Σύσταση 120 γραφείων ενημέρωσης υπερχρεωμένων δανειοληπτών –Στην 5η φάση η Ξάνθη, θα αποκτήσει γραφείο τον Ιούλιο
Επιφυλακτικοί οι δικηγόροι της Ξάνθης, τονίζουν ότι η κάθε υπόθεση χρήζει πολλής και προσεκτικής μελέτης – Μειώθηκε ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων από το 2025 στο 2019
Την άμεση σύσταση 120 γραφείων ενημέρωσης των υπερχρεωμένων δανειοληπτών δρομολογεί η κυβέρνηση, πριν ακόμα συσταθούν τα νομοθετημένα και μνημονιακώς υποχρεωτικά Κέντρα Ενημέρωσης Υπερχρεωμένων Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ). Από τα 30 ΚΕΥΔ, ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προσανατολίζεται στον τετραπλασιασμό των γραφείων ενημέρωσης των δανειοληπτών με ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Μάλιστα, για να μην υπάρξουν ανησυχίες περί μαζικών προσλήψεων και επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα γραφεία αυτά θα στελεχωθούν με δημοσίους υπαλλήλους, που θα επιμορφωθούν και θα υποστηρίζονται από τα τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Τα ΓΕΥΔ… ‘’προσπερνούν’’ τα ΚΕΥΔ
Τα γραφεία αυτά θα προηγηθούν των 30 ΚΕΥΔ, τα οποία είχαν θεσπιστεί με νόμο τον Μάιο του 2016, καθώς πρόκειται να στηθούν με ταχείες διαδικασίες και χωρίς την ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού που απαιτεί τις χρονοβόρες ενέργειες του ΑΣΕΠ. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), όπου και αποφασίστηκε να αναπτυχθεί άμεσα ένα δίκτυο 120 ευέλικτων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους δήμους της χώρας με τις αρμοδιότητες ολοκληρωμένης ενημέρωσης των ΚΕΥΔ. Η εμπειρία που θα προκύψει από τη λειτουργία των ΓΕΥΔ θα αξιοποιηθεί στο επιχειρησιακό πλάνο για την ανάπτυξη των ΚΕΥΔ, στην καταγραφή των στόχων και στην ανάπτυξη εσωτερικών διαδικασιών. Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας των ΚΕΥΔ. Έτσι θα προκύψει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ. Τα ΓΕΥΔ θα εκκινήσουν εξυπηρετώντας άμεσα τον πολίτη, εστιάζοντας στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, Νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κ.ο.κ.) και την παροχή συμβουλών, σε διάδραση με την Κεντρική Υπηρεσία ΕΓΔΙΧ.
Στην 3η φάση η Κομοτηνή, στην 4η η Καβάλα και στην 5η φάση η Ξάνθη
Τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό ΓΕΥΔ, στις εγκαταστάσεις της ΕΓΔΙΧ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ΓΕΥΔ, στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά. Στη συνέχεια κοντά στον Απρίλιο θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες Περιφερειών, ανάμεσά τους και η Κομοτηνή στην 3η αυτή φάση, και θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο των πόλεων της χώρας. Η Καβάλα συγκαταλέγεται στα 11 ΓΕΥΔ σε Περιφερειακές Ενότητες που προβλέπεται από τον νόμο στην 4η φάση γύρω στον Μάιο, ενώ η Ξάνθη περιλαμβάνεται στην 5η φάση του σχεδιασμού τους μήνες Ιούνιο με Ιούλιο και τα 40 ΓΕΥΔ τα οποία θα λειτουργήσουν σε πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ.
Ειδικοί σύμβουλοι για 1 εκατ. νοικοκυριά και 500.000 επιχειρήσεις
Βάσει του σχεδιασμού, τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες, ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες. Θα αξιοποιηθούν λειτουργικοί εξοπλισμένοι χώροι σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου η πρόσβαση των πολιτών είναι εύκολη. Στα γραφεία ειδικοί σύμβουλοι θα παρέχουν οδηγίες και στήριξη σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και 500.000 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Ανάμεσα στα αντικείμενα των γραφείων είναι και η συνδρομή στους δανειολήπτες ώστε να καταρτίζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έτσι να μπορούν να υπολογίζουν τις δόσεις των δανείων που τους συμφέρει προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς με τις τράπεζες. Ειδικοί θα γνωστοποιούν επίσης στους πολίτες τα δικαιώματά τους όπως απορρέουν από τους νόμους περί προστασίας καταναλωτή και άλλων θεσμικών πλαισίων αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις, τις πιστωτικές κάρτες κ.λπ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα γραφεία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.
Επιφυλακτικοί οι δικηγόροι της Ξάνθης για την επιτυχία του σχεδίου
Τον ενθουσιασμό του υπουργείου για την επίτευξη του στόχου των κέντρων ενημέρωσης δεν φαίνεται να συμμερίζεται και ο δικηγορικός κόσμος. Όπως ανέφεραν δικηγόροι της πόλης μας, η διαδικασία υπαγωγής στα υπερχρεωμένα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από πάμπολλες τροποποιήσεις του νόμου, είναι από τις πιο απαιτητικές εργασίες που μπορεί να κληθεί να εκτελέσει ένας δικηγόρος, γι’ αυτό και κάποιοι δεν τις αναλαμβάνουν ως υποθέσεις. Όπως σημειώνουν κάποιοι, το δικόγραφο της αίτησης είναι κάτι που απαιτεί πολύ κόπο και ένα έστω και μικρό λάθος, που καραδοκεί ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αποβεί ‘’μοιραίο’’ και η αίτηση να απορριφθεί, αφού αφορά όρους συμβάσεων, συγκεκριμένες νομοθεσίες και άρθρα, ευρωπαϊκές οδηγίες και τόσα άλλα. Μάλιστα, μερικοί τόνισαν ότι μόνο ως front desk για βασική ενημέρωση μπορούν να τα φανταστούν, εφόσον οι ίδιοι αφιερώνουν ώρες και κόπο στην κάθε υπόθεση χωριστά, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον μη εξειδικευμένο υπάλληλο. Η αντίδραση των δικηγόρων ίσως αφορά και την αρχική εξαγγελία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία θα συνεργάζονταν μέσω συμβάσεων με δικηγόρους για τα κέντρα ενημέρωσης. Την αναγκαιότητα και τα θετικά της υπαγωγής στον νόμο για τα υπερχρεωμένα τόνισε και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση-Σιούτη, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή είναι η πλέον επωφελής λύση αλλά και η μόνη διέξοδος για χιλιάδες οικογένειες. «Είναι μεγάλη βοήθεια όταν έχεις για παράδειγμα να πληρώσεις μία δόση των 300 ευρώ τον μήνα, να μετατρέπεται σε 50 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. Όπως, μάλιστα, μας ενημέρωσε η ίδια, οι ήδη κατατεθειμένες υποθέσεις στην Ξάνθη, ενώ είχαν χρόνο εκδίκασης μέχρι το 2025, μετά από επαναπροσδιορισμό όλων των δικασίμων έχουν συντομεύσει κατά έξι έτη με ορίζοντα εκδίκασης το 2019.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ