Η φετινή προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου από τους νέους της Ξάνθης συνδιασκέφθηκε με ωριμότητα πάνω σε υπαρκτά θέματα και προβλήματα της πόλης
Ένας θεσμός-πρότυπο που όχι μόνο πρωτοπορεί, αλλά δίνει τα ‘’φώτα’’ του σε αντίστοιχες νεανικές πρωτοβουλίες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα
Το Ρολόι των Νέων της Ξάνθης ‘’χτύπησε’’ για δεύτερη χρονιά στην πόλη μας. Μια προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών του δήμου Ξάνθης στα οποία δεν συμμετέχουν οι αιρετοί του δήμου, αλλά μαθητές και φοιτητές της Ξάνθης. Πέρυσι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εργασίες τους σε μια από τις πρώτες παρόμοιες δράσεις πανελλαδικά. Φέτος παρουσιάστηκαν ωριμότεροι και πιο προετοιμασμένοι, επιλέγοντας να ασχοληθούν με πραγματικά θέματα και προβλήματα του δήμου Ξάνθης. Οι νέοι της πόλης μας απέδειξαν ότι όχι μόνον έχουν ιδέες, αλλά ξέρουν να τις παρουσιάζουν, να τις υποστηρίζουν, αλλά και να σέβονται την αντίπαλη παράταξη, αναγνωρίζοντας δικές τους ελλείψεις και ενσωματώνοντας δημιουργικά τις απόψεις που ακούστηκαν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων τόσο των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών, αλλά και της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου. Μότο τους ότι ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, να συναποφασίζει για την μοίρα του και να συμμετέχει ενεργά στην λήψη σημαντικών αποφάσεων. Έχοντας ως βασικό άξονα αυτή την αρχή, το Ρολόι των Νέων επιδίωξε και φέτος μέσα από τις θέσεις και αντιθέσεις των μελών του να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.
Με πραγματικά θέματα και προβλήματα του δήμου Ξάνθης ασχολήθηκαν οι νεαροί Ξανθιώτες
Μαθητές και φοιτητές της Ξάνθης έλαβαν θέσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων, αρχηγών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων, αλληλεπιδρώντας με βάση τον γόνιμο διάλογο, με στιβαρά επιχειρήματα, με αποτέλεσμα να εξοικειώνονται με τους θεσμούς και τα κοινά μέσα από έναν σύγχρονο τρόπο διαδραστικής εμπειρίας. Η προσομοίωση περιλάμβανε μεν φανταστικές δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες όμως κάλυπταν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το οποίο περιγράφηκε λεπτομερώς, δίνοντας το στίγμα αλλά και την παρουσία της κάθε παράταξης στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η φετινή διοργάνωση ακριβώς επειδή ασχολήθηκε με υπαρκτά θέματα του δήμου Ξάνθης, όπως: τις ενέργειες του Δήμου για την βελτίωση της εικόνας της πόλης βάσει του «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης», την μετάβαση του Δήμου στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην ψηφιακή πολιτική, την εφαρμογή προγραμμάτων τεχνολογικής αναβάθμισης σχολείων με σκοπό την προώθηση της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών, την μέριμνα του Δήμου για την φροντίδα των αδέσποτων, τις επεμβάσεις για την αισθητική βελτίωση συνοικιών της πόλης και της Παλιάς Πόλης και την προώθηση προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής επαιτείας και εκμετάλλευσης, επεξεργάστηκε τα θέματα αυτά με την ακαδημαϊκή επιτροπή που δημιουργήθηκε, φροντίζοντας παράλληλα και για την νομική τεκμηρίωση των όσων συζητήθηκαν. Η νομική υπηρεσία, αποτελούμενη από φοιτητές νομικής, μελέτησε τα θέματα και το νομικό πλαίσιο, ώστε με παρεμβάσεις της να ενημερώνει κατά πόσον ήταν εφικτά και νομότυπα τα όσα πρότειναν οι νέοι.
Ένα forum νέων και ιδεών που μετατρέπεται σε πρότυπο και για άλλες πόλεις
Οι εμπνευστές, η οργανωτική επιτροπή αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα των εργασιών, θεωρώντας σπουδαία την ευκαιρία που δίνεται σε ανήσυχα μυαλά της πόλης μας να ακουστούν. Ο εμπνευστής της ιδέας, Μιχάλης Σαμαράς, φοιτητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, δήλωσε στο «Ε»: «Μετά το κουραστικό τριήμερο αισθάνομαι πλούσιος ως άνθρωπος γνωρίζοντας δημοκρατικά σκεπτόμενους νέους στο φετινό συνέδριο, όπου με το αυξημένο επίπεδο διαλόγου, οργάνωσης και προτάσεων μετέτρεψαν το ‘’Ρολόι’’ από ένα διαδραστικό παιχνίδι σε μια αγορά ιδεών για την πόλη της Ξάνθης». Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν πιο ‘’ανοιχτές’’ στην τοπική κοινωνία, αφού σ’ αυτές συμμετείχαν πολίτες αλλά και ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης στο θέμα των αδέσποτων ζώων, ενώ και η επιλογή των ομιλητών στο συνέδριο της πρώτης μέρας από την τοπική κοινωνία αποσκοπούσε ακριβώς σ’ αυτό. Όπως μας ενημέρωσαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ένας από τους περσινούς συμμετέχοντες φοιτητές διοργάνωσε παρόμοια προσομοίωση στα Γιαννιτσά τις προηγούμενες μέρες, ενώ στις συνεδριάσεις παραβρέθηκαν νέοι από την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, όπου προγραμματίζεται το καλοκαίρι αντίστοιχη δράση. Το υψηλό επίπεδο των εργασιών παραδέχθηκε και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, ο οποίος παρότι προσκλήθηκε για μια εισήγηση πάνω στην συμμετοχική δημοκρατία, δεν έφυγε λεπτό από τις εργασίες του συμβουλίου. Τα πορίσματα των συνεδριάσεων θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα έντυπα και ηλεκτρονικά, ώστε να γίνουν βάση περαιτέρω γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ