπτη 27 έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου 2009.

Εκτός από την Δ.Ε.Α.Β. συμμετοχή στην διοργάνωση των εκδηλώσεων θα έχουν και οι Σύλλογοι Γυναικών Γενισέας, Πολυσίτου, Βαφέικων, Νέου Ζυγού και Αυξεντίου, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φελώνης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναλυτικά ως εξής:

 

Πέμπτη 27 Αυγούστου

Λαϊκό γλέντι θα στηθεί μετά τις 20:30’ το βράδυ, με την συμμετοχή ορχήστρας, αμέσως μετά τον πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φανουρίου, την παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, με την συμμετοχή επίσης μελωδών από την χορωδία του Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Βιστονίδας.

 

Παρασκευή 28 Αυγούστου

Αφιερωμένη στην ξανθιώτικη νεολαία είναι η συγκεκριμένη βραδιά, με την παρουσία δύο νεανικών μουσικών συγκροτημάτων. Η έναρξη θα γίνει στις 20:00’, με τους hip hop ρυθμούς του τοπικού συγκροτήματος «Comitato», ενώ μία ώρα περίπου αργότερα, την σκυτάλη της διασκέδασης αναμένεται να πάρουν οι «Underhill West», το ξανθιώτικο συγκρότημα το οποίο αναμένεται να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους ερμηνεύοντας ελληνικές και ξένες επιτυχίες.

 

Σάββατο 29 Αυγούστου

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον πολύ γνωστό ρεμπέτηΑγάθωνα Ιακωβίδη, ο οποίος αναμένεται να δώσει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας γνωστών λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών, με τον δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Άλλωστε η πολύχρονη και συνεχής του παρουσία στο πάλκο, εγγυάται μία ξεχωριστή συναυλία στην πλατεία της Γενισέας, τις 21:00’ το βράδυ.

 

Κυριακή 30 Αυγούστου

Δύο εκδηλώσεις που θα φέρουν τον κόσμο που θα συμμετέχει στις Γιορτές Νεολαίας και Πολιτισμού πιο κοντά στην φύση της Βιστονίδας, έχουν προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου.

Η πρώτη εκδήλωση ξεκινά στις 10:00’ το πρωί με τον ιππικό γύρο του Δήμου Βιστονίδας, ο οποίος διοργανώνεται με την συνεργασία του Πολιτιστικού Πανθρακικού Συλλόγου Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας «Θρακικός Ιππέας». Ακολουθώντας λοιπόν τα χνάρια των αλόγων του Διομήδη, οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν από την Γενισέα και περνώντας από το Αυξέντιο, την Αλκυόνη, το Μαγικό, το Παλαιό Κατράμιο, το Τέκτων, την Φελώνη και τον Πετεινό, θα καταλήξουν στην Διομήδεια, η οποία φέρει και το όνομα του αρχαίου βασιλιά της περιοχής με τα τρομερά του άλογα.

Η δεύτερη εκδήλωση περιλαμβάνει έναν ακόμη γύρο του Δήμου, αυτή την φορά όμως με ποδήλατο. Πρόκειται για τον 2ο Ποδηλατικό Αγώνα Open του Δήμου Βιστονίδας, ο οποίος διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή ποδηλατών από όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Η έναρξη θα δοθεί στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Γενισέας, συνεχίζοντας προς την διασταύρωση Πεζούλας, τα Άβδηρα, τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, την παραλία του Αϊ Γιάννη, την παραλία Μάνδρας, την διασταύρωση Μάνδρας, τη Νέα Κεσσάνη, την διασταύρωση Κουτσού, τη Συδινή, τον Πολύσιτο, το Σέλερο, την Λευκοπετρα, τα Κιμμέρια, τα Πηγάδια, την διασταύρωση της (πρώην) ΣΕΒΑΘ, με τελική επιστροφή και πάλι στην Γενισέα.

Το ίδιο βράδυ θα διοργανωθεί ποντιακή βραδιά, με την συμμετοχή των Κυριάκου Τριανταφυλλίδη και Μάκη Καρασαββίδη. Η βραδιά θα ξεκινήσει με τους δημοφιλείς καλλιτέχνες Κυριάκο Τριανταφυλλίδη (τραγούδι), Δημήτρη Παπαδόπουλο (λύρα), Σίμο Συμεωνίδη (νταούλι) και Βασίλη Τοπαλίδη (πλήκτρα), ενώ χορευτικά θα παρουσιάσει η Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η προβολή αφιερώματος από τον παρουσιαστή ποντιακών λαογραφικών εκπομπών, κ. Μάκη Καρασαββίδη. Την παρουσίαση της βραδιάς, που θα καταλήξει με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι με την συμμετοχή όλων, θα έχει ο γνωστός ηθοποιός κ. Λάζος Τερζάς.

 

Επιμέλεια

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ασελγούσε εις βάρος της 14χρονης εγγονής του

Το βράδυ της Κυρι …