Το πάθημα με τον κ. Μουρατίδη προφανώς δεν έγινε… μάθημα για τον πρόεδρο της Στέγης κ. Τάσο Θεοδωρίδη αφού τα μέλη του Δ.Σ. της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών κατά τη μεσημβρινή συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Αυγούστου με θέμα τη διοργάνωση συναυλίας με τον τούρκο καλλιτέχνη Λιβανελί, του επέρριψαν ευθύνες για μη θεσμική λειτουργία.
«Κάηκε» η πρόταση για τη συναυλία Λιβανελί
Το σκεπτικό της επιχειρηματολογίας μελών του Δ.Σ. όπως του κ. Μελισσόπουλου και του κ. Μπένη ήταν ότι οι διερευνητικές επαφές με τον καλλιτέχνη από τον κ. Χασάν Μαλκότς που κατέθεσε την πρόταση, έγιναν κατόπιν εξουσιοδότησης του κ. Θεοδωρίδη και του δημάρχου Ξάνθης και προηγήθηκαν προκαταλαμβάνοντας έτσι της απόφαση του Δ.Σ. της Στέγης, γεγονός που το εξέλαβαν ως αγνόηση του οργάνου και αντιθεσμική λειτουργία. Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης του θέματος από τον πρόεδρο της Στέγης ήταν να «καεί» το θέμα αφού τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν να αναβληθεί οποιαδήποτε σκέψη για διοργάνωση της συναυλίας τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα παρότι όλοι αναγνωρίζουν το καλλιτεχνικό εύρος του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη και την προβολή που θα είχε η Ξάνθη από ένα τέτοιο γεγονός, καθώς διαφώνησαν: Α) επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, Β) Απ’ όλα αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο και δημιούργησαν μια αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ανάμειξη και συνδιοργάνωση με το Τουρκικό προξενείο, ενώ παράλληλα καθοριστική για την κρίση των μελών ήταν η δήλωση του κ. Μαλκότς ότι τη συναυλία θα την διοργανώσει έτσι κι αλλιώς με ιδιώτες χορηγούς. Αυτό εκλήφθηκε ως επιβεβαίωση από τον κ. Μαλκότς ότι πίσω από αυτή την πολιτιστική πρόταση υπήρχε… πολιτική χροιά και ότι η Στέγη χρησιμοποιείται για να παίζονται πολιτικά παιχνίδια όπου έχει ανάμειξη και το τουρκικό Προξενείο!
Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. της Στέγης
Αρχικά ο κ. Μαλκότς ενημέρωσε τα μέλη ότι μετά από διερευνητικές επαφές που είχε κατόπιν εξουσιοδότησης από τον πρόεδρο της Στέγης και το Δήμαρχο Ξάνθης υπογράφτηκε ένα συμφωνητικό με τον μάνατζερ του καλλιτέχνη το οποίο θέτει ως χρονικό περιθώριο διοργάνωση της συναυλίας από τις 21 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου και ορίζει το κόστος στο ποσό των 35.,000 ευρώ το οποίο τελικά (με «παζάρια» του ίδιου όπως είπε ο κ. Μαλκότς ) κατέβηκε στις 25.000 ευρώ. Ο κ. Μαλκότς επίσης επέμεινε να ενταχθεί η συναυλία στο Χατζιδάκειο. Όμως ειπώθηκε ότι το Χατζιδάκειο ξεκινά στις 27 Νοεμβρίου και ότι έχει κλειστεί το πρόγραμμα και ότι μέχρι τις 21 Νοεμβρίου δεν είναι αρκετός ο χρόνος για την προβολή μια τέτοιας συναυλίας. Ο κ. Μελισσόπουλος στην τοποθέτησή του απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Θεοδωρίδη λέγοντάς του ότι ακροβατεί μεταξύ δημοκρατικής διαδικασίας και μεταξύ της εμμονής του ότι η Στέγη είναι ο ίδιος! Είπε ότι απ’ όλα αυτά που προηγήθηκαν το θέμα έχει «καεί» και έκανε την πρόταση να περάσει από το Δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. Φανουράκης πρότεινε να διοργανωθεί η συναυλία τον Μάρτιο ώστε να μην συμπέσει σε κανένα άλλο πολιτιστικό γεγονός στην οποία όμως θα συμμετέχει και έλληνας καλλιτέχνης, θα διοργανωθεί από τη Στέγη και μάλιστα ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ως θεσμός, ως συναυλία ελληνοτουρκικής φιλίας. Αυτό υιοθετήθηκε και από τον κ. Μπένη κατ’ απαίτηση όμως του ίδιου δεν καταγράφεται η λεπτομερής τοποθέτησή του.
Ο κ. Μαλκότς δήλωσε ότι έτσι εκτίθεται και ότι δεν μπορεί να κάνει λόγο για Μάρτιο γιατί ο καλλιτέχνης έχει άλλες υποχρεώσεις και ότι η συναυλία θα διοργανωθεί από ιδιώτες χορηγούς. Αυτό προκάλεσε την αντίδρασητου κ. Μπένη καθώς και των άλλων μελών του Δ.Σ. με αποτέλεσμα να μη ληφθεί καμιά απόφαση και να αναβληθεί επ’ αόριστον η συναυλία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου