Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Όσα μας έμαθαν οι Λατέρναtive για τη γοητεία του πολιτιστικού ραδιοφώνου των εθελοντών

Όσα μας έμαθαν οι Λατέρναtive για τη γοητεία του πολιτιστικού ραδιοφώνου των εθελοντών

0
laternativ 2

Μια … χορταστική συνέντευξη με τρεις ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Ράδιο Ξάνθη. Κλείνοντας τρία χρόνια στα fm και τους 93.5, θυμούνται, μοιράζονται, αναπολούν και εμπνέουν

Πετύχαμε τον Βασίλη Λιάτσο, τον Γιάννη Μανώλογλου και τον Αλέξανδρο Πεχτελίδη σε ρομαντική διάθεση και μας μετέφεραν την αγάπη τους για τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα, τη μουσική, την Ξάνθη και το ραδιόφωνο της ΦΕΞ

Οι εθελοντές του πολιτισμού, στους οποίους πολλάκις έχουμε αναφερθεί, είναι αυτοί που δίνουν τον πλούτο, τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια αυτής της πόλης, προσφέροντας χωρίς να αναζητούν διαπιστευτήρια ή προβολή. Είναι αυτοί που «χρωματίζουν» την καθημερινότητά μας και κάνουν τη μικρή μας πόλη ένα πολιτιστικό μελίσσι, μέσα από την αφοσίωση, το μεράκι και την ομαδικότητα που αναπτύσσουν. Ένα από τα κατατοπιστικότερα παραδείγματα είναι το Ράδιο Ξάνθη, στους 93,5, το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΦΕΞ που εκπέμπει μέσα από το δεύτερο όροφο του Λαογραφικού Μουσείου και που τα τελευταία χρόνια έχει «ξεχειλίσει» από δημιουργικότητα, φαντασία, εκπομπές πάσης φύσεως, πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο και εθελοντές ραδιοφωνικούς παραγωγούς που λειτουργούν ως ερασιτέχνες ένα πολιτιστικό ραδιόφωνο, χωρίς όμως, να τους λείπει τίποτα σε επαγγελματισμό. Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα από τη γοητεία αυτής της επιτυχίας, βρεθήκαμε ένα βράδυ Τετάρτης στο Μουσείο για να συναντήσουμε όχι τον ένα, όχι τους δύο, αλλά τους τρεις ραδιοφωνικούς παραγωγούς της εκπομπής που παρακολουθεί όλα τα μικρά και μεγάλα πολιτιστικά event της πόλης και ακούει στο όνομα… Λατέρναtive. Με μουσικές από rock και pop έως reggae, electronic και μουσικές τους κόσμου, με συνεντεύξεις και υπενθυμίσεις για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα εργαστήρια και τα φεστιβάλ που υποστηρίζει η ΦΕΞ, οι Λατέρνατιβ, πάντα σε αλληλεπίδραση με τους ακροατές, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με… βαθιά φιλοσοφική διάθεση συζητούν για την πόλη, τον πολιτισμό, αλλά και όλες εκείνες τις ανησυχίες που κάνουν τους ανθρώπους να αναζητούν, να συγκινούνται και να ανταλλάσσουν εμπειρίες και συναισθήματα. Ο Βασίλης Λιάτσος και ο Γιάννης Μανώλογλου ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια την εκπομπή και ο Αλέξανδρος Πεχτελίδης είναι ο τρίτος που μπήκε στο… σχήμα τη φετινή σεζόν. Μέσα από την εκπομπή αγάπησαν πολύ το ραδιόφωνο και ο ένας τον άλλο. Στη συνέντευξη που μας έδωσαν εξερευνήσαμε τη λειτουργία και τα… μικρά μυστικά ενός πολιτιστικού ραδιοφώνου και καταλήξαμε ότι όταν είσαι εθελοντής σε κάτι που κάνεις με διάθεση, αφιέρωση και ομαδικό πνεύμα, μάλλον θα πάρεις τελικά περισσότερα απ’ όσα προσδοκούσες.

Ας γνωριστούμε με τους Λατέρναtive

«Ήμασταν δυο και γίναμε τρεις και τα δύο χρόνια έγιναν τρία», σχολιάζει αρχικά ο Βασίλης όταν ζητάμε ένα μίνι ιστορικό της εκπομπής. «Η ΦΕΞ είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση και σε αυτή ανήκει το ράδιο Ξάνθη. Εδώ μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε ραδιοφωνικές εκπομπές, μέσα από τον πολιτισμό που μας εκφράζει», συνεχίζει και κάνει αναφορά στο όνομα του Δημήτρη Σαββάκου, που είναι ο συντονιστής του Ράδιο Ξάνθη, για την έμπνευση και την καθοδήγηση που δίνει για όλη τη λειτουργία του ραδιοφώνου, καθώς αυτός είναι που «πέρασε σε όλους μας το μικρόβιο του ραδιοφωνικού παραγωγού».

Η χημεία μεταξύ των τριών δεν κρύβεται ούτε από, ούτε εκτός μικροφώνου. Ο Βασίλης ξεκίνησε το ραδιόφωνο με άλλο συμπαραγωγό και ο Αλέξανδρος είχε δική του εκπομπή. Ο πρώτος πριν τρία χρόνια πρότεινε στο Γιάννη να ξεκινήσουν μία εκπομπή μαζί και μετά από δύο χρόνια… Λατέρνατιβ, πρότειναν και στον Αλέξανδρο να έρθει μαζί τους. Όχι, δεν τους πρότειναν μαζί, του το είπαν και οι δύο, χωρίς ο ένας να ξέρεις για τον άλλο… οπότε αναπτύχθηκε μια ραδιοφωνική –και όχι μόνο- καρμική σχέση! «Με συγκίνησαν, δε μπορούσα να πω όχι», αναφέρει ο Αλέξανδρος, χαμογελώντας.

Το ύφος της εκπομπής διαμορφώνεται μέσα από τις επιρροές και των τριών. Αποτελεί ένα «μωσαϊκό» των επιλογών τους, αλλά επηρεάζεται και από τις συνεντεύξεις, τα θέματα της κάθε εκπομπής και φυσικά τη διάθεση των ακροατών.

«Το όνομα «Λατέρναtive» αν και το αποφασίσαμε με πίεση χρόνου, μας ταίριαξε γιατί παίζουμε εναλλακτική μουσική και έχουμε ένα κλίμα αντίστοιχο, άλλοτε πιο «χαριτωμένο» και άλλοτε πιο μελαγχολικό, ανάλογα με τα ερεθίσματα της κάθε εκπομπής», σχολιάζει ο Γιάννης, που αναλαμβάνει περισσότερο τη μουσική επένδυση της εκπομπής. Ο Βασίλης επικεντρώνεται στην ύλη και ο Αλέξανδρος παίρνει πότε τον ένα ρόλο και πότε τον άλλο. Κι όλοι μαζί δίνουν ραντεβού κάθε Τετάρτη βράδυ 20.00-22.00 για μία ακόμη ραδιοφωνική… περιπέτεια.

«Ε»: Τι προσπαθείτε να πάρετε σε κάθε συνέντευξη;

Βασίλης: Είμαστε σε ένα πολιτιστικό ραδιόφωνο. Κάθε μορφής τέχνη μας ενδιαφέρει να την αναδεικνύουμε. Για τις συνεντεύξεις, μας έδωσε το «κλειδί» ο Δημήτρης Σαββάκος, που μας εμπιστεύθηκε αυτή τη διαδικασία για το Ράδιο Ξάνθη. Θέλουμε να πάρουμε λίγο από τον ψυχισμό του καλλιτέχνη. Να πει δύο πράγματα παραπάνω απ’ ό,τι σε μια τυπική συνέντευξη. Αλλού αποτύχαμε παταγωδώς κι αλλού πήραμε περισσότερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Αλλά είναι δύσκολο γενικά. Όπως όταν φλερτάρεις μία γυναίκα, μέχρι να νιώσει άνετα, κάνεις ερωτήσεις που θέλει ν’ ακούσει για να έρθει σε ειρμό και μετά να ρωτήσεις παραπάνω.

Γιάννης:Θέλουμε να χαλαρώσουμε και εμείς, αλλά και ο καλλιτέχνης. Να βγάλουμε τον πρώτο ενικό. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν μ’ ένα γνωστό καλλιτέχνη. Ήρθε στο στούντιο, προσπαθήσαμε να είμαστε φιλόξενοι, αλλά δεν είχαμε ενημερωθεί σωστά, είχαμε και τεχνικά προβλήματα. Ήταν μόλις η δεύτερη εκπομπή μου και στην πρώτη ο Βασίλης με καθοδηγούσε κάθε λεπτό, μου… κρατούσε το χέρι. Αλλά και πάλι ο Δημήτρης μας στήριξε γιατί είχαμε νιώσει πολύ άσχημα. Ήταν τα λάθη της απειρίας. Οι συνεντεύξεις είναι μεγάλη τύχη για μας και μεγάλο μάθημα.

Αλέξανδρος: Η συνέντευξη μέσω τηλεφώνου είναι μεγαλύτερη πρόκληση. Χρειάζεσαι χρόνο για να αποκτήσεις μία οικειότητα με τον καλλιτέχνη, αλλά στο τέλος είναι σα να βρίσκεται μέσα στο στούντιο τις περισσότερες φορές.

«Ε»: Τι προσφέρεις ως ραδιοφωνικός παραγωγός σε ένα εθελοντικό ψυχαγωγικό ραδιόφωνο;

Βασίλης: Στο Ράδιο Ξάνθη χτίσαμε κάτι πολύ πρωτόγνωρο. Χτίσαμε μια παρέα 35 ανθρώπων. Είμαστε μία ομάδα, χωρίς ανταγωνισμούς. Έρχεσαι για να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό. Ο Δημήτρης Σαββάκος είναι ο μέντοράς μας, που λίγη φλόγα να δει, ξέρει να την αναζωπυρώσει. Σαν ραδιοφωνική ομάδα είμαστε η φωνή της ΦΕΞ, που έχει καποέρα, μπριτζ, κινηματογραφική ομάδα, χορούς λάτιν, τάνγκο, παραδοσιακούς. Αυτός ο πλούσιος τοπικός πολιτισμός είναι ένας από τους λόγους που λατρεύω την τέχνη και την Ξάνθη. Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη γίνεται κάτι και αυτό μας δίνει κι εμάς συνεχώς τροφή.

Γιάννης: Στην πραγματικότητα το Ράδιο Ξάνθη είναι ακόμη περισσότερα άτομα. Είναι και αυτοί που ήρθαν και έφυγαν για διάφορους λόγους, αλλά έχουν καταγραφεί για την προσφορά τους. Ο Δημήτρης Σαββάκος ως συντονιστής είναι ο πυρήνας και αυτός που μπορεί να διαγνώσει ποιος θέλει να κάνει ραδιόφωνο, ποιος το αγαπάει και μπορεί να βγάλει κάτι. Εθελοντικά το κάνει, αλλά είναι και επαγγελματίας. Το έφτιαξε ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και μόνο του πολλές φορές.

Αλέξανδρος: Η φύση της εκπομπής μας είναι τέτοια που παρακολουθούμε και παρουσιάζουμε όλα τα εργαστήρια της ΦΕΞ, κάθε εκδήλωση, κάθε φεστιβάλ κι έτσι μ’ ένα τρόπο ενώνουμε.

«Ε»: Ποιο ήταν το καλύτερο feedback που έχετε πάρει για την εκπομπή σας;

Γιάννης: Στο δεύτερο χρόνο είχαμε την ιδέα να σταματήσουμε, κυρίως γιατί εγώ θα έφευγα από την Ξάνθη. Το τελευταίο λεπτό, κάποιος «Μιχάλης» έγραψε στο chat της εκπομπής ότι ποτέ δε είχε στείλει ξανά μήνυμα, αλλά μας άκουγε για δύο χρόνια. Μας ευχαριστούσε λέγοντας, «δε σας μίλησα ξανά, αλλά πέρασα δύσκολα κι εσείς μου κρατήσατε πολύ ωραία συντροφιά. Ήθελα να το ξέρετε».

«Ε»: Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή των Λατέρνατιβ;

Βασίλης: Το feeling εκείνης ακριβώς της τελευταίας, όπως νομίζαμε, εκπομπής. Ο Γιάννης ένιωθε πολύ ευγνώμων για μένα που του έδωσα την ευκαιρία κι εγώ για τον Γιάννη. Μιλούσαμε με συναίσθημα.

«Ε»: Ποια ήταν η καλύτερη συνέντευξη;

Αλέξανδρος: Οι πιο ωραίες συνεντεύξεις είναι αυτές που έχουμε μεταξύ μας. Αυτή η αλληλεπίδραση μας φέρνει πιο κοντά. Είναι πολύ ωραίες και οι συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, αλλά έρχονται και φεύγουν. Η εμπειρία του ραδιοφώνου μετουσιώνεται περισσότερο σε αυτό που συμβαίνει με διάρκεια.

Γιάννης: Εμένα μου αρέσουν οι συνεντεύξεις σε μικρά συγκροτήματα. Νιώθω ότι με ένα τρόπο, βάζουμε το λιθαράκι μας στην προσπάθεια που κάνουν οι νέοι μουσικοί. Έχουμε τον ίδιο σκοπό, να ακουστεί η μουσική τους. Και νιώθω ότι στη ραδιοφωνική πορεία βοήθησα παιδιά που είχαν εξαιρετική μουσική

Βασίλης: Είναι η χαρά ότι ζούμε πιο εκ των έσω τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης

Πόση προετοιμασία και πόση εμπειρία χρειάζεται ένας ερασιτέχνης των fm;

Βασίλης: Είμαστε όλοι ερασιτέχνες, αλλά πλέον το ράδιο Ξάνθη βγάζει επαγγελματικό πρόγραμμα. Πέρα από τη ραδιοφωνική παραγωγή, μάθαμε τεχνικά ζητήματα, να κάνουμε σποτάκια, να μάθουμε όλο το μέσον πώς λειτουργεί. Νομίζω ότι μέσα από το Ράδιο Ξάνθη είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε το ραδιόφωνο στην καλύτερη και την πιο «αγνή» έκφρασή του. Προσωπικά, νιώθω ότι δε θα μπορούσα να ζήσω το ραδιόφωνο σε περισσότερη ένταση και μεγαλύτερη ομορφιά. Ως προς την εμπειρία, στο ραδιόφωνο διαπιστώσαμε ότι φαίνεται πότε είσαι εσύ και πότε το διαβάζεις. Οπότε και το λίγο απροετοίμαστο δεν είναι κακό, αρκεί να έχεις την οξυδέρκεια και την απόλυτη αφοσίωση στον ακροατή.

Γιάννης: Μάθαμε πάρα πολλά στο Ράδιο Ξάνθη. Ακόμη και στις κεραίες πήγαμε και μάθαμε τεχνικά θέματα. Σχετικά με την προετοιμασία κάθε εκπομπής, η μη δουλειά είναι επιλογή και όχι τεμπελιά για να βγει το αυθόρμητο. Για να βγάλουμε το πιο πηγαίο.

Αλέξανδρος: Αν έχεις προσδοκίες ότι αυτό που έχεις ετοιμάσει θα βγει σούπερ, αν δε γίνει θα απογοητευτείς, γι’ αυτό πρέπει να βασίζεσαι και λίγο στο τι θα δώσει η στιγμή.

«Ε»: Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το μέλλον του ραδιοφώνου και πώς βλέπετε το δικό σας ραδιοφωνικό μέλλον;

Βασίλης: Εγώ από πολύ μικρός το είχα μεράκι το ραδιόφωνο. Άκουγα πολύ. Με γοήτευε η ιδέα του ραδιοφώνου. Είναι από τα λίγα πράγματα που δε σου δίνουν εικόνα. Έχουμε την τάση να δώσουμε εικόνα στα πράγματα. Όπως και το βιβλίο, έτσι και το ραδιόφωνο αφήνει την φαντασία. Έχει έναν ρομαντισμό που μας λείπει.

Αλέξανδρος: Το ραδιόφωνο παίρνει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η πρόσβαση στη μουσική να είναι πια πολύ εύκολη, αλλά η ραδιοφωνική μετάδοση και η σχέση που αναπτύσσεται με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Γιάννης: Πραγματικά ερωτεύτηκα την εμπειρία του ραδιοφώνου από την πρώτη στιγμή. Ήταν πολύ πρωτόγνωρο. Πάντα άκουγα μουσική, αλλά ποτέ δεν άκουγα ραδιόφωνο. Τελικά, μέσα από αυτό εκφράστηκα για πρώτη φορά. Και μου προέκυψαν ιδέες για να συνδέσουμε τη ραδιοφωνική παραγωγή με άλλα πράγματα, με άλλες εκδηλώσεις, αλλά με αυτή την ταυτότητα και αυτή την κουλτούρα. Θα σκεφτόμουν ακόμη και επαγγελματικά να ασχοληθώ με αυτό.

«Ε»: Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια σε σας και το Ράδιο Ξάνθη.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σύγκρουση της ταυτότητας στο «Αόρατος Άνθρωπος» του Ραλφ Έλλισον

Η καταπίεση του αφροαμερικανού ήρωα μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αναπαράσταση των κοινωνικώ…