«Άσχημος» ο Νοέμβριος για όλη την ΠΑΜ-Θ εκτός από Ξάνθη και Δράμα – Το χαμηλότερο, όμως, ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για όλο το 2016 για την Ξάνθη
Συμμορφώνονται ως επί το πλείστον οι Ξανθιώτες με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία
Μείωση της μισθωτής απασχόλησης σε όλη τη χώρα και στην περιφέρεια ΑΜ-Θ καταγράφουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας για το μήνα Νοέμβριο. Ωστόσο, στο σύνολο του ενδεκάμηνου του 2016, οι προσλήψεις ξεπερνούν τις αποχωρήσεις σε ικανοποιητικό βαθμό. Βεβαίως, οι περισσότερες προσλήψεις, όπως δείχνουν άλλοι δείκτες της απασχόλησης, είναι μειωμένου ωραρίου απασχόλησης αλλά και αποδοχών.
Αρνητικό ισοζύγιο για τον Νοέμβριο πανελλαδικά – 125.000 περισσότερες οι προσλήψεις όλο το 2016
Αναλυτικά, το Νοέμβριο του 2016 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 37.667 θέσεις εργασίας πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Νοεμβρίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.385, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052. Από τις 195.052 συνολικά αποχωρήσεις, οι 66.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 128.074 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.987.838 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.862.710, εκ των οποίων οι 1.059.001 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 803.709 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Αυτή είναι η υψηλότερη επίδοση πρώτου ενδεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, αφού το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκάμηνου είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 125.128 νέες θέσεις εργασίας.
1.195 περισσότερες οι αποχωρήσεις από τις προσλήψεις για τον Νοέμβριο στην ΠΑΜ-Θ
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το Νοέμβριο, συνολικά στην ΑΜ-Θ το ισοζύγιο ήταν αρνητικό, με 1.195 αποχωρήσεις περισσότερες από τις προσλήψεις. Με την εφαρμογή να καταγράφει τα στοιχεία για Καβάλα, Δράμα, Θάσο, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο, οι μοναδικές περιοχές που είχαν μικρή αύξηση των προσλήψεων για τον περασμένο μήνα ήταν η Ξάνθη και η Δράμα, με τις περισσότερες αποχωρήσεις να καταγράφονται στην Καβάλα. Αναλυτικά, στην Ξάνθη είχαμε 1.109 αναγγελίες πρόσληψης, ενώ συνολικά οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.082. Για το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, συνολικά στην ΑΜ-Θ είχαμε θετικό ισοζύγιο με τις προσλήψεις να ξεπερνούν τις απολύσεις κατά 6.333 θέσεις. Στην Ξάνθη έγιναν συνολικά 14.258 προσλήψεις, με 13.334 αποχωρήσεις και θετικό ισοζύγιο 924 θέσεων, που είναι και το χαμηλότερο στην ΑΜ-Θ, μετά την Θάσο.
Συνεχίζονται οι παραβάσεις αδήλωτης εργασίας – Σχετικά συνεπείς οι Ξανθιώτες στην ασφάλεια και υγιεινή εργασίας
Από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης και την υπεύθυνη κα Νικάκη πληροφορούμαστε ότι κάθε μήνα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι μικτών κλιμακίων αναφορικά με την αδήλωτη εργασία και τις παραβάσεις ωραρίου. Ακόμη καταγράφονται περιστατικά μη ασφαλισμένων υπαλλήλων, τα οποία επισύρουν ιδιαίτερα αυστηρά και υψηλά πρόστιμα, που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι και δεν δουλεύουν ‘’μαύρα’’, αλλά δεν δηλώνονται οι πραγματικές ώρες που εργάζονται. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής στον χώρο εργασίας. Υπεύθυνοι για τους ελέγχους είναι οι υπάλληλοι του τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δράμας-Ξάνθης, οι οποίοι μεταβαίνουν στην Ξάνθη κάθε εβδομάδα πραγματοποιώντας ελέγχους όχι μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος κ. Γεώργιος Πινδώνης, οι Ξανθιώτες σε γενικές γραμμές συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και λαμβάνουν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, κατά κύριο λόγο, αλλά και την υγιεινή εργαζομένων και πελατών. Στο πλαίσιο του ελέγχου, εξετάζεται και η εκπαίδευση η οποία πρέπει να παρέχεται στους υπαλλήλους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενους κινδύνους κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Όσοι επιλέγουν, πάντως, να μην συμμορφωθούν με τις υποδείξεις, έρχονται αντιμέτωποι με τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ