Ε – ΥΓΕΙΑ (2)

0

…ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η μακροχρόνια γυμναστική ευεργετική για τους εμφραγματίες

Ελβετική μελέτη αναφέρει ότι οι ασθενείς που γυμνάζονται με οποιονδήποτε τρόπο εμφανίζουν καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, αυτή η προστατευτική δράση «εξαφανίζεται» μόλις οι ασθενείς σταματήσουν να γυμνάζονται. Η σωματική άσκηση δρα προστατευτικά για τους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, αρκεί να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελβετοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η γυμναστική βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν μετά το έμφραγμα, ωστόσο τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η άσκηση φαίνεται να εξαφανίζονται όταν οι άνθρωποι σταματούν να γυμνάζονται.
Οι ερευνητές από την κλινική Valmont-Genolier στο Μοντρέ της Ελβετίας έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 209 ανθρώπους που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ανάλογα με το αν γυμνάζονταν ή όχι καθώς και με το είδος της άσκησης που έκαναν, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: σε εκείνους που έκαναν αερόβια άσκηση, σε όσους έκαναν ασκήσεις αντίστασης, σε αυτούς που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδύαζε και τα δυο καθώς και σε εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου. Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που γυμνάζονταν με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους εμφάνιζαν καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Καμία βελτίωση δεν παρατηρήθηκε σε όσους συμμετέχοντες δεν ασκούνταν καθόλου. Όταν όμως οι επιστήμονες ζήτησαν από κάποιους εθελοντές να σταματήσουν να γυμνάζονται, διαπίστωσαν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης «εξαφανίστηκαν» ένα μήνα αφότου οι συμμετέχοντες έπαψαν να γυμνάζονται. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρατήρηση για τους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Margherita Vona, η οποία επισημαίνει ότι η συνεχής και για μεγάλο χρονικό διάστημα σωματική άσκηση μπορεί να προλάβει την εκδήλωση άλλου εμφράγματος σε αυτούς τους ασθενείς. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα τη νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιο είδος άσκησης ή πόσης διάρκειας γυμναστική είναι ευεργετική για όσους έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το AIDS στην αμερικανική πρωτεύουσα

Το 3% των κατοίκων της Ουάσινγκτον ζουν με τον ιό HIV ή έχουν προσβληθεί από AIDS, σύμφωνα με στοιχεία κυβερνητικής έκθεσης, γεγονός που δίνει πλέον στην ασθένεια διαστάσεις επιδημίας.
Σύμφωνα με έκθεση του προγράμματος UNAIDS, που αποτελεί συνεργασία των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Αποτροπή Ασθενειών και των Ηνωμένων Εθνών, η αμερικανική πρωτεύουσα είναι η πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών του AIDS στις Ηνωμένες Πολιτείες και εφόσον το ποσοστό ξεπερνά το 1% σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, θεωρείται ότι έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. «Τα ποσοστά μας είναι υψηλότερα από τη Δυτική Αφρική», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Σάνον Χέιντερ, διευθύντρια της υπηρεσίας για τον έλεγχο του HIV/AIDS στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Πρόκειται για ποσοστά ανάλογα με την Ουγκάντα και ορισμένες περιοχές στην Κένυα», πρόσθεσε η Δρ. Χέιντερ.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS μεταδίδεται στην αμερικανική πρωτεύουσα με κάθε δυνατό τρόπο: με ομοφυλοφιλικές και ετεροφυλικές σεξουαλικές σχέσεις, με τη χρήση συριγγών από ναρκομανείς και από μητέρες-φορείς στα παιδιά τους. «Επειδή η επιδημία στην Ουάσινγκτον είναι μεγάλη και σύνθετη και μεταδίδεται με πολλούς τρόπους, συχνά λέμε ότι δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα», δήλωσε η Δρ. Χέιντερ. Περίπου τρεις χιλιάδες ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, ηλικίας άνω των δώδεκα ετών, ή δεκαπέντε χιλιάδες εκατόν είκοσι, είναι θετικά στον ιό HIV στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα από το 2006 έως το τέλος του 2008 τα κρούσματα του AIDS αυξήθηκαν κατά 22%.

Καρκίνος του προστάτη και φυτικά συμπληρώματα

Η ουσία DHEA, είναι μία ορμόνη που κυκλοφορεί φυσιολογικά στον οργανισμό και η παραγωγή της μειώνεται με την πάροδο των ετών. Πολλοί άνδρες αγοράζουν σαν συμπλήρωμα DHEA, επειδή έχει διατυπωθεί η άποψη ότι αυτή η ουσία μπορεί να αναστρέψει το γήρας ή έχει αναβολικά αποτελέσματα, επειδή μπορεί να μεταβολισθεί σε ανδρογόνα μέσα στο σώμα. Αυξημένη κατανάλωση με την διατροφή των ουσιών που ονομάζονται ισοφλαβόνες, συνοδεύεται από μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pretense ) είναι μία πηγή ισοφλαβονών. Και το δύο αυτά συμπληρώματα μπορεί να έχουν ορμονικά αποτελέσματα στον προστάτη και λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με την ασφάλειά τους.
Για να διερευνήσουν καλύτερα το πρόβλημα της ασφάλειας αυτών των συμπληρωμάτων, το Εθνικό Κέντρο για την Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική των Η.Π.Α., πραγματοποίησε σοβαρές μελέτες ώστε να διευκρινισθούν τα θέματα αυτά, αφού πάρα πολλοί άνθρωποι, χρησιμοποιούν μόνοι τους τέτοια σκευάσματα που προμηθεύονται συνήθως από το Ίντερνετ.
Από τις μελέτες αυτές προκύπτει ότι απαιτείται πολύ περισσότερη επιστημονική μελέτη στο εργαστήριο και σε κλινικό επίπεδο για να αξιολογηθεί πραγματικά η πραγματική αξία αυτών των συμπληρωμάτων.

Νέος δείκτης καρκίνου του προστάτη

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα νέο βιολογικό δείκτη που υπάρχει στα ούρα ασθενών με καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δείχνει κατά πόσον ο καρκίνος εξελίσσεται και εξαπλώνεται. Στα πειράματά τους που ανακοινώθηκαν , οι ερευνητές εντόπίσαν δέκα μεταβολίτες, που γίνονται ποιο άφθονοι στα κύτταρα του προστάτη, καθώς ο προστάτης εξελίσσεται. Οι μελέτες τους έδειξαν ότι μία από αυτές τις χημικές ουσίες, με το όνομα σαρκοζίνη, βοηθά τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να εισβάλλουν στους γειτονικούς ιστούς.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον καρκίνο του προστάτη, είναι να προσδιορίσουμε εάν ο καρκίνος είναι επιθετικός. Καταλήγουμε να εφαρμόζουμε υπερβολική θεραπεία στους ασθενείς μας επειδή δεν ξέρουμε ποιοι όγκοι θα έχουν βραδεία αύξηση. Με την έρευνα αυτή, έχουμε εντοπίσει ένα δυνητικό δείκτη για τους επιθετικούς καρκίνους.
Οι ερευνητές έδειξ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…