Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Φωτογραφικό Workshop σε Ξάνθη και Πομακοχώρια με τον Enri Canaj

Φωτογραφικό Workshop σε Ξάνθη και Πομακοχώρια με τον Enri Canaj

0
enri canaj

Ο γνωστός φωτογράφος καταγράφει μέσα από τον φακό του ανθρώπινες ιστορίες, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Μιλώντας στο «Ε» λίγο πριν επισκεφτεί την Ξάνθη, δήλωσε ότι του αρέσει πολύ η περιοχή αλλά και οι άνθρωποί της

Στην Ξάνθη θα βρεθούν τον επόμενο μήνα 10 περίπου φωτογράφοι, στο πλαίσιο ενός workshop που διοργανώνει η Ακαδημία της Leica στην Ελλάδα. Η γνωστή εταιρεία προσφέρει εξειδικευμένη κατάρτιση στην δημιουργική φωτογραφία από το 1990 στην χώρα μας. Εισηγητής του workshop θα είναι ο γνωστός φωτογράφος Enri Canaj, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους της ελληνικής κρίσης. Ο Enri Canaj γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 11 ετών το 1991. Εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή, συνεργάζεται με ξένα έντυπα και παράλληλα εξελίσσει τα πρότζεκτ: Shadows in Greece, Syrian Refugees in Greece και Albania-A Homecoming. Λίγο πριν έρθει στην πόλη μας, μίλησε στο «Ε» για την επιλογή της Ξάνθης, για την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις της φωτοδημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας εν γένει.

E.C.: «Έχω επισκεφτεί την Ξάνθη στο παρελθόν και μου άρεσε πολύ η περιοχή και οι όμορφοι άνθρωποί της»

Η ακαδημία της Leica και ο Enri επιλέγουν τα τελευταία χρόνια που συνεργάζονται ένα μέρος για το ετήσιο workshop. Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποίησαν ένα στην Αθήνα και δύο στην Αλβανία. Φέτος οι δέκα περίπου φωτογράφοι θα βρεθούν στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια. Ρωτήσαμε τον Enri γιατί επέλεξε την πόλη μας και μας είπε ότι του άρεσε η περιοχή από προηγούμενες επισκέψεις του, αλλά και οι όμορφοι άνθρωποί της. Θεωρώντας τον εαυτό του τυχερό που συνεργάστηκε στο παρελθόν με μεγάλους φωτογράφους, από τους οποίους κυρίως έμαθε αυτά που γνωρίζει για την δημιουργική φωτογραφία, θεωρεί χρέος να μεταδώσει αυτή την γνώση και εμπειρία. Παραδέχεται ότι τα πράγματα έχουν ζορίσει πάρα πολύ στην Ελλάδα στον χώρο της φωτοδημοσιογραφίας, και πιστεύει ότι οι φωτογράφοι αλλά και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ψάξουν και να στραφούν στις νέες τεχνολογίες.

E.C.: «Το προσφυγικό προβλήθηκε πάρα πολύ παγκοσμίως. Υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά υπήρχε και εμπορευματοποίηση»

Για τη δουλειά του πάνω στο προσφυγικό, μια και ήταν από τους πρώτους φωτογράφους που βρέθηκαν στα ελληνικά νησιά, βραβεύτηκε πέρυσι το καλοκαίρι στο Lumix Photo Festival του Ανόβερου, καθώς και από το Manuel Rivera-Ortiz Foundation, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την φετινή του έκθεση στο Les Rencontres d’Arles, το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας που γίνεται κάθε καλοκαίρι στη γαλλική πόλη. Ο ίδιος θεωρεί ότι το προσφυγικό προβλήθηκε πάρα πολύ, και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Ρωτώντας τον Enri αν υπήρξε ενδιαφέρον ή εμπορευματοποίηση, είπε: «Έγιναν και τα δύο. Υπήρξαν άνθρωποι που πραγματικά νοιαζόντουσαν και άλλοι που απλά ήθελαν να το πουλήσουν. Αυτό πάντα συνέβαινε, σε όλες τις μεγάλες κρίσεις. Θέλω όμως να τονίσω κάτι. Επειδή ήμουν από τους πρώτους που πήγε στη Μυτιλήνη –ήμουν σχεδόν μόνος μου–, έβλεπα ότι οι άνθρωποι έφταναν στη στεριά και δεν υπήρχε κανείς, περπατούσαν χιλιόμετρα για να φτάσουν στον Μόλυβο. Δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τα media κι αν δεν ήμασταν μερικοί φωτογράφοι να καταγράψουμε αυτό που συνέβαινε και να γίνει γνωστό στο εξωτερικό, κανένας δε θα καταλάβαινε την έκταση του προβλήματος».

Τι σκοπό έχει ένα workshop σε μια άγνωστη περιοχή;

Μιλώντας για το συγκεκριμένο workshop στην Ξάνθη ο Enri ανέφερε: «Για εμάς τους φωτογράφους είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε τον τρόπο εργασίας μας, έχοντας ως σκοπό την κατάλληλη προσέγγιση και την καλύτερη σύλληψη του νοήματος πίσω από κάθε εικόνα που θα δημιουργήσουμε. Πρέπει να μάθουμε, πώς να επιλέγουμε τις εικόνες μας και πώς να διηγούμαστε μια ιστορία με συγκεκριμένους στόχους και κανόνες. O σκοπός του ταξιδιού είναι οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να μπουν στη λογική αυτή και να δημιουργήσουν την πρώτη τους ιστορία με τη βοήθεια και την καθοδήγησή μας. Κάθε βράδυ θα επιλέγουμε τις εικόνες της ημέρας του κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά και θα συζητάμε ως ομάδα, με ερωτήσεις από τον καθένα μας, στην προσπάθεια να βρούμε λύσεις στις προσωπικές μας ανησυχίες».

Περιγραφή του workshop

fotografia canajΤο workshop έχει ως βασικό στόχο, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα, την θεωρητική και πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει την ανάθεση φωτογραφικού story σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια, με καθημερινές εξωτερικές λήψεις, ενώ θα δοθεί έμφαση στη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί. Την πρώτη ημέρα η ομάδα θα ταξιδέψει μέχρι την Ξάνθη, όπου και θα διανυκτερεύσει. Τη δεύτερη και την τρίτη μέρα θα βρεθούν στα διάφορα χωριά, όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί το πρώτο πρακτικό σκέλος, φωτογραφίζοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια κάνοντας κριτική ανάλυση των φωτογραφιών, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη ανάπτυξη του προσωπικού ύφους του κάθε συμμετέχοντα. Στην συνέχεια το ταξίδι θα συνεχιστεί στα Πομακοχώρια, όπου θα μείνουν για τρεις μέρες και θα πραγματοποιήσουν εξωτερικές λήψεις στη γύρω περιοχή. Η ομάδα είναι των 9 ατόμων, ώστε να είναι ευέλικτη και θα ξεκινήσει από την Αθήνα στις 23 Μαρτίου, ενώ θα επιστρέψει στις 30 Μαρτίου. Όπως μας είπε ο Enri, έχουν μείνει μια-δυο θέσεις ακόμη, οπότε αν κάποιος από την περιοχή θελήσει μπορεί να συμμετάσχει με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα 700 ευρώ που στοιχίζει για τους υπόλοιπους λόγω μετακίνησης και κυρίως διαμονής. Οι ενδιαφερόμενοι, που θα πρέπει να έχουν γνώση φωτογραφίας, μπορούν να απευθύνονται στην ακαδημία της Leica στο τηλέφωνο 210-7525343.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ταινία «Stratis» από τον Άη Στράτη στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς

Ένας κινηματογραφικός διάλογος με την ιστορία της εξορίας Η μικρού μήκους ταινία Stratis, …