Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας

Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας

0

Μεγάλη ανησυχία έχει καταλάβει τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της γρίπης των χοίρων που εμφανίστηκε στο Μεξικό και μέχρι στιγμής ευθύνεται για τον θάνατο 81 ανθρώπων, έχει μολύνει δεκάδες στις ΗΠΑ και απειλεί να προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομίες υπηρεσίας των Η.Π.Α. – μάλιστα προχθές το απόγευμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης – αλλά και της Ευρώπης καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως λάβει χαρακτηριστικά πανδημίας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της.
Να σημειωθεί ότι σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες και στην Ευρώπη παρότι δεν έχει αναφερθεί κρούσμα μέχρι σήμερα αλλά και στη χώρα μας.
Προληπτικά μέτρα στη χώρα μας
Μετά από διαδοχικές συσκέψεις το Σαββατοκύριακο μεταξύ στελεχών του υπ. Υγείας και του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε σειρά προληπτικών μέτρων.
Την Κυριακή 26 Απριλίου συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) και τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς.
Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος. Ήδη όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Σε άλλη συνάντηση στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ, όπου συμμετείχαν, εκτός του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι υπηρεσίες Ασφαλείας του εθνικού αερολιμένα «Ελευθ. Βενιζέλος» και το Αεροϋγειονομειό: Καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές. Διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά αύριο.
Καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με εντολή του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αποσταλεί άμεσα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό τόσο της πρεσβείας όσο και την εκεί ελληνική κοινότητα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: "Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ECDC) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά το θέμα. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος του ιού της γρίπης του χοίρου, τύπου Α (Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέχρι σήμερα ανθρώπινα περιστατικά αφορούν περιορισμένους γεωγραφικά πληθυσμούς στις δύο παραπάνω χώρες. Η κλινικο-εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.
Το ιστορικό της νόσου
Σημειώνεται ότι η γρίπη των χοίρων ανακαλύφθηκε ως ασθένεια το 1930 εμφανίστηκε και το 1976 οπότε πέθανε ένα στρατιώτης στις Η.Π.Α. και άλλοι 500 άτομα ασθένησαν. Ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α. Φόρντ μπρος τον κίνδυνο πανδημίας καθώς η γρίπη είχε πολλές ομοιότητες με τη πανδημία γρίπης του 1918 από τον οποίο πέθαναν 500.000 άνθρωποι στην Αμερική και 20 εκ. σ’ όλο τον κόσμο επέβαλλε γενικό εμβολιασμό. Εμβολιάστηκαν 40 εκ. Αμερικανοί όμως το εμβόλιο είχε παρενέργειες που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς και μάλιστα το αμερικανικό δημόσιο πλήρωσε εκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Επίσης η νόσος ταυτοποιήθηκε με την πανδημία του 1918 το 1990 και επανεμφανίστηκε στην Αϊόβα το 2006 σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Sioux City Journal (φύλλο 7/1/2007).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…