Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά εργασίας

Ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά εργασίας

0

Μείωση έως 20,30% των ελέγχων στις επιχειρήσεις με παράλληλη αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερικής απασχόλησης, συμβάσεων έργου και εκ περιτροπής εργασίας) των υπερωριών αλλά και των εργατικών ατυχημάτων, κατέγραψε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας το 2008.
Τις αρνητικές τάσεις αποτυπώνει η Έκθεση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας για το 2008, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία το περασμένο έτος:
– Έγιναν 28.538 έλεγχοι επιθεωρητών εργασίας στις επιχειρήσεις για την εξακρίβωση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με τις αμοιβές, τα ωράρια εργασίας κ.ά. έναντι 35.805 ελέγχων που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος. Οι μειωμένοι έλεγχοι οδήγησαν στην επιβολή και μικρότερων ποσών προστίμων (επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, έναντι 11,8 εκατ. ευρώ το ’07).
– Μειώθηκαν και οι έλεγχοι των υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας για την τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια. Το 2008 πραγματοποιήθηκαν 24.600 έλεγχοι έναντι 27.895 που είχαν γίνει το προηγούμενο έτος, υποβλήθηκαν 1.063 μηνύσεις έναντι 1.132 το ’07 και επιβλήθηκαν 1.738 διακοπές εργασιών έναντι 2.201 και 1.246 πρόστιμα, έναντι 1.315 το ’07.

Επιδείνωση και στην υγιεινή και ασφάλεια
Η καθίζηση των ελέγχων των επιθεωρητών εργασίας έγινε παράλληλα με την επιδείνωση σειράς δεικτών που αφορούν στην απασχόληση και την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας.
Το προηγούμενο έτος, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κατέγραψε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στα 6.657 (από 6.561 το ’07 και 6.255 το ’06) και των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στα 142 (από 115 το ’07 και 128 το ’06). Αύξηση σημείωσαν και οι υπερωρίες (στις 18.567.905 ώρες για 296.711 εργαζομένους έναντι 17.240.593 ωρών και 278.709 εργαζομένων το ’07).
Και αυτό, παρά την αυξημένη χρήση των ευέλικτων συμβάσεων εργασίας στις οποίες κατέφυγαν περισσότερες επιχειρήσεις (196.271 το ’08, έναντι 187.185 το ’07) και για περισσότερους εργαζομένους (υπογράφηκαν 445.959 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και έργου έναντι 392.817 που ήταν το ’07, 369.646 το ’06 και 323.730 το ’05).
Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά αλλά και την κρίση που όπως διαπιστώνεται οδηγεί σε περισσότερες καταστρατηγήσεις και παραβάσεις, έχει ζητήσει από το νέο ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας κ. Θεόδωρο Ματάλα (ο οποίος ανέλαβε στις αρχές του 2009 τη διοίκηση του Σ.ΕΠ.Ε.) να ενταθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται με έμφαση στις επιχειρήσεις εκείνες που εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα παραβάσεων…

Η κατάσταση στην Ξάνθη
Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση και στην πόλη μας, με μία σημαντικότατη παράμετρο που έχει να κάνει με την ουσιαστικό πέρασμα του τοπικού γραφείου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στην αφάνεια, λόγω μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, μετά και την τελευταία εξάμηνη απόσπαση που εγκρίθηκε σε υπάλληλο της υπηρεσίας προς την Θεσσαλονίκη, το προσωπικό ανέρχεται σε συνολικά ένα (!) κοινωνικό επιθεωρητή και μία προϊσταμένη, κανένα τεχνικό επιθεωρητή και κανένα υπάλληλο, ως γραμματειακή υποστήριξη. Όλα αυτά μάλιστα όταν στην γειτονική Καβάλα το αντίστοιχο γραφείο του Σ.ΕΠ.Ε. επανδρώνουν ένας προϊστάμενος, επτά κοινωνικοί επιθεωρητές, τρεις τεχνικοί επιθεωρητές, ένας ιατρός εργασίας και ένας υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης, ενώ στην επίσης γειτονική Δράμα το προσωπικό του αντίστοιχου γραφείου αποτελείται από έναν προϊστάμενο, πέντε κοινωνικούς και πέντε τεχνικούς επιθεωρητές, έναν υπάλληλο γραμματειακής υποστήριξης και έναν οδηγό. Δηλαδή, με το νομό Δράμας να έχει το ένα τρίτο του ενεργού εργατικού δυναμικού που έχει ο νομός Ξάνθης, το αντίστοιχο γραφείο του Σ.ΕΠ.Ε. διαθέτει δεκατρία άτομα σε προσωπικό, ενώ ο νομός Καβάλας, με μόλις δύο επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από πενήντα εργαζόμενους να έχει δώδεκα άτομα προσωπικό, ενώ ο νομός μας με περισσότερες από δέκα τέτοιες επιχειρήσεις έχει αυτή τη στιγμή μόλις δύο άτομα. Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι αποστολή των κοινωνικών επιθεωρητών είναι να ελέγχουν θέματα που αφορούν τις αμοιβές των εργαζομένων και την εφαρμογή της Εργασιακής Νομοθεσίας, ενώ των τεχνικών επιθεωρητών να ελέγχουν την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Βεβαίως από τις παραπάνω αναλογίες καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού, κας Φ. Πετραλιά, μετά από συνάντησή της με την υπεύθυνη του τομέα εργασίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα Ε. Χριστοφιλοπούλου και τον βουλευτή Ξάνθης του ίδιου κόμματος, κ. Π. Σγουρίδη, για τοποθέτηση δύο ακόμη υπαλλήλων στο γραφείο Ξάνθης, αποτελεί ουσιαστικά «σταγόνα στον ωκεανό»… Επίσης γίνεται αντιληπτό ότι με αυτές τις δυνατότητες που δίνονται στο τοπικό γραφείο, ουσιαστικά ακυρώνεται ο ελεγκτικός ρόλος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στην Ξάνθη, αφήνοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, στο έλεος του …Θεού!

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …