Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η τοπική αυτοδιοίκηση αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών

Η τοπική αυτοδιοίκηση αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών

0
orkomosia krasoulis

Ορκίστηκαν οι πρώτοι 21 απόφοιτοι στην Κομοτηνή – Έξι από αυτούς Ξανθιώτες, μεταξύ των οποίων και ο πρωτεύσας Ηλίας Κρασούλης

Ένα εργαλείο διασύνδεσης πράξης και θεωρίας σε επιστημονικό επίπεδο, για την πληρέστερη λειτουργία των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η ορκωμοσία των αποφοίτων της πρώτης σειράς του διαπανεπιστημιακού, διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση». Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διοργανώθηκε από κοινού από τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Η οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πανεπιστημιακό επίπεδο

Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και η ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων από τους συμμετέχοντες φοιτητές σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και τις προκλήσεις των φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Μία διεπιστημονική προσέγγιση των κρίσιμων ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία διασφαλίζεται από το συνδυασμό θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και τη διδασκαλία εξειδικευμένων μεθοδολογικών εργαλείων, τα οποία και ανταποκρίνονται στο ιδιαίτερο περιβάλλον και τις μεταρρυθμιστικές προκλήσεις της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα εργαλείο που συνδυάζει την πράξη με την επιστήμη προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης

autodioikisi metaptyxiakoΟι πρώτοι 21 απόφοιτοι του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορκίστηκαν στην Κομοτηνή παρουσία του Πρόεδρου της ΕΕΤΑΑ Δημήτριου Καλογερόπουλου και του Προέδρου του Τμήματος Oικονομικών Επιστημών Ευάγγελου Δρυμπέτα. Συνολικά 80 άτομα θα λάβουν το πτυχίο τους στις διάφορες σχολές φέτος, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους στους διάφορους φορείς, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των συμμετεχόντων. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ εξέφρασε τη χαρά του για την ορκωμοσία, σημειώνοντας πως θεωρούν ευθύνη τους, αυτές οι κοινότητες που δημιούργησαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τη Κομοτηνή να μη χαθούν, για αυτό και η ΕΕΤΑΑ έχει ήδη προγραμματίσει μία δέσμη δράσεων, με στόχο η μεταξύ τους επικοινωνία να συνεχιστεί, στο πλαίσιο μιας λειτουργικής δικτύωσης και συνεχιζόμενης αναβάθμισης της γνώσης και της πληροφόρησής τους. Από την πλευρά του ο κ. Δρυμπέτας τόνισε πως το μεταπτυχιακό αυτό ήταν στο ξεκίνημά του ένα πείραμα, δημιουργώντας ένα χώρο που ενώνει στην πραγματικότητα την πράξη με την επιστήμη, αφού αποστολή του προγράμματος είναι η αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Ανάπτυξης, με στόχο τη μετεκπαίδευση και εξειδίκευση επιστημόνων, με έμφαση σε εργαζόμενους σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε φορείς Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης, στις κατευθύνσεις του προγραμματισμού, της οικονομικής λειτουργίας και της κοινωνικής πολιτικής.

Ορκίστηκαν οι πρώτοι 21 απόφοιτοι – Ξανθιώτης ο πρωτεύσας του προγράμματος

Από τους 21 συνολικά αποφοίτους, οι 6 είναι υπάλληλοι που εργάζονται σε Δήμους του Νομού Ξάνθης και συγκεκριμένα 3 υπάλληλοι του Δήμου Ξάνθης, 2 υπάλληλοι του Δήμου Μύκης και 1 υπάλληλος του Δήμου Αβδήρων. Τον όρκο ανέγνωσε ο πρωτεύσας Ηλίας Κρασούλης, δημοτικός υπάλληλος στο δήμο Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο «Ε», οι φοιτητές του συγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφέρειάς μας και το αντικείμενο σπουδών έχει άμεση συνάφεια με τα καθημερινά υπηρεσιακά τους καθήκοντα, γεγονός που ενδυναμώνει τη γνώση των υπαλλήλων και διευκολύνει το έργο των αντίστοιχων υπηρεσιών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…