ΣΧΟΛΙΑ 31/01/2017

0
doro thraki vasilopita

Αναστολή έκδοσης

Αναστέλλουν την έκδοσή τους οι γνωστές Εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Αιτία επειδή οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν κάθε έσοδο του Οργανισμού Λαμπράκη. Έτσι, με τη μέθοδο αυτή επέρχεται οικονομική ασφυξία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η έκδοση των Εφημερίδων και να μην πληρώνονται οι εκατοντάδες εργαζόμενοι. Δυο λοιπόν ιστορικές εφημερίδες, καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού, οδηγούνται σε κλείσιμο. Δε χρειάζεται να πούμε τι ακριβώς εκπροσωπούσαν στον εκδοτικό τομέα τα δυο αυτά έντυπα κοντά εκατό χρόνια τώρα. Κυρίως εξέφραζαν τον αστικό πολιτικό και πολιτιστικό κόσμο. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε όσο γίνεται πιο σύντομα να δούμε να επανακυκλοφορούν οι δυο αυτές Εφημερίδες οι οποίες σηματοδότησαν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Γ. Δ.

Τα φλουριά του δημοτικού συμβουλίου

Το φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη πίτα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κέρδισε ο πρόεδρος Γιάννης Δρεμσίζης, που εν μέσω εγκλήσεων και αντεγκλήσεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρέλαβε το δώρο του, που ούτε καν πρόλαβε να ανοίξει και να χαρεί.

Στην πίτα των τοπικών ΜΜΕ τυχερή της χρονιάς ήταν η εφημερίδα Θράκη, που μέσω της δημοσιογράφου της Ματίνας Αλατζά παρέλαβε το δώρο από το δήμο που ήταν μία κασετίνα με αξεσουάρ κρασιού. Ντελικάτη η επιλογή του δήμου και, όπως σχολίασε και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, οι παραλήπτες του θα το χαρούν!

Χρόνια Πολλά λοιπόν στους τυχερούς και όλους όσους γεύτηκαν τη νοστιμότατη βασιλόπιτα!

Ε.Δ.

Του αφαίρεσε το λόγο, αλλά… όχι τη μιλιά!

Ερωτήσεις θέλησε να καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, αλλά ο πρόεδρος θεωρώντας ότι ανοίγει νέο… κύκλο συζητήσεων του αφαίρεσε το λόγο!

Ο κ. Καμαρίδης ήθελε να ζητήσει λίστα με τις υπηρεσίες, όπου υποδέχθηκαν το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας, ώστε, όπως είπε, να μπορέσει να γίνει μία αξιολόγηση του έργου τους. Ο πρόεδρος τον παρέπεμψε στη διεύθυνση προσωπικού κι έκλεισε το θέμα.

Ε.Δ.

Μόνο λευκό

«Μόνο λευκό» δήλωσε ότι θα ψηφίζει εφεξής στις απευθείας αναθέσεις η «Κοινωνία Δημοτών», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Θανάσης Ξυνίδης, με αφορμή θέμα του δημοτικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι πρέπει να εξαντλούνται τα περιθώρια με τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Πάντως, ενδιαφέρον είχε το θέμα του κόστους λογιστικής υποστήριξης, λογισμικού και συντήρησης του Κέντρου Πολιτισμού που κοστολογήθηκε σε 4.000 € (συντήρηση) συν 2.600 και 1.500 για λογισμικό και άλλες εργασίες. Ο κ. Ανταμπούφης αναρωτήθηκε αν αναζητήθηκαν άλλες προσφορές και ο κ. Λύρατζης του απάντησε ότι αυτό το καθεστώς βρήκε και ο ίδιος. Ο κ. Κολλάρος ανέφερε ότι την υποστήριξη για τις λογιστικές εγγραφές του Δημοτικού Ραδιοφώνου την αρνήθηκε εγγράφως ο δήμος και ζήτησε να διερευνηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιείται κεντρικά από το δήμο λογιστικό σύστημα για όλους.

Ε.Δ.

Θα ψάξουν τα έσοδα;

Στο δημοτικό συμβούλιο ο Θανάσης Ξυνίδης έθεσε το θέμα των διαφημίσεων στους αθλητικούς χώρους. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει καταγραφή των εσόδων από τις διαφημίσει σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και γήπεδα. Ζήτησε και στοιχεία, γιατί, όπως είπε, πρόκειται για χρήματα των δημοτών και εγείρεται ζήτημα διασπάθισης χρήματος. Το είπε ο κ. Ξυνίδης, αλλά κατά πόσο θα επιμείνει για τα στοιχεία δεν ξέρουμε.

Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωστοποιηθούν αυτά τα στοιχεία, αλλά και να υπάρξει οργανωμένη καμπάνια αξιοποίησης αυτών των διαφημιστικών χώρων. Κύριε Λομβαρδέα, σε σας πέφτει ο κλήρος!

Ε.Δ.

Εννιά άτομα στο Κέντρο Κοινότητας Ξάνθης

Εννιά άτομα και συγκεκριμένα οκτώ πλήρους απασχόλησης και ένα μερικής, θα απασχοληθούν στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Ξάνθης. Όπως είπε η κυρία Σπανού, πρόκειται για υπάρχον προσωπικό του δήμου που εργάζεται σε κοινωνικές δομές και προβλέπεται να πληρώνεται για τα επόμενα πέντε έτη μέσω του προϋπολογισμού του πρτογράμματος, ύψους 950.450 €. Αναλυτικότερα, το σύνολο του ποσού προορίζεται για μισθοδοσία πλην του 20% που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αφορά λειτουργικές δαπάνες.

Ε.Δ.

Κλήρωση για τα περίπτερα

Η Αλεξία Γκιρτζίκη με αναπληρωματικό τον Ερκάν Κίρατζη θα μετέχει ως μέλος στην Τριμελή Επιτροπή Διεξαγωγής της Δημόσιας Κλήρωσης για τον προσδιορισμό 30% και 70% των προς παραχώρηση θέσεων περιπτέρων. Ο δήμαρχος Ξάνθης ενημέρωσε ότι με βάση τη νέα διάταξη θα πρέπει να γίνει κλήρωση των 49 περιπτέρων της πόλης και των οικισμών, ώστε να καθοριστεί ποια θα είναι χαρακτηρισμένα για ανάπηρους (κατά 30%), ώστε να μπορέσουν να τους τα παραχωρήσουν, αλλά μόνο αφότου ολοκληρωθεί η υπάρχουσα σύμβαση που υπάρχει με ιδιώτη.

Ε.Δ.

Ότι θυμούνται χαίρονται στον δήμο Ξάνθης

Πολύ χαμηλά αντανακλαστικά έχει η αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης. Έρχεται εκ των υστέρων να ασκήσει κριτική στις προτάσεις που υπέβαλλε ο δήμος Ξάνθης για το ΒΑΑ και ζητά τώρα να μπει θέμα ημερήσιας διάταξης για να συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ. Σε λόγια να βρισκόμαστε δηλαδή καθώς το θέμα έχει κλείσει. Όπως είναι γνωστό και το κατέγραψε το «Ε» σε ρεπορτάζ του στην αξιολόγηση ήρθε 5η η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ξάνθης και στην ένσταση απλά πήρε κάποιους πόντους σε τρία σημεία χωρίς όμως να αλλάξει η σειρά και το τελικό αποτέλεσμα που είναι να χάσει ο δήμος 8,6 εκ. ευρώ! Περσινά ξινά σταφύλια… Τώρα το θυμήθηκαν; Όταν γινόταν διαβούλευση και όταν ήρθε προς ψήφιση το θέμα αποχώρησαν, το ξέχασαν; Προφανώς, αλλά υπενθυμίζουμε πως το ΒΑΑ συζητήθηκε και εγκρίθηκε απούσης της αντιπολίτευσης που αποχώρησε για να διαμαρτυρηθεί για το ψήφισμα των συλλόγων που δεν ήρθε προς συζήτηση (όπως λέμε άσχετο)! Ας μην ζητούν λοιπόν σ’ αυτό το θέμα τα ρέστα… Έχουν και αυτοί ευθύνη …

Μ.Ξ.

Ο κ. Δήμαρχος απάντησε (όπως λέμε: «Ο Ιούλιος Καίσαρ αποφάσισε»)

Όμως την μεγαλύτερη ευθύνη έχει η δημοτική αρχή. Και μάλιστα ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος προσπάθησε να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Ότι δηλαδή η πρόταση του δήμου Ξάνθης ήταν η πιο ποιοτική – άσχετα αν πάτωσε – και ότι πληρούσε όλα τα κριτήρια αλλά δεν είχαν ωριμότητα τα έργα. Δηλαδή υποβάλλαμε μια πρόταση χωρίς ωριμότητα, δηλαδή …φλου και πληρώσαμε και 24.000 ευρώ γι αυτό! Και φταίει η περιφέρεια – άφησε να εννοηθεί  ο δήμαρχος – που έκανε το ΒΑΑ ανταγωνιστικό ενώ σ’ άλλες έγινε κατανομή σε όλους του δήμους. Μα κι έτσι να γινόταν πάλι τα λιγότερα θα παίρναμε!

Είναι απλό και δεν ωφελεί η δημοτική αρχή να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της!

Αποτύχατε κύριοι! Παραδεχτείτε το…

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

kosynthos 1955

Ποταμός Κόσυνθος στην Ξάνθη, Καταρράκτης το έτος 1955.

 

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…