Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ασφαλής και προετοιμασμένη η Ξάνθη για δασικές πυρκαγιές

Ασφαλής και προετοιμασμένη η Ξάνθη για δασικές πυρκαγιές

0

Δημοσιεύτηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης για μία ακόμη χρονιά η επιβολή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές του νομού μας, σε εφαρμογή των αποφάσεων που πήρε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, κατά τη συνεδρίασή του που έγινε στις 30 Μαρτίου 2009.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η επιβολή μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας:

– στο περιαστικό δάσος του Δήμου Ξάνθης, που περικλείεται από τους δρόμους Κιμμερίων – Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς, στην διασταύρωσή του με το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπως επίσης και στον δρόμο για την Εκκλησιαστική Σχολή (θέση Προφήτη Ηλία),

– στο περιαστικό Δάσος των οικισμών Τοξοτών και Γαλάνης, του Δήμου Τοπείρου.

Η απαγόρευση στις περιοχές αυτές θα ισχύει σε ημέρες και ώρες που θα καθοριστούν αναλυτικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, στο διάστημα μεταξύ 1 Ιουλίου και 10 Σεπτεμβρίου 2009, όταν ο δείκτη επικινδυνότητας για την έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιών θα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

– Ειδικότερα για την περίοδο από τα 15 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου 2009, η απαγορεύσεις θα ισχύσουν χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

Όμως δεν είναι μόνο τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προστατεύουν τις δασικές περιοχές του νομού μας. Γύρω από το θέμα της προστασίας από τέτοια φαινόμενα κατά τους θερινούς μήνες υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός της Πολιτείας, προσανατολισμένος στην πρόληψη αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας, με την ευθύνη του συντονισμού των υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν να βαραίνει μία σχετικά νεοσύστατη υπηρεσία, αυτή της Πολιτικής Προστασίας. Η τελευταία τελεί υπό την ευθύνη του εκάστοτε Νομάρχη και έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη υπηρεσία Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (Π.Σ.Ε.Α.) που επί δεκαετίες λειτουργούσε ως «παρακλάδι» των υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, εκπονώντας σχεδιασμούς για έκτακτες ανάγκες τόσο περιόδων πολέμου όσο και ειρήνης. Το τελευταίο ρόλο, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ε.Ε. ανέλαβε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου της στην Ξάνθη, κ. Γεώργιο Καφούτη, «αναβαθμίστηκε με το νόμο 3013/2002, ώστε να μπορέσει ν’ αναβαθμιστεί και να αναλάβει την οργάνωση και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων, τόσο σε χειμερινές όσο και σε θερινές περιόδους». Σύμφωνα με τον κ. Καφούτη «η υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με δεκάδες υπηρεσίες και φορείς της περιοχής, από τους οποίους ενδεικτικά αναφέρω την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., τις υπηρεσίες των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα Λιμεναρχεία, τα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης, την Διεύθυνση Δασών της Νομαρχίας Ξάνθης, την Δ.Ε.Η., τον Ο.Τ.Ε., τον Ο.Σ.Ε., το Νοσοκομείο Ξάνθης, τον Στρατό (ιδιαίτερα την ΧΧV Τ.Θ.Τ.), αλλά και πολλές εθελοντικές οργανώσεις. Έχουν δημιουργηθεί «ομάδες επαφής», ανάλογα με το είδος της εκάστοτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι οποίες ειδοποιούνται μέσω κινητών τηλεφώνων ώστε να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, όποτε παρουσιαστεί ανάγκη. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις πυρκαγιών, τόσο στον κάμπο όσο και στην ορεινή περιοχή, έχουν δημιουργηθεί δεξαμενές νερού και έχουν καταγραφεί οι δημοτικές αλλά και οι ιδιωτικές γεωτρήσεις που υπάρχουν, ώστε να μπορέσουν να δράσουν υποστηρικτικά προς τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα πραγματοποιούν κατάσβεση, σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια δασική πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν και δύο πυροφυλάκια, στο Ν. Ζυγό και στην περιοχή Πρ. Ηλίας, στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, για την έγκαιρη ειδοποίηση της Πυροσβεστικής. Βεβαίως, από την στιγμή που θα υπάρξει τέτοιο περιστατικό, την ευθύνη του «επί του πεδίου» συντονισμού των δυνάμεων την έχει ο επικεφαλής των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, χρησιμοποιώντας τις υποδομές και τους σχεδιασμούς που έχει δημιουργήσει και καταστρώσει η Πολιτική Προστασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, για το θέμα. Ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι «η περίοδος υψηλού κινδύνου είναι αυτή που ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου, έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, οπότε πέρα από τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας που δημοσιοποιήσαμε, διατηρούμε τεταμένες τις «κεραίες» μας προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς αυτή της άμεσης κινητοποίησης, που σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί, όσο και της ικανοποιητικής διαθεσιμότητας δυνάμεων, κάτι που όμως άπτεται γραφειοκρατικών ζητημάτων αλλά και της κινητοποίησης διαφόρων κρατικών μηχανισμών». Ζητώντας από τον κ. Παυλίδη να σχολιάσει τόσο το γεγονός της καθυστέρησης για προσλήψεις εποχικού από το Δασαρχείο Ξάνθης, όσο και από το Δήμο Ξάνθης (για τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους), αυτός δήλωσε ότι «καλό θα ήταν να είχαν γίνει νωρίτερα, όπως επίσης σημαντικό είναι να δημιουργηθεί και μία αντιπυρική ζώνη που θα διαχωρίζει την περιαστική δασική έκταση από τον αστικό ιστό της πόλης, ώστε να μην υπάρχει ο συνεχής κίνδυνος, κατά την θερινή περίοδο, μία πυρκαγιά από τον αστικό ιστό να μεταφερθεί στην δασική περιοχή (όπως συνέβη πέρυσι) και το αντίστροφο. Όσον αφορά τους καθαρισμούς, αυτοί βρίσκονται στην ευθύνη των Δήμων, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια για τον σκοπό αυτό». Τέλος, αναφερόμενοι στον μελλοντικό σχεδιασμό για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, οι κύριοι Παυλίδης και Καφούτης αναφέρθηκαν στην πρόταση σχεδιασμού από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αναμένει να εγκριθεί, η οποία περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της τελευταίας με συστήματα δορυφορικής απεικόνισης των τόπων των συμβάντων, στα οποία θα γίνεται παράλληλη απεικόνιση διαφόρων γεωγραφικών πληροφοριών ώστε να διευκολύνεται ο συντονισμός των δυνάμεων που ενεργούν κάθε φορά στο έδαφος ή από αέρος, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση είναι και ο σχεδιασμός για την απόκτηση από την υπηρεσία ανεξάρτητης και αυτόνομης τηλεπικοινωνιακής υποδομής για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων και των υπηρεσιών που εμπλέκονται κάθε φορά στις διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Νομαρχία καταδικάζει τις ενέργειες τρομοκράτησης

Με αφορμή τις εμπ …