Ο χώρος του Λιμνίου, στην πόλη μας, είναι αλήθεια ότι έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια σε μία κατάσταση την οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς εύκολα ως «παρακμιακή». Μεγάλα, σε ηλικία, δέντρα, υποβαθμισμένοι χώροι από σκουπίδια και ανεξέλεγκτη στάθμευση, οι οποίοι γίνονται σημεία ύποπτων συνευρέσεων και συναλλαγών, μόλις πέσει το σκοτάδι, εικόνες που ελάχιστα θυμίζουν πάρκο για την αναψυχή των μικρών αλλά και των μεγάλων συμπολιτών μας Είναι μάλιστα πρόσφατα ακόμη τραγικότερα συμβάντα, όπως ο θάνατος του πλανόδιου μικροπωλητή καθώς και ο σοβαρός τραυματισμός ανήλικης μουσουλμάνας σε παιχνίδι λούνα παρκ, που λειτουργούσε χωρίς άδεια στον ίδιο χώρο, κατά την διάρκεια των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών του Δήμου Ξάνθης.
Για όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την βελτίωσή της, μίλησε στο «Ε» η Αντιδήμαρχος κα Σοφία Καραγιαννίδου, την οποία συναντήσαμε στο Λιμνίο, όπου γίνονται ήδη οι πρώτες εργασίες βελτίωσης του χώρου.
«Πριν γίνει το ατύχημα που συνέβη στον χώρο αυτό κατά την διάρκεια των Θ.Λ.Ε., είχαμε κλαδέψει ότι ήταν να κλαδέψουμε. Σήμερα εκτελούμε εργασίες που έχουν σχέση με το κόψιμο και τον περιορισμού του ύψους δέντρων πολλών ετών, ώστε φτάνοντάς τα, κατ’ ανώτατο, σε ύψος τεσσάρων μέτρων, αυτά να μπορέσουν ν’ αναζωογονηθούν». Θέτοντας υπόψη της κας Καραγιαννίδου τις ανησυχίες που εξέφρασαν συμπολίτες μας προς την εφημερίδα μας, αναφορικά με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Λιμνίο, η κα Καραγιαννίδου φάνηκε καθησυχαστική: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους συμπολίτες μας, σε σχέση με τα δέντρα του Λιμνίου. Τα δέντρα δεν κόβονται τελείως. Άλλωστε δεν έχουμε το δικαίωμα να κόψουμε τελείως αυτά τα δέντρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια αναζωογόνησης των καβακιών που υπάρχουν εδώ, αν και αυτός ο τύπος δέντρων δεν ενδείκνυται να βρίσκεται σε χώρους όπως πάρκα, αυλές σχολείων και άλλοι τέτοιοι χώροι. Αυτές ήταν επιλογές των εργολάβων που εκτέλεσαν εκείνη την εποχή την κατασκευή κάποιων έργων στην πόλη μας. Φυσικά αυτό δεν έγινε σε όλα τα δέντρα του πάρκου. Είναι μια οργανωμένη προσπάθεια να βελτιώσουμε, όσο μπορούμε, τον χώρο έξω και γύρω από το Κολυμβητήριο, με διάφορες παρεμβάσεις των συνεργείων μας, όπου αυτό είναι δυνατό. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, θα κουρέψουμε και το γκαζόν που υπάρχει εδώ, ενώ θα ευπρεπίσουμε και γενικότερα τον χώρο, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε και στο αίτημα που έχει γίνει από διάφορα σχολεία της πόλης μας για διαμόρφωσή του, ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμος από τα σχολεία της πόλης μας». Σε σχετική ερώτηση του «Ε» αναφορικά με το αν θα έπρεπε να υπάρξουν διαμαρτυρίες από πλευράς συμπολιτών μας για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου, η κα Καραγιαννίδου διευκρίνισε ότι «στην Αντιδημαρχία Πρασίνου βρίσκομαι σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Οι δράσεις αυτές έπρεπε να προγραμματιστούν σωστά, δεδομένου ότι έπρεπε να γίνουν σε συνεννόηση και με άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έπρεπε να βρεθούν φορτηγά και γερανός για την απομάκρυνση των μεγάλων κλαδιών και των τμημάτων των κορμών που αποκόπηκαν, κάτι που έγινε με την βοήθεια άλλων υπηρεσιών, δεδομένου ότι στερούμαστε μέσων, σαν υπηρεσία. Άλλωστε σημαντικό εμπόδιο στην εκτέλεση όλων αυτών των εργασιών υπήρξε και ο καιρός, με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις. Πάντως θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Αντιδημαρχίας Πρασίνου, για την εργατικότητα και την προθυμία που επιδεικνύουν, όχι μόνο στην εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών αλλά και στην καθημερινή, πραγματικά σκληρή προσπάθειά τους για την φροντίδα των χώρων πρασίνου της πόλης μας».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr