Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ημερίδα για το περιβάλλον και τον οικοτουρισμό στην Πολυτεχνική

Ημερίδα για το περιβάλλον και τον οικοτουρισμό στην Πολυτεχνική

0
imerida life

ΔΠΘ και ΕΕΤΑΑ ανέπτυξαν τις δυνατότητες αξιοποίησης του προγράμματος LIFE και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ομορφιάς της περιοχής μας

Εμπειρογνώμες και οικολογικές οργανώσεις συμμετείχαν στην εκδήλωση

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης για το πρόγραμμα LIFE στο αμφιθέατρο Πολιτικών Μηχανικών, στα Κιμμέρια. Την ημερίδα οργάνωσαν από κοινού το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)

Στον τόπο μας εδρεύουν φορείς που δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως η έδρα της UNESCO ConEct «Διατήρηση και οικοτουρισμός στα παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα», oι δύο Φορείς διαχείρισης (Δέλτα Νέστου και Ροδόπης) καθώς και οικολογικές οργανώσεις. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των δημοσίων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους περιβαλλοντικούς φορείς, προκειμένου να εξετάσουν πιθανούς τρόπους συνεργασίας και αξιοποίησης των προγραμμάτων LIFE και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην περιοχή.

Είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής που μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο επιχειρήσεις και τουρίστες που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό (πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών κ.α.) αλλά ακόμη και επιστήμονες φυσικών επιστημών όπως βιολόγους, χημικούς μηχανικούς, δασολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες. Στην Ελλάδα έχουν εκπονηθεί προγράμματα LIFE στη Θεσσαλία (Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni)), στην Άνδρο (Διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας με σκοπό την διατήρηση 4 ειδών πτηνών προτεραιότητας), στις Πρέσπες (Προστασία και Διατήρηση Ειδών Πουλιών Προτεραιότητας)και σε άλλες περιοχές.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλογερόπουλος, o πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α., «οφείλουμε να δράσουμε τώρα ώστε να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 25 χρόνια και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.» Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., Ευάγγελος Δρυμπέτας, συμπλήρωσε ότι «τόσο το πρόγραμμα LIFE όσο και τα υπόλοιπα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης για την τοπική οικονομία αρκεί κάποιος να τα εκμεταλλευτεί σωστά και να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Ο ποταμός Νέστος, η οροσειρά της Ροδόπης και η λίμνη Βιστονίδα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για επιστημονικές μελέτες με δυο Εθνικά Πάρκα και αρκετές εκτάσεις να ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και στις προστατευόμενες περιοχές της συνθήκης Ramsar. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, οικοτουρισμός και φυσικές επιστήμες, είναι ιδανικός και μπορεί να δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, έχοντας συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή, χαράσσει πολιτική ανάπτυξης προς την κατεύθυνση αυτή η οποία μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και εντός κρίσης με μικρά κεφάλαια, ήπιες παρεμβάσεις αλλά υψηλές αποδόσεις για την τοπική οικονομία.

Ο Δήμος μέσα από το πρόγραμμα LIFE, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει τουρίστες και να τραβήξει τα βλέμματα από Ελλάδα και εξωτερικό. Ας ελπίσουμε τα λόγια να γίνουν πράξη και η τοπική αυτοδιοίκηση να παραμείνει σταθερή στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

Η πρόσκληση του προγράμματος LIFE θα ανοίξει στις 18 Απριλίου και θα κλείσει τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.lifetaskforce.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…